Pénteken maga az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára jelentette be, hogy újra lesz visszaváltási díj a boltokban. Mutatjuk, mennyit adnak majd az üvegekért, palackokért.

Januárban indul

Az államtitkár elmondása szerint januárban indul a kötelező visszaváltási rendszer a meghatározott űrtartalmú fém, üveg és műanyag palackokra és dobozokra. A fogyasztóbarát megoldást a koncessziós társaság működteti majd a gyártók és kereskedők együttműködésével. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kötelező átvétel

Raisz Anikó hozzátette, a tervek szerint kötelező átvételt írnak elő a 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszer-értékesítőknek, forgalmazóknak az ezer főnél nagyobb népességű településeken.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ennyiért veszik vissza

A visszaváltási díj 50 forint lesz egységesen az egyutas, azaz egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolások, és a gyártók által meghatározott összegű a többutas, többször használható csomagolások esetében.

Sok a hulladék

Elmondta azt is, hogy mintegy 20 millió tonna hulladék keletkezik évente Magyarországon a legutóbbi adatok szerint, ennek fele az építési-bontási hulladék. Az új koncessziós rendszerben mintegy 4,5 millió tonna hulladékot kezelnek.

Új szereplők is lesznek

Rámutatott, hogy a magyar hulladékgazdálkodás átszervezése elindult, számos új szereplő fog még belépni a rendszerbe. A hulladékban számos olyan érték van, amit vissza lehet forgatni a gazdaságba.

Érdekeltek

Raisz Anikó hangsúlyozta, cél a körforgás kialakítása, mindenki abban legyen érdekelt, hogy a termékek minél fenntarthatóbban készüljenek, már a tervezéskor minél fenntarthatóbb anyagokra építsenek, legyenek tartósak.

Az EU is ezt szeretné

A körforgásos gazdaságot érintő intézkedések bevezetésére az európai uniós célértékek eléréséhez is szükség van. Például a települési hulladékoknál az újrafeldolgozási arányt 2030-ig meg kell duplázni. Ehhez szükség van arra, hogy minél hatékonyabban lehessen begyűjteni a hulladékot, és minél többet újra fel lehessen használni.

Még tárgyalnak

Az államtitkár elmondta, hogy az Európai Bizottság számos olyan jogszabálytervezetet dolgozott ki, amely érinti a szektort. Példaként említette, hogy a csomagolási rendelettervezetről még folynak a tárgyalások.

Kevesebb hulladék legyen

Az intézkedés arra ösztönzi a gyártókat, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék és csomagolóanyag, illetve környezetbarát anyagokat használjanak. Ezzel hatékonyabbá válik a hulladékgazdálkodás. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció