A gimnáziumok legfrisseb rangsorában a budapesti Radnóti szerezte meg az első helyet az V. Kerületi Eötvös és a Fazekas előtt. Magyarország legjobb vidéki gimnáziuma a budaörsi Illyés lett. Korábban ebben az oktatási intézményben vezették be, hogy a középiskolában a nulladik osztályban indul a nyelvtanulás és az év végére eljutnak a nyelvvizsgáig a gyerekek.

Elkészült a rangsor

Megjelent a HVG 2023-as gimnáziumi rangsora, amelyből többek közt kiderül: a száz legjobb gimnázium dobogósai ugyanazok, csak a sorrendjük más.

Budapesten a Radnóti az első

A tavalyi harmadik helyezett ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium hódította el az első helyet. A tavaly holtversenyben első helyezettek közül az V. kerületi Eötvös József Gimnázium lett a második, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium pedig a harmadik.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Vidékiek a Top 10-ben

Tavaly csak egy vidéki gimnázium fért be a legjobb tíz közé, most két intézmény is bekerült a legjobbak közé. A budaörsi Illyés a 12. helyről került a hetedikre, a veszprémi Lovassy pedig a 25.-ről a tizedik pozícióba. Az Illyés tehát az ország legjobb vidéki gimnáziuma lett.

A siker titka

Ahhoz, hogy jól működjön egy rendszer, az egyéntől kezdve a civil szervezeteken át, az intézményekig, önkormányzatokig, abban az autonómia, vagyis az önrendelkezés a legfontosabb. Egy iskola is akkor fog jól működni, ha szabadságot, megfelelő eszközöket és anyagi lehetőséget kap – nyilatkozta korábban a BudaPestéskörnyéke.hu hírportálnak Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás.

A kulcs a pedagógus

„A pedagógusoknál senki sem tudja jobban, hogyan kell a gyerekekkel bánni. Nagy trauma volt az iskolák államosítása, a pedagógusok „keretek közé szorítása”. Most alapítványokon keresztül igyekszünk finanszírozni különböző programokat, ösztöndíjrendszerrel pedig támogatást tudunk adni a pedagógus bérekhez” – fogalmazott a városvezető

Kreativitás, képzés

A szülők szerint is nagyszerű pedagógusok dolgoznak a budaörsi iskolákban, akik megkapták azt a lehetőséget, hogy kreatívak legyenek, képezzék magukat, újításokat vezessenek be.

Nyelvtanulás a nulladik osztályban  

Korábban ebben az oktatási intézményben vezették be, hogy a középiskolában a nulladik osztályban indul a nyelvtanulás és az év végére eljutnak a nyelvvizsgáig a gyerekek. Ezt azóta több iskolában is bevezették.

Érzékenyítő programok

Az Illyésben érzékenyítő programokat is szerveznek. Megmutatják például azt, hogy egy látáskorlátozott ember milyen akadályokkal küzd, hogyan kell elfogadni. Ilyen találkozások kellenek ahhoz, hogy eltűnjenek az előítéletek.

Megkapják a válaszokat

A polgármester szerint attól is nagyon jó ez az iskola, hogy a gyerekeknek elmondanak mindent. Különböző szervezeteket is meghívnak a gimnáziumba, melynek tagjai el tudják mondani, hogyan élnek mások, például a homoszexuálisok, vagy vannak olyan emberek, akik úgy születnek, hogy nem dőlt el, milyen neműek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: az Illyés Gyula Gimnázium épülete. Fotó: archív.