Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolják Érd egykori, fideszes polgármesterét. T. Mészáros András ügyét ma tárgyalta az Érdi Járásbíróság, a politikus bűnösnek vallotta magát.

Félkész állapotban adták át

A volt polgármester még a 2019-es önkormányzati választási kampány idején adott egy egy félkész játszóteret, ott viszont aztán több kisgyermek megsérült. Mint kiderült, a választások miatt meggyorsított átadás következtében alapvető biztonsági követelmények ellenőrzése maradt el, így pedig az odalátogatók közvetlen veszélynek voltak kitéve. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gödörbe esett gyermekek

Amint azt a BudaPestkörnyéke.hu is megírta ügyészség hosszú nyomozás után, 2023 májusában emelt vádat. Egy gyermek még 2019. szeptemberében nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett azon a játszótéren, amelyet hivatalosan át sem adtak az önkormányzati választás véghajrájában. Az Ügyészség tájékoztatása szerint a megnyitóra érkező látogatók közül egy gyermek egy fedetlen, kb. 25 cm átmérőjű, a talajjal azonos szintű építési gödörbe belelépett és elesett, amelynek következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülése keletkezett. A játszótéren található másik ilyen gödörbe szintén egy gyermek belelépett, megbotlott és csak amiatt nem esett el, illetve nem szenvedett sérülést, mert édesanyja a gyermeket elkapta az esés során.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Politikai következmények

Politikai következményei is lettek a veszélyes játszótér megnyitásának. Alighanem ez lett Érden a 2019-es őszi választási kampány legnagyobb botránya, amely megpecsételte az érdi Fidesz sorsát az önkormányzati választáson. A nagy politikai haszon reményében úgy nyitotta meg T. Mészáros András a játszóteret, hogy az még nem készült el, azt hivatalosan nem adták át.

Nem fejeződött be a kivitelezés

A vádirat szerint a vádlottak a 2019. szeptember 28-29. napjára meghirdetett kétnapos nyitó rendezvény idejére az Érd Papi Földek Rekreációs Park játszóterét, mint az építtetők, beruházók, üzembentartók és a tervezett rendezvény szervezői, rendezői a nagyközönség előtt úgy nyitották meg, hogy a játszótér kivitelezése még nem fejeződött be, műszaki átadás-átvétele nem történt meg.

Tudták, mi a helyzet

A vádlottak annak ellenére, hogy tudtak a játszótér készültségi fokáról, a vonatkozó foglalkozási szabályok betartásának elmulasztásával a területet a rendezvény céljára úgy nyitották meg a látogatók előtt, hogy az alapvető biztonsági körülményeket nem ellenőrizték, az esetleges balesetek elkerülhetősége érdekében a szükséges védelmi intézkedések megtétele iránt nem intézkedtek, ezáltal a ténylegesen még építés alatt álló játszótéren a rendezvényre látogatók testi épségét gondatlanságból közvetlen veszélynek tették ki.

T. Mészáros András is érintett lehet

Ahogyan arról még szeptemberben lapunk is hírt adott, felmerült, hogy a vádlottak között ott van az egykori polgármester, T. Mészáros András is. Mostanra ki is derült, ez valóban így van, sőt a politikus ügyét ma tárgyalták, T. Mészáros András pedig bűnösnek vallotta magát.

Az ügy gyors lezárása

Az Érdmost értesülése szerint a volt polgármester az ügy gyors lezárása érdekében fogadhatta el a bevezető tárgyalási napon a vádirat állításait.  Az ítélet szerint emiatt 1,5 millió forint pénzbüntetést kell fizetnie és a 362 ezer forintos bűnügyi költséget is meg kell térítenie T. Mészáros Andrásnak, közölte a helyi sajtó. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a 2019-ben átadott játszótér. Fotó: Facebook