Kritikusan sok beteg gyermeket látnak el a sürgősségi osztályokon. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a betegszám-növekedés nagy terhet jelent a kórházaknak. A szülőknek sok esetben órákig kell várakozniuk az ellátásra. Takács Péter egészségügyi államtitkár és az Országos Mentőszolgálat is hatékony működésről beszélt.

Inkább a kórházat választják

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint Pest vármegyében rengeteg a beteg. A Bethesda Gyermekkórház főigazgatója szerint a szülők ügyelet helyett a kórházak sürgősségi osztályára viszik gyerekeiket.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Több orvost kellett berendelni

A kritikusan sok beteg miatt az elmúlt hetekben már az ügyeletes orvosok számát is meg kellett emelni a Velkey György által vezetett kórházban, amely fokozott kiadást is jelent. „Nagy terhet jelent a kórházaknak, hogy a betegszám-növekedést a finanszírozás nem tudja követni” – fejtette ki a Kórházszövetség elnöke az RTL Híradónak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Az ügyelet helyett kórház

A kórházakban azért emelkedett a sürgősségi osztályokon jeletnkező betegek száma, mert pl. Pest megyében, mindössze 3 gyermekorvosi ügyeleti központ van, emiatt a szülők inkább a budapesti vagy a megyeszékhelyek kórházaiba viszik a beteg gyerekeket.

Órákat vártak

Egy nyíregyházi édesapa az RTL Híradónak számolt be arról, hogy rengeteg szülő várakozott beteg gyermekével szerda este a Jósa András Oktatókórházban. A férfi körülbelül 3-4 órán keresztül várakozott 8 éves kisfiával. 

Máshol volt dolga az orvosnak

A szülőknek este 11 óra után kezdett elfogyni a türelmük. Ekkor azt a tájékoztatást kapták, hogy egy orvos dolgozik az osztályon, így nem tudják megmondani, hogy pontosan mikor kerülhetnek sorra. 

Kivizsgálták az esetet

A szülők panaszát az Országos Kórházi Főigazatóság (OKFŐ) is kivizsgálta. Megállapították, hogy nem történt szakmai hiba. Hozzátették, hogy a kisfiú állapota „nem volt súlyos, így a várakozási ideje nem volt több, mint ami ennek megfelelő”.

Az államtitkár másképp látja

Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint az új ügyeleti rendszer miatt nem emelkedett a forgalom a kórházakban. Véleménye szerint csökkent a sürgősségi osztályok terhelése, miután az ügyeleteket a kórházakba költöztették.

Győrfi Pál szerint is minden rendben van

Az Országos Mentőszolgálat szintén hatékony működésről írt. Győrfi Pál szerint a sürgősségi osztályok és a melléjük települt alapellátási ügyeletek közös betegosztályozása hatékonyan működik, és minden beteg megfelelő ellátást kap.

18 ügyeleti központ maradt

Amint arról többször is beszámoltunk, február 1-től, Pest megyében is életbe lépett az új ügyeleti rendszer. Az 52 ügyeleti pontból mindössze 18 maradt, és 3 helyen működik gyermekorvosi ügyelet. Pest megyében a legfrissebb adatok szerint 1,3 millió ember él.

Több helyen tiltakoznak

Az új rendszer ellen több helyen is tiltakoztak a helyiek, például Tahitótfaluban, Budaörsön és Pomázon. A Magyar Orvosi Kamara tapasztalatai szerint országszerte eltérő az ügyeletek leterheltsége.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Bethesda Gyermekkórház