Megütközéssel fogadták a háziorvosok Müller Cecília tisztifőorvos határozatát, amelyben elrendelte, hogy legalább egy hétvégét kötelező oltással eltölteniük akár öt millió forintos büntetés terhe mellett, illetve Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének utasítását, amely visszahívási kötelezettséget ír elő számukra.

Elérhetetlenek a háziorvosok

A BudaPestkörnyeke.hu is írt róla, hogy több település lakossági csoportjaiban is gyakori téma a háziorvosok elérhetetlensége. A betegek sokszor egymástól próbálnak információhoz jutni, hogy kinek és milyen módon sikerült elérnie saját orvosát. . A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A MOK is kiakadt

A Magyar Orvosi Kamara hét ponttal mutat rá, hogy milyen veszélyekkel járhat Káslerék utasításai az egész magyar egészségügyre nézve.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Eddig is részt vettek az oltásban

A háziorvosi közösség munkája volt az alapja az oltási terv tavaszi sikereinek, nem volt olyan páciens, akinek a vakcinálásában ne vett volna részt a házi orvosa – írja közleményében a MOK.

Feleslegesen terhelik a háziorvosi rendszert

A MOK szerint akinek oltásra lehet még szüksége, annak oltása a hétvégi oltási lehetőség nélkül is megoldható, ezért a háziorvosi rendszert feleslegesen terhelőnek tartják egy kötelezően előírt, munkaidőn kívüli, hétvégi oltási napot általánosan, minden praxisra vonatkozóan elrendelni. Miután előreláthatóan rendkívül kis számban jelentkeznek csak páciensek egy-egy praxis vonatkozásában, ezért az oltóanyag racionális felhasználása megoldhatatlan, bizonyosan nagy mennyiségű oltóanyagot kellene kidobni felhasználatlanul.

Idősek a háziorvosok

Az orvosi kamara szerint a háziorvosok többsége nyugdíjaskorú. „A kimerültség, kiégettség ilyen mértékénél egyáltalán nem kívánatos extra munkát elrendelni, mert ez a teljesítmény további csökkenéséhez,további pályaelhagyáshoz és megüresedő praxisokhoz fog vezetni, annak minden negatív következményével a betegekre.”

 Tudják, hogy vannak hanyag kollégák

„Vannak kollégák, akiknek a mindennapi gyakorlata hagy kívánnivalót maga után, esetükben a betegpanaszok is jogosak. Ez azonban a háziorvosi közösség elenyésző kisebbsége. Mégis úgy vélik, hogy a híradások, közösségi média bejegyzések, panaszok okán, ezen probléma súlyánál jobban befolyásolhatja a kormányzati döntéseket” – írja a MOK.

Sokan ügyelnek is

MOK: „Háziorvos kollégák már most is nagy számban segítik, segítették a kórházi oltópontokon a helyi kórházi vezetés kérésére az oltópontok működtetését. Nem ritka, hogy egy kolléga lát el akár 3 praxist is, miután jelenleg minden 10. háziorvosi körzet betöltetlen. Ezért is fordulhat elő, hogy sok olyan kolléga akad, akinek minden januári hétvégéje egyben ügyeleti szolgálattal is telik. Amennyiben általánosított feladatszabással kötelezzük teljesítésre ezen kollégákat, úgy az oltópontok működése és az ügyeleti, mi több a nappali ellátás kerül veszélybe”.

Oltsanak és teszteljenek az oltópontokon

A Magyar Orvosi Kamara szerint szükséges az oltásoknak (és akár a tesztelésnek is) az alapellátástól és szakellátástól függetlenített oltópontokon (és tesztpontokon) történő további működtetése. Ezzel a háziorvosok és a szakrendelők is vissza tudnának térni elmaradt szűrési gondozási feladataikhoz, melyek elmaradása szintén jogos lakossági panaszokat generál.

Januárban újabb hullám jöhet

Az omikron variáns a nyugat-európai tapasztalatok alapján akár már januárban is óriási betegbeáramlást okozhat, amely főleg az alapellátást fogja terhelni. Ebben a helyzetben hétvégi extra munkavégzést, nem fogadott hívások kötelező visszahívását elrendelni meglehetősen visszás.

A Magyar Orvosi Kamara négy javaslattal állt elő

  • Az oltási tevékenységet függetlenítsék a házi orvosi rendelőkről és a szakrendelőktől, járásonként hozzanak létre oltó- és tesztközpontokat.
  • Az országos tiszti főorvos által elrendelt januári oltási kötelezettség „az ésszerű vakcina és humánerőforrás gazdálkodás érdekében teljesíthető legyen a praxisközösségek, azonos telephelyen dolgozó háziorvosok, vagy bármilyen más az alapellátás szereplőinek önálló szerveződése révén”.
  • Kásler utasítását a visszahívásokkal kapcsolatosan vizsgálják felül.
  • Az általánosító, kötelező feladatrendelések helyett a célzott, a feladatellátásban elmaradó szolgálatok felhívását javasolják, akár hatósági bírság kiszabása mellett. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI