Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy online fogadóórán mondta azt, hogy áprilisban már kiülhetünk ebédelni a vendéglátó helyek teraszaira. Ezt kiegészítette azzal, hogy a járvány miatt nagyon nehéz előre megmondani bármit is.

Áprilisban jöhet a nyitás?

Gulyás Gergely miniszter arról beszélt Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármesterrel és Fürjes Balázzsal, Budapestért felelős államtitkárral tartott online konferencián, hogy áprilisban már kinyithatnak a vendéglátó egységek teraszai, mi pedig kiülhetünk oda egy jót ebédelni. Hozzátette, hogy “a jövőre vonatkozó minden prognózis bizonytalan” a járvány miatt – írja az ATV.

Mindenképp nyitnának

A miniszter arra a konkrét kérdésre, hogy a tervek szerint hány hét múlva lehet az étterem teraszán megebédelni, úgy válaszolt, hogy szerinte ez nehéz kérdés, de azt merné mondani, hogy áprilisban már mindenképp. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Ezért rendeznek sporteseményeket

Egy másik kérdésre, ami arra vonatkozott, hogy a járvány csúcsán miért rendeznek nemzetközi sportrendezvényeket, azzal válaszolt, hogy valójában alig rendeznek ilyen eseményeket.

Ez volt a válasza

“Ahhoz képest, hogy milyen tervek voltak, lemondtunk nagyon sok rendezvényt, amiket pedig megrendezünk azok döntően olimpiai kvalifikációs versenyek, ezek kizárólag zárt kapuk mögött rendezhetőek meg. A járványügyi protokoll rendkívül szigorú” – mondta a miniszter.

Ez a helyzet a vakcinákkal

Gulyás Gergely a következő adag vakcinaszállítmányokról is beszélt. Azt mondta, a szállítmányok folyamatosan érkeznek Magyarországra, például hétfőn is érkezik egy Szputnyik-szállítmány. Megjegyezte azt is, hogy a szállítási pontosság nagyban függ a gyártó cégektől is.

Így állnak a cégek a szállítással

Mint mondta, a szállítmányozás terén “a kínaiak a legszorgalmasabbak”, ők a szerződés feltételeit még előbb is teljesítették. Őket követi a Szputnyik és a Pfizer, bár ezeknél a cégeknél voltak kisebb csúszások, de a megrendeléseket nagyjából teljesítették. “Ez a három olyan gyógyszergyártó, amiben lehet bízni” – mondta, majd ezt kiegészítette azzal, hogy a Moderna keveset szállít és bizonytalanul, de a cég még mindig jobban teljesít, mint az AstraZeneca, mivel több százezres elmaradásban van a szerződéshez képest.

Mindenhonnan veszünk vakcinákat

A miniszter szerint Magyarország jól döntött, amikor az ellenőrzött, bevizsgált vakcinákat mindenhonnan megvásárolta. Szerinte vakcinából nem lehet ideológiai kérdést csinálni.

Ez a helyzet a beadott oltásokkal

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy az itthon beadott vakcinák kicsivel több mint a fele keleti vakcina.  “A védettség szempontjából azt tudom mondani, hogy minden vakcina jó, már az első oltást követően szinte azonnal nagyon kicsi hányadára csökken a fertőzés veszélye” – magyarázta a miniszter.

Regisztrációra biztatott

Az online fogadóórán Gulyás megismételte, hogy mindenki regisztráljon, mivel szerinte, aki regisztrál, az belátható időn belül megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels