A nagykőrösi rendőrök befejezték azt a 2020-ban indult büntetőügyet, amelyben egy baromfifeldolgozó üzemben megsérült nő munkahelyi balesetét vizsgálták. A gyanú szerint a munkáltatók felelősek a bőrlehúzógép okozta roncsolt kézfej miatt. Szerintük az áldozat nyúlt bele a gépbe.

Munkahelyi baleset

Egy nagykőrösi baromfifeldolgozó üzemben 2020. június 30-án munkahelyi baleset történt. Az üzemben egy 46 éves nőnek az egyik bőrlehúzó gép munka közben a jobb kézfejét „bekapta”, amelynek következtében 4 ujja és kézfeje súlyosan megsérült.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sokkos állapotba került

A szabadszállási nőt sokkos állapotban vitték kórházba, az azonnali elsősegélynyújtást és orvosi ellátást követően. A nagykőrösi rendőrök az eljárásban kirendelt szakértők véleményére alapozva megállapították, hogy az áldozat külső munkaadója, a 24 éves, szabadszállási R. Klaudia több ponton megszegte a munkavédelemi törvényt.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ez a gép sebesítette meg a nő kezét

Fotó: police.hu

Nem volt írásos dokumentum

Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményei megvalósításának módját egyetlen írásos dokumentumban sem határozta meg, a foglalkozási szabályokat nem foglalta írásba, nem szabályozta le a munkavégzéssel kapcsolatos munkavédelmi intézkedések rendjét, nem készített munkavédelmi szabályzatot, a munkavédelmi szaktevékenység ellátására nem biztosított megfelelő képességgel rendelkező szakembert.

Balesetveszélyes volt a gép

Továbbá nem végezte el a bőrlehúzó gép kockázatértékelését, nem vette figyelembe a sértett a baleset időpontjában a hajnali, illetve reggeli fáradságát, balesetveszélyes gépen végeztetett munkát, nem gondoskodott figyelmeztető jelzések elhelyezéséről, valamint annak ellenére bízta meg munkavállalóját, hogy a bőrlehúzó gép nem rendelkezett kezelési utasítással.

Gyanúsított lett a munkaadó

A 24 éves nőt maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével gyanúsították meg. A kihallgatásán a terhére rótt bűncselekményt elismerte, de nyilatkozata szerint nem tudta, hogy azokról neki kellett volna gondoskodnia. Véleménye szerint a sértett a felelős, magának okozta a sérülést.

Az üzem vezetője is gyanúsított

A nyomozók a szakértői vélemények alapján a baromfiüzem ügyvezetőjét, az 53 éves N. Pétert is maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével gyanúsították meg.

Belenyúlt az alkatrészek közé?

Az ügyvezető védekezésében elmondta, hogy a sértett belenyúlt a gép mozgó alkatrészei közé, amiről oktatást, valamint gyakorlati tájékoztatás során határozott tiltást kapott. Véleménye szerint a bőrlehúzógép az üzembe helyezéskor, és a baleset idején is – rendeltetésszerű használat mellett – biztonságos üzemeltetésre alkalmas volt.

Az ügyészségen folytatódik az ügy

A Nagykőrösi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a 24 éves nővel valamint az 53 éves férfival szemben folytatott eljárást befejezte, az iratokat átadta az ügyészségnek.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: így néz ki a nő keze a baleset után – Forrás: police.hu