Újabb Pest megyei település vezetői döntöttek úgy, hogy megtiltják a közterületi alkoholfogyasztást. Immár Péteriben is törekedni kell arra, hogy kulturált körülmények között, ne nyilvános helyen igyanak, akik szeszre vágynak. A helyieket megosztja a döntés. Annak azonban jobban örülnének, ha több kukát helyeznének el az utákon, hogy legyen hova tenni az üvegeket és a palackokat.

Sok volt az eldobált sörösüveg

A lakossági bejelentések és a kérések elérték céljukat Péteri községben: az alig több mint kétezer lelket számláló település képviselő-testülete úgy döntött, hogy korlátozza a közterületen való alkoholfogyasztás lehetőségét.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bátor döntés tiszta fejjel

Péteriben bátran módosították a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló önkormányzati rendeletet. Az új szabály egyértelműen fogalmaz: immár tilos közterületen szeszes italt fogyasztani. A tilalom hatálya nem terjed ki az önkormányzat által engedélyezett alkalmi rendezvényekre, illetve az év első és utolsó napjára.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Igyanak a kocsmákban

A rendelet kitér arra is, hogy a szeszes italt forgalmazó üzletek és a vendéglátóegységek üzemeltetői kötelesek gondoskodni arról, hogy nyitvatartási időben a bejáratától számított 5 méteren belül senki ne fogyasszon szeszesitalt.

Bírság a büntetés

Aki a leírtakat megszegi, ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal és kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható – áll a rendeletben.

Tartsák vissza!

Az önkormányzat kitért arra is, hogy Péteri utcái továbbra sem számítanak nyilvános illemhelynek. A térfigyelő kamerarendszer működik és lényegében „mindent lát”, így a jövőben minden, a közerkölcsbe ütköző cselekedet esetén szabálysértési eljárást kezdeményeznek az elkövetővel szemben.

Vigyázzunk a trafóra!

Péteriben így tájékoztatták a közvéleményt. Fotó: Facebook.

Budakeszin is nagy balhé volt ebből

Ahogy azt az elsők között itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk, 2020 májusában óriási botrány volt abból Budakeszin, hogy sokan az utcán, padokon, parkokban ittak és kívánnivalót hagyott maguk után a viselkedésük. A polgármester augusztusban jelentette be, hogy alkoholtilalmat vezettek be a város közterületein, és akár 50 ezer forintos bírságot is kaphatnak az alkoholizálók.

Erőteljesebb rendőri jelenlét

A probléma máshol is jelen van. 2020 őszén írtunk arról, hogy Vác polgármestere a közterületek fokozottabb ellenőrzésére, határozottabb fellépésre kérte a Közterület-felügyelet vezetőjét és a váci rendőrkapitányt, mert több bejelentés érkezett olyan társaságokról, melynek tagjai életvitel-szerűen használják a város közterületeit és az üzlethelyiségek előtti padokat.

Kocsma-jellegű trafikok

Sokan úgy gondolják, hogy a probléma egyik kiváltó oka a helyi trafikok nyitvatartása. Esténként lényegében már csak itt jutnak alkoholhoz, akik ezzel a módszerrel szeretnék levezetni a felgyülemlett feszültséget. Úgy fest, a trafikok napjainkban már egyre inkább kocsma-jelleget öltenek.

Megoldási javaslatok

Természetesen megoszlanak a vélemények arról, hogy szigorú döntést hoztak-e az érintett településeken. Péteriben is úgy gondolják a lakók, hogy nem jó érzés mások mocskát, szemetét kerülgetniük, és az alkoholtilalom mellett szerencsés lenne több kukát elhelyezni az utcákon.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: archív