A védőnő gyors reagálásának és a rendelkezésre álló EpiPen injekciónak köszönhetően a kórházban lábadozik az a negyedikes kisfiú, akit megcsípett egy darázs tegnap a szentendrei iskola udvarán. A tanulónál allergiás reakció lépett fel.

Megcsípett egy darázs a kisfiút

Megcsípett egy darázs egy negyedik osztályos tanulót csütörtökön, a Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskolában. Először úgy tűnt, nincs baja a kisfiúnak, így beült a következő órára, de aztán a tanító néni bevitte a védőnőhöz az iskola rendelőjébe. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Felismerte a veszélyt

„Azonnal láttam, hogy allergiás reakciója van, ugyanis vakarta a felhólyagosodott bőrét, ezért szaladtam az EpiPen injekcióért és beadtam neki” – mondta az iskolavédőnő a Blikknek.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Hívták a mentőket

„Az anafilaxiás állapotba került gyerekhez természetesen hívtuk a mentőket, akik a mentőállomásról gyorsan kiértek, és miután stabilizálták a gyermek állapotát kórházba szállították. Úgy tudom, hogy jelenleg is ott tartják még, és ott van mellette az édesanyja is”.  – mondta a védőnő.

Meghalt egy gyerek Újpesten

Az Epipen injekciókat azután kezdték el kiosztani az iskolákban, hogy januárban egy kisgyermek egy születésnapi tortától meghalt egy újpesti iskolában, mert mogyoróallergiás volt. Minden iskolában szeptembertől a KLIK két csomag EpiPent juttatott el az oktatási intézményekbe.

Az óvódákban is elérhető az életmentő készítmény

A szentendrei önkormányzat néhány nappal ezelőtt közölte, hogy minden gyermekintézménybe, vagyis a város óvodáinak biztosították az életmentő készítményt.

Meghalt a zöldségbolt eladója

Amint arról a BudaPestkörnyeke.hu elsőként beszámolt, augusztus elején meghalt a szentendrei piacon a zöldségbolt alkalmazottja. A férfi halálát darázscsípés okozta. Hiába érkezett időben a segítség, életét már nem tudták megmenteni.

Megszólalt a zöldséges

A Bükkös-parti zöldéges 8 éve adott munkát a tragikus sorsú férfinak. Roccot mindenki szerette, közvetlen, mindig jókedvű férfiként emlékeznek rá a törzsvásárlók. „Itt voltam Rocco utolsó perceiben. Szörnyű volt a halálát végignézni. Nem is nagyon tudok róla beszélni” – mondta a férfi főnöke a tragédia másnapján.

Lenyelte a darazsat

A tragédia előtti percekben Rocco éppen a bódé előtt foglalatoskodott az áruval, amikor valahogy berepült a szájába egy darázs, ő pedig lenyelte a szárnyas rovart. Az állat megcsípte a torkában, így a férfi megfulladt.

Mentőhelikopter is érkezett

A fuldokló férfin többen próbáltak segíteni. Az egyik vásárló biciklivel rohant a közeli orvosi rendelőbe, onnan is érkezett segítség. Majd egy mentőautó és egy mentőhelikopter is a helyszínre érkezett.

Méreganyag kerül a szervezetbe

Egy darázscsípés jó esetben csak gyorsan múló kellemetlenség. Rosszabb esetben azonban súlyos allergiás reakciót vált ki, és halált is okozhat. A rovarcsípésekkel méreganyag kerül a szervezetbe, ami gyulladást vált ki, ez azonban esetek túlnyomó többségében csak a csípés helyén jelentkezik egyéb tünetek nélkül.

Allergiás reakciót válthat ki

Rossz esetben a méreg allergiás reakciót vált ki, a csípés életveszélyes lehet. Azonnali orvosi ellátásra van szükség, ha a csípést követő harminc percen belül hasi görcs, hasmenés, hányás, testszerte megjelenő csalánkiütés, sápadtság, nyelési zavar, szédülés, szájban vagy szemben jelentkező duzzanat, köhögés, torokszorító érzés, sípoló vagy nehézlégzés, eszméletvesztés jelentkezik. Ezek mind az allergiás reakció, anafilaxia lehetséges tünetei.

Önbelövő injekció

Mivel a rovarméreg-allergia életet veszélyeztető állapot, ilyen esetben azonnal ki kell hívni a mentőt. Kalcium vagy antihisztamin (pl. Fenistil tabletta vagy csepp) beadása ilyen esetben nem fog hatni, csak az adrenalin tartalmú önbelövő injekció (Epipen, Anapen) vagy a Tonogen injekció segíthet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: ebben az idkolában történt az eset – Forrás: barcsay.szentendre.hu