Több mint 20 éve fekszik éber kómában szülei házában Dudás Szilárd, aki kamaszként szenvedett vonatbalesetet. Azóta szülei gondoskodnak róla. A baleset részletei soha nem derültek ki, a szülők csak annyit tudnak, hogy fiuk egy órán keresztül feküdt a síneknél, csak utána találtak rá.

Egy órát feküdt a sínek mellett

Dudás Szilárd 21 éve, kamaszkorában esett le egy vonatról, amikor hazafelé tartott Szorgalmatosra. Legalább egy órán át feküdt eszméletlenül a sínek mellett, amíg a következő vonat vezetője észrevette, és hívta a mentőket, de közben valaki más is rátalálhatott, mert a tárcája eltűnt. ”. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Szülei ápolják

„Azóta sem tudjuk, mi történt, lehet hogy leesett, lehet, hogy le akart ugrani a vonatról. Csak az biztos, hogy balesetet szenvedett, és akkor, azon a napon, örökre megváltozott az élete” – mondta a Blikknek Dudás Szilárd édesanyja, aki férjével együtt azóta is önfeláldozóan gondoskodik a balesete miatt éber kómába került Szilárdról.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

3 hónapig volt kórházban

A házaspár három hónappal a baleset után vitte haza a kórházból a fiút, és azóta folyamatosan gondoskodnak róla, és próbálják fejleszteni: már felismeri őket, rájuk nevet, sőt, a tévé is leköti. Az édesanya, aki az állását is feladta, hogy a fia mellett lehessen, az mondta, hogy sok segítséget kaptak különböző szervezetektől, és hozzátette: „Nem könnyű így az élet, de hát manapság senkinek sem az. Mi viszont soha nem mondunk le a fiunkról!”

Baleset Tatabányán

Március elején a tatabányai vasútállomáson a tragikus vonatgázolás történt. Egy Sopronból Budapestre tartó InterCityről szeretett volna megkésve leszállni az a férfi, akit a vonat maga alá gyűrt hétfőn. Az Országos Mentőszolgálat közleményében azt írta, hogy a vonatgázolás helyszínéről egy 70 év körüli férfit életveszélyes sérülésekkel szállították a mentők kórházba. Az idős férfi a sínek közé esett, a vonat pedig levágta a lábát. A baleset a várakozó utasoktól mindössze pár méterre történt.

Sokkolták a látottak

Az egyik utas a tragédia után azt mondta, mindenkit sokkoltak a látottak. „Az utolsó előtti kocsiban utaztam, az elején szálltam le és a következő kocsiban utazott az idős férfi. Nagyon kevés leszálló volt a vasútállomáson, de sokan álltak a peronon, gondolom a másik vonatra vártak. Én mentem a felüljáró felé, amikor arra lettem figyelmes, hogy a hármas vágányról kiabál felénk valaki.”

Megpróbálta kinyitni az ajtót

„Akkor láttam az ajtó üvegén keresztül, hogy egy idősebb férfi a vagon másik oldalán nyitotta ki az ajtót. Ekkor még állt a vonat” − kezdte a történetet a szemtanú. Ezután a férfi átment a másik ajtóhoz és megpróbálta azt kinyitni, azonban az nehezen engedett. 

A kalauz nem láthatta az utast

„Láttam, hogy elkezdte kinyitni az ajtót, közben a kalauz a legelső vagon elején már intett a vonatnak, hogy indulhat. Szerintem ő nem láthatta, hogy valaki nyitja az egyik ajtót. Mire a férfinek sikerült kinyitnia a zárat, a vonat már lassan elkezdett gurulni. Azt hittem, hogy ezt látva becsukja az ajtót és a vagonban marad” − folytatta az utas, aki szerint olyan gyorsan történtek az események és olyan hihetetlen volt az egész, hogy mindenki csak csendben és kábultan állt a döbbenettől és a sokktól. 

Maga alá gyűrte a vonat

„Leszállt a bácsi rendben a peronra, azonban oldalt továbbra is fogta a kapaszkodót, majd csak annyit láttam, hogy a vonat beszippantotta maga alá. Síri csend volt a peronon, mindenki sokkot kapott szerintem, köztük én is. Senki sem hitt a szemének. A vonat közben gurult tovább. Egy srác azonnal hívta a segélyhívót, én pedig elmentem keresni egy vasutast” – magyarázta a szemtanú.

Érszorítót tettek a sérültre

Mindenki futva érkezett a helyszínre, a mentők is pár perc alatt kiértek, a tűzoltókkal közösen emelték ki a sínek közül a sérültet. Nagyon sokáig dolgoztak, hogy stabilizálják az állapotát.  A baleset után a rendőrség közölte, hogy 7 perc alatt a helyszínre értek, és azonnal megkezdték a sérült ellátását, érszorítót helyeztek fel a lábára a vérzés elállítása érdekében, továbbá izolációs fóliával takarták be, biztosítva ezzel a hővédelmet a mentősök kiérkezéséig.

16 baleset

A MÁV-csoport adatai szerint vasúti átjárókban idén eddig 16 baleset történt, öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ezek közül egy halállal végződött, három súlyos sérülésekkel járt. Tizenkét ember halt meg tiltott helyen tartózkodás miatt, őket elsodorta vagy elütötte a vonat, mozgó vonatról való leugrás egy ember életét követelte és ketten súlyosan megsérültek, áramütés okozta a halálát egy fiatalembernek, aki felmászott egy álló mozdony tetejére szelfit készíteni. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció