Meghalt Markó Beáta újságíró, publicista, akire holtan talált rá a rendőrség budapesti lakásán. A publicista halálának oka egyelőre nem nyilvános, kollégái szerint az újságírónő nemrég veszítette el édesanyját, emiatt nagyon magányos volt.

Elhunyt Markó Beáta

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Markó Beáta újságíró, az Amerikai Népszava munkatársa, elhunyt. Markó Beáta 1957-ben született, számos magyar újságnál dolgozott, a liberális értékrendet képviselő magyar sajtó egyik legkiválóbb képviselője, egyéni hangú, fanyar humorú újságírója volt, akinél kevesen látták tisztábban a magyarországi belpolitikai helyzetet” – írja az Amerikai Népszava.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az utolsó cikk

„Borzasztóan megvisel bennünket a halála. Egy hete sincs, hogy az utolsó cikke megjelent nálunk. A hurrikán miatt érdeklődött, elküldte a cikkét, de már nem várta meg, hogy az írása másnap felkerül az Amerikai Népszava oldalára, ő maga posztolta a Facebook oldalára, majd eltűnt”.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem reagált az üzenetekre

Másnap már nem válaszolt kollégáinak, a Messenger üzeneten látszott, hogy az elküldött linket már nem nyitotta meg. Azóta nem reagált. Utolsó cikke még az október 5-i tüntetés előtt született, amelyet október 3-án tett ki Facebook oldalára, a “NER napszámosai” címmel.

Feltörték a lakását

Vasárnap budapesti barátai kérték meg a rendőrséget, hogy törjék fel a lakását, mert elérhetetlen, és a szomszédok sem látták. A rendőrség a lakásban holtan találta az újságírónőt.

Két éve betegedett le

A halál okát egyelőre kollégái sem tudják, mivel a rendőrség csak a hozzátartozóknak adhat ki az információt. Két éve nagyon súlyos beteg volt, tüdőproblémákkal került kórházba. „Akkor is keresni kellett, és miután kiderült, hogy kórházban van, felhívásunkra nagyon sok olvasó sietett a segítségére” – írják a gyászoló kollégák.

Életveszélyes állapotba került

„Akkor derült ki, mennyien szeretik. Egészsége soha nem állt helyre, de nem panaszkodott. Nem szívesen terhelt senkit a személyes bajával. Amikor életveszélyes állapotban került kórházba, akkor is nyomozni kellett, mi van vele, mert senkit nem értesített még arról sem, hogy rosszul van. Nagyon visszafogott, finom, kedves hölgy volt, aki imádta a képzőművészetet, a zenét, a kultúrát”

Gyászolnak a kollégák

„Minden tulajdonsággal rendelkezett, ami egy újságírót naggyá tehet: az igazság megalkuvás nélküli szeretete, abszolút függetlenség és pártatlanság, tisztánlátás és szenvedély” Mindez bőségesen elég ahhoz, hogy valaki Magyarországon kirekesztett és mellőzött legyen. Ő az emberi és szakmai kiválóságával kiérdemelte ezt a státuszt” -így emlékszik vissza egykori kollektívája az ismert újságíróra.

Egyéni humora volt

A visszaemlékezésben azt írják, Markó Beáta egyéni humorral és stílussal átszőtt írásai a magyar sajtótörténet fontos részét képezik, különösen a 2010 után írott cikkei megkerülhetetlenek a valóság értelmezéséhez. Bea soha nem kötött kompromisszumot, nem követett véleményvezéreket, falkákat, soha nem érdekelte, ki mit gondol. Kérlelhetetlen őszinteséggel írta meg az igazságot.

Szerette a hazáját

„Nem ismertünk senkit, aki nála jobban szerette volna a hazáját, ezért ostorozta kíméletlen őszinteséggel a restséget, a tunyaságot, az elvtelenséget és a kétszínűséget. Ha másba nem, ebbe halt volna bele”

Magányos volt

Különösen érzékeny volt arra, hogy Magyarország soha nem nézett szembe őszintén az antiszemita múltjával és nem szakított annak örökségével. Markó Beáta érzékeny és szeretetre éhes ember volt, aki nemcsak az egyenes jellemével és a tiszta emberségével volt magányos, hanem a fizikai életben is.

Édesanyját gyászolta

Édesanyja közelmúltbeli halála mindennél jobban megviselte, nem tudta feldolgozni azt, és teljesen egyedül maradt. Nemcsak az igényességével, hanem az életben is nagyon magányos volt. Magánlevelekben panaszkodott, mennyire hiányzik az édesanyja, akihez erősen kötődött.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: