Február 1-től Pest vármegyében is az új rendszer szerint működik az orvosi ügyelet. A cél, hogy a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működhessen. A cikkben mutatjuk, hogy melyik településeken marad meg az ügyelet.

Több helyen már bevezették

Az Országgyűlés által 2022. decemberében elfogadott törvénynek megfelelően fokozatosan és a terv szerint zajlik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése. Mára a legtöbb vármegye sorra került. Pest vármegyében az átalakítás hozzávetőleg 1,3 millió lakost érint majd 18 járásban és 187 településen – hangzott el a pilisborosjenői polgármester által szervezett tájékoztatón. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így néz ki most a rendszer

Jelenleg 52 településen van orvosi ügyelet és 24 szolgáltató működteti ezeket, sajnos sokszor nem nyújtva valódi ellátást a betegek számára. A megyében nagyságrendileg 650 praxis működik. Az új ügyeleti rendszerben a szolgáltatók helyett a Mentőszolgálat és a háziorvosok együttesen fogják az ügyeletet ellátni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Így érinti a háziorvosokat

A háziorvosoknak egyrészt van kötelezően teljesítendő ügyeleti óraszáma (2×6 óra havonta), másrészt ezen felül is vállalhatnak plusz javadalmazásért ügyeletet vagy egyéni számlás vagy alkalmazotti jogviszonyú módon, harmadrészt lehet valaki főállású ügyeletes orvos is.

12 központ lesz

18 településen lesz ügyelet, ezen belül is 12 helyen ügyeleti központ, ahonnan autóval is ki tudnak vonulni házhoz, 6 helyen pedig csak ügyeleti pont, ahol a rendelőben tudnak segíteni. Három helyen lesz dedikált gyermek ügyelet, ezeket a táblázatban sárgával jelölve láthatják (a területileg ügyeletes kórházba is lehet vinni a gyermeket), de minden helyszínen tudják őket fogadni szükség esetén.

Ezeken a kistérségi központokban lesz ügyelet Pest megyében február 1-től (gyermekorvosi ügyelet csak a három vastagon kiemelt településen lesz)

 • Aszód
 • Budakeszi
 • Cegléd
 • Dabas
 • Dunakeszi
 • Érd
 • Gödöllő
 • Gyál
 • Monor
 • Nagykáta
 • Nagykőrös
 • Pilisvörösvár
 • Ráckeve
 • Szentendre
 • Szigetszentmiklós
 • Szob
 • Vác
 • Vecsés

Bárhol lehet segítséget kérni

Ez természetesen a felnőttekre is igaz, ha éppen rosszul van valaki, bármelyik ügyeleti helyre bemehet segítséget kérni, mint ahogy egy nyaralás során is helyben kérünk segítséget, nem utazunk haza emiatt. Az ügyeleti ellátás Pest vármegye valamennyi településén, mindenki számára biztosított lesz, hiszen szükség esetén ügyeleti autót küldenek a beteghez akár gyermek, akár felnőtt az illető, és az ellátást a lakásán kapja meg.

Ha rosszul lesz valaki február után…

Ha egy beteg rosszul van és már nincsen háziorvosi rendelés, akkor február 1-től az alapellátási ügyelet telefonszáma Pest vármegyében is 1830 lesz. Ha nincs vészhelyzet és enyhe az eset a koordinátor megítélése szerint, akkor kapcsol egy szakorvost, aki telefonos segítséget fog nyújtani.

Telefonon segítenek

A tájékoztató szerint, ha úgy gondolja a koordinátor, hogy ügyeleti ellátásra lesz szükség, akkor vagy javasolják, hogy hova menjen be a beteg vagy kiküldenek egy ügyeleti autót a helyszínre. Ha ennél is komolyabbnak ítéli meg a helyzetet, akkor a koordinátor felveszi a kapcsolatot a mentőszolgálattal, akik mentőautót fognak küldenek. Alább látható a rendszer működése.

Tegnap írtuk meg, hogy egyes háziorvosoknak nem tetszik az új ügyeleti rendszer, sajtóhírek szerint kevesen akarnak benne részt venni. A Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál ezer kapcsolatban így fogalmazott a szerkesztőségünknek küldött levelében: “Sok háziorvos vonakodik havonta maximum két alkalommal, délután vagy délelőtt, ráadásul plusz díjazásért ügyeletet vállalni, holott a tapasztalatok szerint az ügyeletbe óránként átlagosan egy-két beteg érkezik, rendszerint enyhe tünetekkel, így ellátásuk nem igényel extrém erőfeszítést a háziorvostól, aki ezért 9-11 ezer Ft/óra díjazásban is részesül.”

Rombolják a bizalmat

A mentőszolgálat szóvivője azt is írja, hogy “az új ügyeleti rendszerhez februárban csatlakozó Pest vármegye esetében is szembetűnő, hogy a háziorvosok ellenérzéseit sokan egyéni, vagy politikai érdektől hajtva táplálják és kihasználják, rombolva ezzel a lakossági bizalmat is. 

Jó lesz

Tizenhét, már csatlakozott vármegye egyéves működésének tapasztalatai, 310 ezer elvégzett betegellátás alapján kijelenthető, hogy az egységes alapellátási ügyeleti rendszer Fejér és Pest vármegye területén is jól fog működni, a betegellátás szempontjából előrelépést fog jelenteni és a ma még kételkedő háziorvosok számára is megfelelő feltételeket fog biztosítani.” – írta szerkesztőségünknek Győrfi Pál.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció