Ezen a héten is drága fényképek készültek a Pest megyei utakon. Az elmúlt napok rekordere Pomázon akadt horogra: a megengedett 50 helyett 136 kilométer/órás sebességgel repesztett.  

Sietett valahová

„A keddi sebességmérésünk rekordere 50 helyett 136 km/h-val száguldott Pomázon. A sofőr 300 ezer forint közigazgatási bírságot kapott” – osztották meg közösségi oldalukon a szentendrei egyenruhások. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Minden egyre drágább, csak a bírság nem

„300? Még mindig itt tartunk? Érdekes ez nem növekszik, de minden más igen. Kenyér, üzemanyag, élelmiszerek stb. Sorolhatnám. Ennek a bírságnak sem 300 ezer forintnak kellene lennie, „kedves” jogalkotók!” – írta egy hozzászóló a világhálón.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Az autót is elvehetnék

„A jogsit hiába veszik el, akkor anélkül fog vezetni, én az autót is elvenném, talán az meghatná egy picit az ilyen embereket. Talán” – tette hozzá egy másik kommentelő.

Célegyenes?

„Azt hiszik, hogy ott van a célegyenes. Csak nem kockás zászlóval intik le a versenyzőket…” – írta egy szellemes helyi lakos.

Telepítenek a rendőrök

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról néhány hete, hogy csaknem száz darab Trafiboxot telepítenek országszerte a rendőrök. Az ORFK közlése szerint ezek a sebességmérésre használt berendezések ideiglenes elhelyezésére kialakított tárolódobozok. A dobozt és a benne lévő készülék együttesét valójában a gyorshajtás csökkentésére, a száguldozók megbüntetésére, vagyis sebességmérésre használja a rendőrség.  

Jól ismerik az autósok

2016 áprilisa óta üzemeltet a rendőrség 365 darab fix sebességmérőt országszerte, amelyek 160 mobil készülékkel kiegészülve alkotják az autósok által jól ismert VÉDA-rendszert. Ebből a 160 darab ARH CAM-S1 típusú traffipaxból raknak be egyre többet a rendőrök a Trafiboxokba az ő megfogalmazásukat használva „ideiglenesen”.

Kecsegtető az új módszer

„A sebességmérő eszközök elhelyezésének gyakorisága a területileg illetékes rendőri szerv döntésétől függ” – válaszolta az ORFK arra a kérdésre, mit jelent az ideiglenes elhelyezés. Azonban kevesebb pénzből nagyobb hatékonyságot ígérnek – már csak ezért is kecsegtető az új módszer.

Nem látják a közlekedők

Az újítás ereje abban rejlik, hogy a közlekedők nem látják, mikor van benne ténylegesen a berendezés. Így könnyen lehet, az üres doboz előtt lassítanak – vagyis a célt elérték a rendőrök. A vidéki városokban 3-4 ilyen dobozt is képes lehet eredményesen kiszolgálni egyetlen mobil traffipax.

Nem csak egy irányba néznek

Emellett forgathatók is, vagyis az csak a rendőrökön áll, melyik irányba haladókat mérik vele. Könnyen előfordulhat, hogy naponta akár többször is forgatnak rajta, így akkor is érdemes betartani a sebességet, amikor aznap az ellenkező irányból érkezünk,

Hamarosan Pesten is megjelennek a szürke dobozok

A rendőrség közlése szerint újabb hetven darab berendezés telepítését tervezik országszerte. Valamennyi megye és a főváros is érintett, mivel a tapasztalatok szerint pozitív hatást gyakorol a közlekedésbiztonsági helyzetre.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: az e heti „rekorder”. Fotó: rendőrség.