Ceglédi, 120 fős roma turistacsoport 87 tagja rekedt Izraelben, a tel-avivi Ben-Gurion repülőtéren a terrorcselekmények miatt. Kis Grófo több családtagja és barátja is a csoportban lehetett, segítséget kér számukra és imádkozik értük.

Sokan nem tudnak hazajönni

Az érintettek nagy része a Ceglédi Hit Gyülekezet tagjai, akik egy izraeli nemzeti ünnepre, a sátoros ünnepre érkeztek a Szentföldre, a keresztények felvonulására. Ifj. Rostás-Farkas György, a Roma Szeretetszolgálat elnöke arról beszélt, hogy 20-30 turista még pénteken hazatért, de 87-en Izraelben ragadtak, esti járatukat törölték és nem tudni, mikor juthatnak haza Magyarországra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem tud mindenben segíteni a konzulátus

Sokan nem tudnak már élelmet és vizet sem venni maguknak, mert elfogyott a pénzük. A konzulátus munkatársa azt mondta a bajbajutottaknak, hogy saját magukról kell gondoskodniuk, holott sokan már a repülőjegyüket sem tudják megvásárolni. Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos időközben közvetlen anyagi támogatást küldött a repülőtéren ragadt magyarországi turistáknak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem mehettek ki az utcára

Rostás-Farkas azonnal hívásokat kapott kollégáitól, amikor eszkalálódott a konfliktus, hiszen nem tudták, hogy mit tegyenek: a szállodában kellett maradniuk, nem mehettek ki az utcára sem. Ezután felvette a kapcsolatot a tel-aviv-i magyar nagykövetséggel, hogy minél előbb védelmet biztosítsanak a bajbajutott turistáknak, és hogy minél előbb hazaszállíthassák őket.

Szállást keresnek nekik

A konzulátus képviselője kiment hozzájuk a helyszínre, ahonnan rendőri-katonai kísérettel elvitték őket a reptérre. Hozzátette, a konzulátus szállást próbál biztosítani számukra. Mint mondta, jelenleg mindannyian a reptéren tartózkodnak, – biztonságban – azonban az esti járatukat törölték, emiatt sokan kétségbeestek.

Napokig maradniuk kell

Szijjártó Péter miniszter szombaton közölte: a szóban forgó repülőtér egyelőre nem zárt be, de egyes légitársaságok törölnek járatokat, ezért tervezett utazás esetén fokozott tájékozódás szükséges. A reptéren arról tájékoztatták a csoportot, hogy szerdán nyitják meg lehamarabb a repteret – írja az rtl.hu.

Segítséget kér Kis Grófo

Kis Grófo több családtagja és barátja is Izraelben rekedt. A mulatószenész erről írt a Facebook oldalán: „Nagyon szomorú vagyok. Segítsetek! A magyarországi testvéreim, családtagjaim és barátaim kint rekedtek az Izraeli háború területén és nem tudnak hazajönni. Gyerekekkel vannak és nagyon félnek a jelenlegi állapot miatt!”

Reméli, hogy segítséget kapnak

„Belegondolni is félelmetes, hogy mit élhetnek át!? Én bízom benne és hiszek benne, hogy Magyarország még a mai nap tud lépni annak érdekében, hogy a magyarországi kint rekedteket haza hozza épségben! Isten segítse a kint rekedt embereket, hogy épségben haza térjenek.”

Háborús helyzet

Kökény Attila is imádkozik: „Kérlek benneteket imádkozzatok a kint ragadt testvéreinkért, hogy épségben hazaérjenek” – írta Facebookon az énekes. Szombaton rakétaeső zúdult Izraelre Gázából, a szárazföldi támadással párhuzamosan a Hamász fegyveresei az övezetből több mint 2500 rakétát lőttek ki. Izrael teljes mozgósítást rendelt el a bombázás után, Benjámín Netanjáhu miniszterelnök pedig kijelentette: Izrael háborúban áll. A magyar kormány is elítélte a terrortámadást, Szijjártó Péter szerint a tel-avivi magyar nagykövetség munkatársai épségben vannak, folyamatosan tartják velük a kapcsolatot.

Felfüggesztett járatok

Ahogy írtunk róla, az eseményekre reagálva a Wizz Air szombaton közölte: felfüggesztették járataikat Budapest, illetve Debrecen és Tel-Aviv között a szombati izraeli légitámadások miatt. Hozzátették: állandó kapcsolatban vannak az izraeli, a magyar és a nemzetközi hatóságokkal, nyomon követik az eseményeket, és folyamatosan tájékoztatják utasaikat a legfrissebb járatinformációkról a foglaláskor megadott e-mailben és sms-ben.

A biztonság a legfontosabb

Tájékoztatásuk szerint azok, akik nem közvetlenül a Wizz Air oldalán vásárolták a repülőjegyet, a harmadik félnél tájékozódhatnak az esetleges további menetrendváltozásokról. „A légitársaság számára továbbra is utasai, személyzete és repülőgépeinek biztonsága a legfontosabb” – áll a közleményben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kis Grófo