A Magyar Úszó Szövetség vizsgálóbizottsága befejezte a Szilágyi Liliána-ügy vizsgálatát és ma beszámoltak az eredményről. A szövetség munkatársai szerint Liliána végig igazat mondott, az apja tényleg bántalmazta őt.

Azt állította, bántalmazta az apja

Ma beszámolt a Szilágyi Liliána ügyében folytatott vizsgálat eredményeiről a Magyar Úszó Szövetség vizsgáló bizottsága. Az Európa-bajnoki ezüstérmes úszónő a tavalyi év végén vallotta be, hogy édesapja, a korábbi olimpikon, ügyvéd Szilágyi Zoltán gyerekkora óta bántalmazta őt testileg, lelkileg és szexuálisan is – írja a Blikk.

Megfelel a valóságnak

A bizottság elnöke, Dr. Papp Gábor, elmondta, meggyőződtek róla, hogy az úszónő állításai sajnos megfelelnek a valóságnak. A Magyar Úszó Szövetség következtetését egy jogerős bírósági ítélet támasztotta alá. Ez kimondta: Szilágyi Zoltán Szilágyi Liliána irányában agresszív viselkedést tanúsított, és kisebbik lánya, Szilágyi Gerda fejlődését akadályozza.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Sírva meséltek az úszók

A bizottság többtöbb személyt is meghallgatott az üggyel kapcsolatban. Kiderült az is, hogy Szilágyi Liliána 2016-ban pszichológusának már beszámolt a bántalmazásokról. Volt olyan válogatott úszó is, aki a meghallgatások során sírva erősítette meg Liliána állításait. A szexuális bántalmazás vádja kapcsán ugyanakkor nem foglalt állást a bizottság.

Gyerkkora óta bántalmazhatta

Ahogyan arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt Szilágyi Liliána, a 25 éves úszónő D. Tóth Kriszta, Elviszlek magammal című műsorában beszélt arról, hogy az apja, Szilágyi Zoltán, már egészen kisgyermek korától kezdve bántalmazta, mind testi, mind lelki, mind pedig szexuális értelemben.

Gyarmati Andrea is tudhatott róla

Az interjút követően Szilágyi Liliánáról számos cikk született, természetesen azonnal megindultak a találgatások, hogy az úszónő által megfogalmazott vádak igazak-e, nem sokkal később pedig az apja és a húga is nyílt levélben reagált a Liliána által elmondottokra. Ezek után Liliána is újból megszólalt, elmondta küzdeni fog a húgáért. Később kiderült, hogy az úszónő nagynénje, az úszósport legendás alakja, Gyarmati Andera is tudhatott arról, hogy az unokahúgát bántalmazzák.

25 évig hallgatott

Liliána tavaly decemberben így fogalmazott a közösségi-oldalán: „25 év után készen állok kimondani a valaha létezett legnehezebb szavakat számomra. Megannyi fájdalom és küzdelem után, felállok és bármennyire is tudom, hogy egy rendkívül megosztó téma akkor is beszélni fogok róla, mert szükséges”

Állítja, az apja bántalmazta

„Bántalmazott az apám. Testileg. Lelkileg. Szexuálisan. Gyermekkoromtól kezdve. Folyamatosan és kiszámíthatatlanul, ha épp olyan kedve volt, élvezve a hatalmának a gyakorlását felettem. Legyen szó testi fenyítésről, megfélemlítésről, szeretet és figyelem megvonásról, avagy szexuális visszaélésről. Az apám akinek hosszú éveken keresztül bármit megtettem volna, hogy elfogadjon, hogy szeressen, míg nem rájöttem, egy tökéletes illúzióban élek” – fogalmaz Szilágyi Liliána.

Az édesanyját is bánthatta

Arról is írt, hogy egy olyan burokban élt, amire azt hitte, hogy természetes, ahol elfogadott, hogy az anyját a szeme láttára félájultra veri az apja, hogy esetleg nem tetszett neki az, amit mondott vagy tett.

A külvilág mást látott

Szilágyi Liliána azt állítja, hogy a külvilág csak „egy szerető családot, sikerekkel és világraszóló eredményekkel megtetézve. Azt látta mindenki, amit otthon belénk vert a családfőnk. Mi védtük őt és a tetteit minden erőnkkel, mert ha nem tettük volna, akkor elmondhatatlan dolgokat vetített elénk következményként. Megtehette, mert leépítette szépen lassan a saját személyiségünket, elvéve tőlünk a tudatunkat és az érzelmeinket.”

Nem kívánatos személy

A Magyar Úszó Szövetség bizottsági beszámolója alapján az elnökség úgy döntött, Szilágyi Zoltán a továbbiakban ellenkező döntésig nem kívánatos személy a MÚSZ rendezvényein. Az elnökség elítéli, sportemberhez méltatlannak tartja a magatartását. Továbbá elmondták, hogy nem akkreditálják edzőként sem.

Kiemelt kép: Szilágyi Liliána és nagynénje, Gyarmati Andrea – BPK-montázs