Összeírással és más megyébe vezényléssel fenyegetik azokat a háziorvosokat, akik nem vállalnak ügyeletet Érden – legalább is ezt állítja az egyik háziorvos. Február 1-től Pest megye is csatlakozik az új ügyeleti rendszerhez, amely azt jelenti, kevesebb helyen lesz orvos az esti órákban, valamint 22 órától már csak a mentőket lehet majd hívni.

Új ügyeleti rendszer

Az Országos Mentőszolgálat irányításával újjászervezett egységes alapellátási ügyelet Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára szerint, eddig jól vizsgázott, ezért a tavaly február 1-jén Hajdú-Bihar vármegyében indult egységes rendszerhez eddig 17 vármegye csatlakozott. Mivel a működés mindenhol zavartalan február 1-jétől Fejér és Pest vármegyében folytatódik az egységes alapellátási ügyeleti rendszer országos kiterjesztése. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fenyegető levél?

A Népszava most azt írja, hogy egy levélben, az érdi háziorvosokat azzal fenyegeti az OMSZ helyi telepének munkatársa, „hogy amennyiben nem jelentkeznek ügyelni, úgy más megyébe lesznek vezényelhetők”. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Összeírják a háziorvosokat?

A levélben továbbá az is felmerül, hogy a feladatot negligálókat összeírják és a névsorukat leadják. Hogy pontosan hová és mi célból küldik az ügyeletre nem jelentkező háziorvosok névsorát, az nem derül ki a levélből.

Nem kap választ a MOK

A lap kérdésre, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) kapott-e tájékoztatást arról, hogy valóban vezénylik-e megyehatáron túl, illetve listázzák-e az ügyeletet elutasító háziorvosokat, Keczéry Attila, a MOK titkára, a szervezet Háziorvosi Csoportjának vezetője azt felelte: „hiába kérdeznek erről, az OMSZ-tól semmiféle adatot nem kapnak”.

Jogi eljárás

Tehát a MOK sem tudja pontosan, hányan szerződtek vagy éppen tagadták meg a feladatot, illetve listáznak vagy sem. Csak abból juthatnak hozzávetőleges adathoz, hogy hányan fordulnak az ügyelettel kapcsolatos jogi problémákkal az ezzel foglalkozó kamarai ügyvédhez.

Nincs eljárás

„Annak ellenére, hogy becsléseink szerint jóval meghaladja az ezret az ügyeleti ellátásban részt nem vállaló háziorvosok száma, egyelőre senki ellen nem indítottak eljárást” – közölte a lappal  Keczéry Attila.

Senki nem írta alá Pest megyében?

A MOK saját adatai szerint a rendszerhez múlt év decemberében csatlakozó Vas vármegyében összesen két háziorvos vállalta az ügyeletben való részvételt, Pest vármegyében pedig az elmúlt napokig senki sem írta alá az OMSZ által ajánlott szerződést. Több megyében is csak addig helyezték nyomás alá a házorvosokat, amíg meg lett az ügyelet ellátásához szükséges létszám. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

12 központ lesz

Pest vármegyében 18 településen lesz ügyelet, ezen belül is 12 helyen ügyeleti központ, ahonnan autóval is ki tudnak vonulni házhoz, 6 helyen pedig csak ügyeleti pont, ahol a rendelőben tudnak segíteni. Három helyen lesz dedikált gyermek ügyelet. Részletesen itt írtunk róla.

Kiemelt kép: