Az Energiaügyi Minisztérium szerint a víziközmű-szolgáltatók felkészültek a megnövekedett vízigényre.

Takarékoskodjunk

A nagy melegre való tekintettel a víziközmű-szolgáltatók országszerte megtették a szükséges intézkedéseket a megnövekedett igények zavartalan kiszolgálása érdekében, ugyanakkor a takarékos vízhasználat fontosságára is felhívták a figyelmet – közölte az Energiaügyi Minisztérium. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Agglomeráció és Balaton a fókuszban

A tárca közlése szerint a megnövekedett vízigény különösen jellemző a turisztikailag kiemelt térségekben és az agglomeráció azon részén, ahol a lakosság száma az utóbbi években ugrásszerűen megnövekedett.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Majdnem duplázódik

A Balaton térségében egy átlagos évközi napon 70 ezer köbméter a felhasznált víz mennyisége, egy nyári napon ez 90 ezer köbméterre nő és tartós hőség idején akár 130 ezer köbméter is lehet.

Fontos a hidratálás

Felhívták a figyelmet arra, hogy a hőségben különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, fontos a rendszeres és bőséges, akár napi 3-4 liter víz elfogyasztása. A csapvíz a leggyakrabban ellenőrzött termékek közé tartozik Magyarországon, fogyasztása egészséges, ráadásul környezettudatos és pénztárcakímélő választás, hiszen jóval gazdaságosabb az üdítőknél.

Egészséges ivóvíz

A víz különleges, értékes természeti kincs. Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen mára szinte minden háztartásban egészséges ivóvízhez jutnak az emberek, a korábbi évek fejlesztéseinek eredményeképpen pedig országszerte a lakások több mint 80 százaléka rendelkezik közműves szennyvízelvezetéssel.

11 településen rossz a víz

Tíz év alatt megkétszereződött a szennyvíztelepek száma, és míg 2010-ben 300-nál több településen nem volt megfelelő az ivóvíz minősége, ez a szám mára 11-re csökkent – olvasható a minisztérium közleményében.

Maximális kapacitáson az agglomeráció

„Jelenleg az érintett települések vízellátását biztosító rendszereink magas fogyasztás mellett maximális kapacitással, üzemszerűen működnek, szolgáltatási területünkön egyelőre sehol sem alakult ki vízhiány. Ugyanakkor a fogyasztási igények további emelkedése a vízellátó rendszerben kritikus üzemállapot elérését okozhatja, amelynek következtében nagyobb kiterjedésű területen nyomáscsökkenés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki” – írta közleményében a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. 

Felelős ivóvízhasználat

A DMRV Zrt. emiatt, a kánikula időtartamára – vízhiány kialakulásának megelőzése érdekében – kéri Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu, valamint Üröm településen élő felhasználóit a felelős ivóvízhasználatra és együttműködésre.

Senki ne töltsön most medencét

A szolgáltató azt kéri, hogy a vízhiány kialakulásának elkerülése érdekében mindenki törekedjen az ivóvíz takarékos felhasználására. Ne töltsenek medencéket, mert még egy felfújható gyermekmedencében is bőven elfér 1-2 köbméter víz, a merev falú medencékbe pedig ennél jóval több fér.

Ne locsoljanak csapvízzel

Azt is kérte a vízszolgáltató, hogy ne mossanak autót és csökkentsék a növényzet locsolására felhasznált ivóvíz mennyiséget, sőt lehetőség szerint csak összegyűjtött csapadékvizet használjanak a kertben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció