Azok, akik már megkapták az oltásukat, vagy akik már túlestek a fertőzésen, hamarosan kiülhetnek a vendéglátó helyek teraszaira, véli Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Szerinte azok, akik nem kapták még meg eddig az oltásukat, azok ezt nem tehetik majd meg.

Magas számok

A szombati napon ismét rendkívül magas fertőzésszámokat jelentettek. Csak az elmúlt 24 órában 10 167 főnél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, míg a betegségben elhunyt 253 beteg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni

Sokan vannak kórházban

Szintén lesújtó adat, hogy a betegek közül 11 779 koronavírusos beteget ápolnak kórházakban, és közülük 1512-en szorulnak lélegeztetőgépes kezelésre. Az aktív fertőzöttek száma is már 211 028 főre emelkedett.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Folyamatosan oltanak

Eközben az oltási kampány is rendben, ütemezetten zajlik, eddig már 1 870 631 fő kapta meg valamelyik oltóanyagot, és közülük 667 303-an már a második oltásukat is megkapták.

Jöhet az enyhítés?

Gulyás Gergely legutóbb azt jelentette be, hogy a hatályban lévő korlátozásokon akkor lehet majd enyhíteni, amikor az összes 65 év feletti megkapta az oltását, illetve a beadott oltások vonatkozásában elérjük a 2,5 milliós határt.

Lehet, kivételezhetnek a beoltottakkal

A kormány eddig még nem fogalmazott meg álláspontot arra vonatkozóan, hogy milyen előjogokat élvezhetnek majd azok, akiket már beoltottak valamelyik vakcinával, vagy esetleg már átestek a fertőzésen. Merkely Béla rektor azonban úgy tudja, hogy lesznek különbségek – írja a Blikk az RTL Híradója alapján.

Teraszozhatnak a beoltottak

“Én úgy tudom, hogy a nyitás, az elsősorban ott elképzelhető, ahol a védettség már kialakult, azaz azok a személyek lehetnek majd szabadon, illetve ülhetnek ki egy viszonylag lazán kialakított kávézó teraszára, akiket már beoltottak vagy átestek a fertőzésen” – mondta Merkely.

Ők nem élvezhetik a szabadságot

Merkely Béla biztosan állítja, hogy azok, akik nem kapták meg az oltásukat, és nem is estek át a fertőzésen, azok nem mozoghatnak majd kedvükre. Hozzátette, hogy még akkor sem, amikor már a többség védett lesz a fertőzéssel szemben.

Nagyon erős a brit mutáció

Duda Ernő biológus pedig azt magyarázta, hogy szerinte a 2,5 milliós határ még mindig nem lesz elég az új megbetegedések visszaszorításához a brit vírusvariáns erős és gyors terjedése miatt. Azt is mondta, ha a kormány a 3,5 milliós határt jelölte volna ki, akkor azt lehetne mondani, hogy a felére csökken a megfertőzhető embereknek a száma.

5 millió főt kéne beoltani

A Semmelweis Egyetem rektora szerint jó cél a 2,5 millió ember beoltása, azonban úgy véli, ennyi oltás még nem elég a teljes biztonsághoz. Azt mondta, akkor lesz majd mindenki biztonságban, amikor elérjük az 5 milliós számot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni

Mutatjuk a híradót

Kiemelt kép: Merkely Béla