Megrendítette az egész zenésztársadalmat Török Ádám váratlan halála. A legendás fuvolista, énekes már nem élte meg május 8-i, 75 éves koncertjét, művésztársai megtörten emlékeztek meg róla. Horváth Charlie, Takács Tamás, Németh Alajos, Mándoki László és Schuszter Lóránt is siratja barátját.

Elhunyt a legendás zenész

A BudaPestkörnyéke.hu adott hírt arról kedden, hogy 75 éves korában elhunyt Török Ádám Máté Péter-díjas magyar fuvolista, énekes és dalszövegíró, a Mini együttes alapítója és frontembere. Török Dániel Facebook-oldalán, egy dalszöveggel búcsúzott el édesapjától. A fuvolás-rocker 2022-ben, alig fél évvel sztrókja után már a jubileumi nagykoncertjére készült. Egy interjúban arról is beszélt, hogy „átvitorlázott egy súlyos betegségen.” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megküzdött a kórral

Erős szervezetének és felesége szeretetének köszönhetően sikerült megküzdenie a kórral. Azóta számos fellépése volt, 2023. május 8-án pedig az Erkel Színházban adott volna nagyszabású koncertet.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„Együtt harcoltunk a beat zenéért”

Török Ádám váratlan halála megrendítette az egész zenésztársadalmat. Zenésztársai megtörten emlékeztek meg róla. „Egy korosztály vagyunk, együtt harcoltunk a beat zenéért, ő egy végtelenül kedves pali, aki soha nem adta fel az álmait. Zenészként nem is minősítem, mindenki tudta, hogy virtuóz. Sajnos a közönség részéről sosem kapta meg azt a megbecsülést, amit megérdemelt… Arról nem beszélve, hogy nagybetűs EMBER volt, olyan, akit mindenki szeretett, aki kiállt a barátaiért, a zenészeiért” – emlékezett vissza Horváth Charlie.

Olyan volt, mint Somló   

„Olyan volt, mint Somló Tamás, hogy soha, senki nem mondott róla egy rossz szót sem, nem is lehetett. Olyan űr marad utána, amit nem lehet megtölteni soha többé!” – tette hozzá a népszerű énekes.  

Úgy halt meg, ahogy élt

Németh Alajos, a Bikini együttes alapítója régi jó barátságot ápolt Török Ádámmal. Megrendítette a legendás zenész halála, az vigasztalja, hogy úgy halt meg, ahogy élt. „Az vigasztal, hogy a halál minősíti az életet és ő úgy halt meg, ahogy élt, szépen… Én még sok évet adtam volna neki, de ő csak lefeküdt aludni és nem kelt fel, álmában érte a halál, lehet furcsán hangzik, de ennél szebb halál nem létezik. Ijesztő is Ádám halála, annyian elmentek már a korosztályunkból…” – nyilatkozta Németh Alajos a Bors összeállításában.

Takács Tamás és az első lázadás

A Karthago frontembere, Takács Tamás büszke arra, hogy Török Ádám barátként szerette őt. „14 éves lehettem, amikor a Bem rakparton volt egy koncertjük. Nagyon szerettem volna elmenni, de a szüleim nem akartak elengedni. Ez volt az első alkalom, amikor fellázadtam anyámék ellen és addig harcoltam velük, hogy végül elengedtek és annak a koncertnek köszönhetem a szellemi eszmélésemet. Ő volt a hazai progresszív rock atyja, rengeteget köszönhetünk neki” – mondta Takács Tamás.  

„Megsirattam”

„Utoljára tíz napja, a Jethro Tull koncerten találkoztunk, nem gondoltam, hogy akkor látom utoljára, megsirattam!” – fűzte hozzá.

 Az út királya volt

A P. Mobil és a Török Ádám és a Mini már 1976-tól mindig együtt zenéltek az Ifjúsági Parkban, a két együttes története már abban az időben összefonódott. „Ádám az utolsó pillanatig játszott, nagyon sajnáltam, amikor meghallottam a hírt. Az út királya volt, élte az életét, és játszott. Fél évvel volt idősebb, mint én, az ilyen nagy zenészek halálakor úgy érzem, egy darabkát mindig magukkal visznek a lelkünkből. Mindenképpen meg szeretnénk emlékezni az április 30-i koncerten Ádámról” – mondta Schuster Lóránt. 

„A felhők feletti próbaterem ajtaján kopogott”

„Gyugyó, ahogy mi zenészek őt hívtuk, elaludt tegnap és ma reggel már ott kopogott a felhők feletti próbaterem ajtaján, ahol Jimi és Miles már próbáltak. Török Ádám egy ikonikus legendája a magyar Prog Rock világnak. Amikor én még kissrác voltam és a Bem Rakparti klub jelentette a nagyvilágot, ahol a Syrius, a Mini és Rákfogó a Szakcsi barátommal voltak a nagy elődeink, példaképeink, a Gyugyó volt az örök házigazda, és még akkor is, ha mi már felcseperedtünk és mi is már ezen a nagyvilágot jelentő színpadon álltunk, vagy a Tabánban szólt a prog rock magyarul” – írta a Facebook oldalán a világhírű zenész, Mándoki László. 

Keimelt kép: Török Ádám. Fotó: Facebook