Kirúgták L. Simon Lászlót. A Magyar Nemzeti Múzeum igazgatóját az utóbbi napokban több kritika érte, méghozzá Dúró Dórától, a Mi Hazánk parlamenti képviselőjétől, amiért szerinte a nemezetközi sajtófotókiállítás LMBTQ propagandát népszerűsít.

Kirúgták az főigazgatót

„Csák János miniszter, mint a munkáltatói jogkör gyakorlója a mai napon átadta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója munkaviszonyának megszüntető okiratát. A miniszter indoklásában kifejtette, hogy a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette. A Kulturális és Innovációs Minisztérium elismeri L. Simon László korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során” – írja közleményében a minisztérium.

Kiakadt a képviselő

Amint arról napokkal ezelőtt mi is beszámoltunk, Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője kiakadt azon, hogy a nemzetközi sajtófotó kiállítás tárlatán többek közt egy meleg idősotthont ábrázoló képsor is helyt kapott. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Gyermekvédelem?

Ezen többek közt női ruhába és magukat tűsarkúban rúzsozó férfiakat örökítettek meg. Dúró Dóra emiatt akkora patáliát csapott, mert szerinte, ha egy 18 év alatti megnézi ezt a kiállítást, akkor a saját neméhez kezd majd vonzódni. És az sem tetszett neki, hogy a kiállítástól nem messze épült fel több száz éve a Kálvin Téri Református Templom.

Döntött a miniszter

A Mi Hazánk mozgalom képviselője azonnal a miniszterhez fordult és törvényességi felügyeleti eljárást kért Csák Jánostól. A miniszter úgy ítélte meg, hogy a családok védelméről szóló törvény érvényre jutásának biztosítását kéri számon az intézmény főigazgatóján, L. Simon Lászlón, így aztán a döntés értelmében 18 éven aluliaknak nem adnak el jegyet.

Bárki bemehetett

A Magyar Nemzeti Múzeum azonban nem tartotta be a miniszteri döntést. L. Simon László azt mondta, hogy ők nem kérhetnek személyigazolványt a látogatóktól, így továbbra is bárki bemehetett a kiállításra. Mindössze egy táblát raktak ki, amelyen jelezték, hogy a kiállítás felnőtteknek szól. „A múzeum a látogatók együttműködésére és szabálykövetésére támaszkodik. A weboldalon fel van tüntetve, hogy 18 éven aluliak nem vásárolhatnak jegyet” – nyilatkozta az eset után L. Simon László.

Könyvdarálás

A Mi Hazánk Mozgalom politikusa 2020 szeptemberében a Meseország mindenkié című kötetet tépte darabokra és egy iratmegsemmisítő segítségével darálta le, amelyben ismert mesék átiratai szerepelnek.

Kisebbségben vannak

Hősei olyan szereplők, akik a mai magyar társadalmi normák szempontjából marginalizált helyzetben vannak, így került az antológiába meleg Hamupipőke, háromfülű nyúl, sárkányölő pincérlány, roma Pöttöm Panna, mélyszegénységből, vagy bántalmazó családból érkező és örökbefogadott gyerekhősök, illetve más, a normától eltérő szereplők.

Melegek propagandája?

A politikus mit sem törődve a könyv sokszínű tartalmával, az abban megjelenő LMBTQ szereplők miatt az egész könyvet „a melegek propagandájának” tekintette. A kormány pedig Dúró Dóra akciója után alkotta meg a gyermekvédelmi törvényt, amelynek értelmében azóta be kell fóliázni a könyvesboltokban a hasonló tartalmú kiadványokat.

Abortusz

2022 szeptemberében Pintér Sándor módosította az abortusz szabályait és ezentúl meghallgatják a magzat szívhangját az anyák. A belügyminiszter azután hozta meg a döntését, miután Dúró Dóra hónapokig arról beszélt, hogy egy művi vetélés előtt az édesanyáknak legyen kötelező meghallgatniuk a magzatuk szívhangját.

A magzat üzenete?

Erre az egyik legjobb lehetőség, ha a szívhang meghallgatásával maga a magzat üzen édesanyjának: élek és érzek. Mindez ugyanakkor nem jelent szigorítást, tájékoztatás csupán a döntés súlyáról, valódi tétjéről, sokan ugyanis csak egy sejtcsomónak tekintik a gyermeket még ekkor. Az abortusz nem fogamzásgátlás, élő emberről van szó, ráadásul az anyát is rendkívüli módon megviseli, az ő testi-lelki egészségét is brutálisan károsítja, így elmondható, hogy a nőket is sérti az abortusz.

Kiemelt kép: Magyar Nemzeti Múzeum – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu