Meghozta gyümölcsét a rengeteg szervezés, a kitartó utcai járőrözés és a széleskörű együttműködés. A tatai Öreg-tavon pihenő több ezer vízimadár túlnyomó többsége kitartott szilveszterekor is a tó vizén. A tavon éjszakázó vadludak száma növekedett, mert az Öreg-tóra az éjszaka során újabb csapatok érkeztek. A városban ugyanis 2018 óta tilos a tűzijátékozás.

Jól vizsgázott a város

„Tata jól „vizsgázott” idén szilveszterkor, hiszen a város nagy része nyugodt, csendes volt, inkább csak távolabbról, a tilalmi zóna határain, illetve a szomszéd településeken fellőtt tűzijátékok robaja hallatszott át. Míg a környező településeken már kora este megkezdődött a szokásos tűzijáték-háború, addig Tatán az éjfél előtti órákban csak elvétve hallatszott néhány illegális petárda és tűzijáték” – írja közösségi oldalán a Magyar Madártani Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Önkéntesek járőröztek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Tata Város Önkormányzata, az Által-ér Szövetség, a rendőrség, a polgárőrség és az előzetesen regisztrált önkéntesek széleskörű részvételével már délután megkezdődött az Öreg-tó környékén a járőrözés, estétől pedig a város teljes területén szolgálatot teljesítettek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Járőröznek az önkéntesek

Forrás: Facebook

Figyelmeztettek a járőrök

Az intenzív jelenlétnek és a szervezettségnek köszönhetően számos helyről sikerült távozásra késztetni a tűzijátékozni szándékozókat. A járőrök több helyen tetten értek tűzijátékot használókat, és figyelmeztették őket, hogy tiltott helyen próbálkoznak.

Egy-egy helyen tűzijátékoztak

Néhány helyszínen rendőri intézkedésre is szükség volt. Sajnálatos, hogy egy-egy utcában, kertben a személyes jelenlét ellenére is eldördült pár tűzijáték, de ezen helyszínek többségét is elhagyni kényszerültek a tilosban járók a járőrök jelenléte miatt. Összesen 20 alkalommal intézkedtek a szolgálatban részt vevő hatóságok. Több közigazgatási eljárást a napokban indítanak meg.

Közös séta a vadludakért

Az idén először kezdeményezett „Csendes szilveszteri séta a vadludakért” igen népszerűnek bizonyult, a késő éjszakai időpontban 65-en vettek részt ezen a programon az Öreg-tó partján. Őket a szervezők pogácsával, valamint pezsgővel kínálták, a jó hangulatú sétán szakvezető gondoskodott arról, hogy a résztvevők érdekes információkkal gazdagodjanak a vadludakról és a tavon telelő más vízimadarakról. A közös séta sikerét látva a kezdeményezők 2024-ben is megszervezik ezt az eseményt.

Örültek a kutyásokat

„Összességében 2023 szilvesztere Tatán csendes és eredményes volt. Ezt a tatai szállodákban, panziókban kutyáikkal megszállt vendégek is megtapasztalhatták, nemhiába érkeztek ide az ország számos pontjáról” – írja a madártani egyesület.

Betiltották a tűzijátékot

A Ramsari Egyezmény által is védett tatai Öreg-tavon telelő több tízezernyi vízimadár nyugalma érdekében Tata Város Önkormányzata merészet lépett még 2018-ban és rendeletben tiltotta be november 1-február 28. között a nagy fény- és hanghatással járó pirotechnikai termékek használatát.

Elég volt a helyi rendelet

A tatai Öreg-tó Európa egyik legjelentősebb vadlúd gyülekezőhelye, ám a sok ezernyi madár többsége vagy mindegyike a szilveszteri tűzijátékok hatására hosszú évek óta elmenekült ezen az éjszakán, és sokszor hetekig is eltartott, mire visszamerészkedtek, de már jóval kisebb számban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: séta a vadludakért – Forrás: Facebook