A fővárosi önkormányzat követeli a kormánytól, hogy folyósítsa a törvény szerint az idei évre járó 12 milliárd forintos közösségi közlekedési támogatást – mondta Karácsony Gergely. A miniszter szerint a főpolgármester rossz helyre ment.

Orbán Viktorhoz mentek

A Miniszterelnökségnek helyt adó Karmelita kolostor előtt Karácsony Gergely – aki mögött felsorakozott több fővárosi ellenzéki országgyűlési képviselő és képviselőjelölt – azt mondta, az idei 12 milliárd forintos állami finanszírozás nem érkezett meg, de – mint hozzátette – még politikai szándékot sem látnak arra, hogy ezt kifizessék.

Ma van az a nap

Karácsony Gergely azt mondta, „ma van az a nap”, amikor az államnak finanszíroznia kellene a budapesti közösségi közlekedés jegybevételen felüli részét. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

12 milliárd

A főváros nem tudja és nem is akarja ezt a 12 milliárd forintos összeget újra különböző helyekről összekapargatni azért, hogy Budapest tovább működjön. „Követeljük, hogy a kormány adja oda azt, ami jár a budapestieknek. Tartsa be a szavát és a törvényeket” – jelentette ki Karácsony Gergely.

Bemondják a járatokon

Az akciót követően Karácsony Gergely kérdésekre válaszolva elmondta, a Budapesti Közlekedési Központ járatain bemondják majd, hogy a kormány nem finanszírozza a közösségi közlekedést, ezzel bliccel, és egyben megköszönik az utasoknak, hogy ők váltottak jegyet vagy bérletet. A főpolgármester nem tartja kizártnak, hogy a közösségi közlekedés korlátozására lesz szükség a pénzügyi problémák miatt.

Hitel

Karácsony Gergely elmondta, a BKK kénytelen a hitelkeretéhez nyúlni, hiszen a társaság költségvetésében szerepel a 12 milliárd forint, a fővárosi önkormányzat ezt az összeget nem tudja pótolni. Törvény van arról, hogy ezt az összeget az államnak ki kell fizetnie – tette hozzá.

Szerződésről megy a vita

Mivel a szükséges szerződést tervezetét nem kapták meg az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól, azért, hogy „túllépjenek az óvodás színvonalon”, a főváros készített egy másik tervezetet, azt aláírja és eljuttatja a tárcához – tette hozzá.

Kivéreztetett főváros

Karácsony Gergely kijelentette: a kormány visszatartja a 12 milliárd forintot, és ez már a sokadik lépés, amellyel megpróbálják a fővárost pénzügyileg megfojtani. Úgy fogalmazott: „Mi ehhez nem vagyunk hajlandóak asszisztálni.”

Bajnai-ügy

Karácsony Gergely több kérdést is kapott a Fővárosi Közgyűlés által szerdán a Városháza-ügy miatt felállított vizsgálóbizottsággal kapcsolatban. Arra a kérdésre, mi a véleménye Bajna Gordonnak a napokban megjelent hangfelvételen a fővárosi nagykoalícióban lévő „cápákról” szóló kijelentéséről, azt válaszolta: „én legfeljebb ebihalakkal találkoztam a Városháza környékén”.

Mintha a szakminisztérium is ott lett volna

Karácsony Gergely rossz helyre ment, jutalékot a Városházán osztanak; a kormány azonnal kifizeti a 12 milliárd forintot, amint a főváros aláírja az agglomerációs együttműködési megállapodásokat – áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: BKK