Ahogy azt az elsők között a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk, súlyos balesetet szenvedett két színművész a Nemzeti Színházban a péntek esti Rómeó és Júlia előadása közben. Az egyik balesetet szenvedett színész a szigetszentmiklósi születésű Szász Júlia, akit több RTL-es sorozatból ismerhetnek a nézők, a másik sérült Horváth Lajos Ottó, akit a legtöbben az Üvegtigris Sanyikájaként ismerhetnek. Bodrogi Gyula, a Nemzet Szímésze azt kéri, hogy imádkozzanak értük.

Drámai baleset az előadáson

Súlyos balesetet szenvedett két színész a Nemzetiben. A Rómeó és Júlia előadása közben zuhantak a mélybe. Az egyik Horváth Lajos Ottó, akit a legtöbben az Üvegtigris című filmtrilógia ‘Sanyika’ szereplőjeként ismerhetnek, a másik szerencsétlenül járt művész Szász Júlia, akit az RTL-en futó A tanár, vagy a Bátrak földje című sorozatból ismerhetnek a nézők. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csak 29 éves a sérült színésznő

Szász Júlia mindössze 29 éves, 2020-ban végzett a Kaposvári Egyetemen, Cserhalmi György osztályában. A szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnáziumban érettségizett tehetség már több filmben játszott, ráadásul folyamatosak voltak a színházi szerepei is. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Megszólalt a szemtanú

„Ez borzasztó! Imádkozom értük! Két kiskamasz unokahúgom ott volt az előadáson, azóta is hatása alatt vannak a szörnyű balesetnek. Amikor kiterelték őket, egyikük bent felejtette a telefonját, visszaszaladt, s akkor már négy mentő állt a színház előtt, a sebesültek vértócsában feküdtek” – írta közösségi oldalán Bódis Kriszta, rendező.

Jajgatott a színésznő

„Szász Júlia színésznő jajgatott: ‘nem akarok meghalni, élni akarok!’” – írta Bódis Kriszta. Információk szerint korábban többen is jelezték Vidnyánszky Attila főigazgatónak, és a Rómeó és Júlia rendezőjének , hogy a díszlet életveszélyes, de úgy tűnik ezt nem vették elég komolyan.

Kinek a felelőssége?

„A Nemzeti Színház szervezeti és működési szabályzata szerint a vezérigazgató a ‘felelősségi körében gondoskodik a művészeti munka tárgyi, személyi és szervezeti feltételeiről’, és felelősséggel tartozik az egyes munkaterületek felügyeletéért. A vizsgálatnak ki kell terjednie a felelősség kérdésére is, mivel emberélet került veszélybe” – áll a rendezőnő bejegyzésében.

Megműtötték őket

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó olyan komolyan megsérültek, hogy meg is kellett őket műteni. Felépülésük hónapokig is eltarthat. A kórházi kezelés után hosszú rehabilitációra lesz szükségük. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Osztályán kezelik őket.

Bodrogi Gyula imádkozásra szólít fel

Az eset után Bodrogi Gyula a Nemzeti színésze is megszólalt, ezt mondta a Blikknek: „A legfontosabb, hogy ez a két ember meggyógyuljon. Minden mást bele fognak ebbe keverni, jogosan vagy jogtalanul, de itt mindez érdektelen. Itt két ember munkájáról, gyógyulásáról van szó, a legfontosabb, hogy ők jól legyenek.Úgy tudom, egyiküknél hat hónapot, míg másikuknál kicsit kevesebb időt mondtak az orvosok a teljes felépülésre. Itt súlyos sérülésről van szó, azt ajánlom mindenkinek, imádkozzanak, hogy meggyógyuljanak és visszatérhessenek a színházi életbe”

Lemondott a vezérgigazgató

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a péntek esti sajnálatos baleset hatására, elismerve vezérigazgatói felelősségét, lemondott a Nemzetiben betöltött posztjáról. Döntéséről tájékoztatta Csák János kulturális és innovációs minisztert  – közölte a teátrum. 

A minisztérium nem engedi el olyan könnyen

Nem sokkal később a Kulturális és Innovációs Minisztérium közölte: Csák János miniszter a színházban történt balesettel kapcsolatos vizsgálat lezárultát követően foglalkozik a kezdeményezéssel, addig is Vidnyánszky Attila maradéktalanul ellátja a színház vezetésével összefüggő feladatait. A minisztérium továbbra is folyamatos kapcsolatot tart az intézménnyel és figyelemmel követi a vizsgálati eljárást.

A Nemzeti Múzeum igazgatójának nem kegyelmeztek

Múlt héten ugyanez a minisztérium vizsgálat nélkül rúgta ki L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatóját, mert Duró Dóra szélsőjobboldali képviselő ügyet csinált abból, hogy a világot bejáró, rangos WorldPress fotókiállításon melegekről készült képek is láthatóak voltak, ezért azonnal kirúgták a vezérigazgatót. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Horváth Lajos Otto (Üvegtigris – Sanyika szerepéban) és Szász Júlia (Bátrak földje – Rokoczay Anna szerepében)