A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. hétfőn közleményt adott ki, hogy megindítja “a szükséges jogi eljárásokat” a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. ellen annak érdekében, hogy a fővárosiak által befizetett hulladékgazdálkodási díjakat “visszaszerezze”.

15 százalékkal csökkent

A közleményben felidézték, hogy az FKF Nonprofit Zrt., majd jogutódja, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (ezen belül az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió) hulladékgazdálkodási bevétele 2017-ben 30,56 milliárd forint volt, 2018-ban 30,91 milliárd, 2019-ben 28,41 milliárd, 2020-ban 27,99 milliárd, 2021-ben pedig 26,16 milliárd. Tehát az elmúlt, pénzügyileg lezárt ötéves időszak elejéhez képest mára a tevékenység finanszírozása mintegy 15 százalékkal csökkent. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem lett kisebb Budapest

Azt is írják, hogy az FKF bevételeinek mértékét “a Kukaholding szabályozza” és hogy ebben az időszakban a fogyasztói árindex 18,2 százalék, az FKF által beszerzett áruk és szolgáltatások árát meghatározó ipari termelői árindex 31,6 százalék volt; a forint az euróhoz képest 15,9 százalékot romlott. Szerintük a fentiekből egyértelműen következik, hogy összességében a Kukaholding markáns forrásszűkülést okozott az elmúlt három évben, miközben az ellátandó feladat volumene változatlan maradt. Budapest területe nem lett kisebb. A Társaságunknál dolgozó, a hulladékgazdálkodási tevékenységet ellátó létszám nem csökkent.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kevesebb finanszírozás, jogi eljárások

Az önkormányzati választásokat követően (2019) az állam évente mintegy 3-5 milliárd forinttal kevesebb finanszírozást juttat az FKF-nek – írják. A Budapesti Közművek kénytelen megindítani a szükséges jogi eljárásokat az NHKV (Kukaholding) ellen annak érdekében, hogy a fővárosiak által az elmúlt három évben befizetett kukadíjak, és az FKF dolgozók által a fővárosi hulladékból megtermelt egyéb (energetikai hasznosítás, zsákértékesítés, haszonanyag-értékesítés, piaci tevékenység) bevételek teljes mértékben a Társasághoz kerülhessenek” – áll a közleményben.

A kukaholding szerint nincs lejárt tartozás

Az NHKV hétfőn szintén közleményben tudatta, hogy időben kifizeti számláit, nincs lejárt tartozása, és visszautasítja Mártha Imrének, a Budapesti Közművek vezérigazgatójának állításait, amelyek szerint az NHKV visszatartja a forrásokat, illetve tartozik számos cégnek. AZ NHKV szerint a napokban mind a fővárosi vezetés, mind a BKM menedzsmentje “számos valótlan állítást” tett az NHKV Zrt. tevékenységével és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás finanszírozásával kapcsolatban.

Nem vették fel a munkát a kukások

Ahogy azt az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) dolgozói október elején nem vették fel a munkát, fizetésemelést követeltek. A kedélyeket végül a főpolgármester, Karácsony Gergely személyesen nyugtatta le azzal, hogy egyszeri 200 ezer forintos juttatást ígért a kukásoknak. 

A vita lényege

A vita arról szól, hogy a kukaholding sokkal több pénzt szed be a fővárosban élő emberektől, mint amit kifizet a szemétszállítást valóban elvégző fővárosi cégnek, az FKV-nak.

20 százalékot megtart a kukaholding

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes azt állítja, hogy a kukaholding csak a pénzek 80 százalékát adja át, 20 százalékot viszont megtart magának, ebből a visszatartott összegből jött össze a 15 milliárdos követelés – írja a 24.hu

Bezzeg Tarlós idején

A főpolgármester helyettese azt is mondta, hogy a kukaholding Tarlós István főpolgármestersége idején még a teljes összeget utalta tovább, a csökkenés csak a 2019-es ellenzéki győzelem után következett be.

Kitette a főváros a számokat a kirakatba

A főváros most újabb közleményt tett közzé, amelyben konkrét számokkal illusztrálják, hogyan alakultak az FKF Nonprofit Zrt., majd ennek jogutódja a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. hulladékgazdálkodási bevételei az elmúlt öt évben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kukák a 13. kerületben – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu