A javaslatot kidolgozó politikusok, egyelőre csak a kormánypárti képviselőtársaikat szondáztatnák, mit szólnának az alkoholhoz hasonló, papíron szigorú szabályozáshoz.

Veszélyes

Gyakorló apaként jól látjuk, milyen veszélyek leselkednek a gyermekeinkre – mondta Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója Nacsa Lőrinccel, a KDNP parlamenti frakciójának szóvivőjével közösen készített Facebook-videóban, amelyben háromgyermekes apákként világították meg, hogy a sok veszély közül az egyik az energiaitalok fogyasztása, főleg ha a gyermekek gyakran naponta teszik azt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mentősöknek munkát adnak

Hollik statisztikákat idézett, amelyek szerint a mentőszolgálat az elmúlt négy évben átlagosan évi száz olyan esetet rögzített, amelyben 18 év alatti gyermeket energiaital miatt kellett kezelni – Ebben az ügyben lépnünk kell – szögezte le, hasonlóan Nacsa Lőrinchez.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Szeretnék, ha vizsgálnák

„Felkérjük a frakciószövetségünket, hogy vizsgálja meg javaslatukat, egy olyan új szabályozás lehetőségét, amely alapján 18 éves korig – hasonlóan az alkoholhoz – az energiaital vásárlása és fogyasztása is betiltásra kerül.”

Elalszanak a gyerekek

Nacsa Lőrinc konkrét példákat is hozott, amiker egy 14 éves hatvani fiúnak az iskolában leállt a szíve, miután energiaitalokat ivott. Több tanárral is beszélt a KDNP-s politikus, akik azt mondták neki, hogy „a gyerekek 10-11 óra környékén elalszanak az órán, mert akkor múlik el a hatása a reggel, iskolakezdés előtt elfogyasztott energiaitaloknak”.

Volt már ilyen javaslat

Korábban mi is írtunk egy civil szervezet hasonló javaslatáról. Idén tavasszal a Fiatal Családosok Klubja azt szorgalmazta, hogy a kiskorúakra való veszélyességükre hivatkozva csak a nemzeti dohányboltokban tegyék lehetővé az energiaitalok vásárlását.

Hiányzik a szabályozás

Király Nóra Ficsak-alapító elmondta, az energiaitalok borzasztóan károsak a gyermekeinkre, a bolti hozzáférhetőségükre pedig gyakorlatilag semmilyen szabályozás nem vonatkozik. Ha a felnőtt úgy vedeli az energiaitalokat, mint a gödény, az már egy felelős döntés eredménye, de a gyereknek nincs szüksége erre a termékre – nyomatékosította a családszervezet.

„Nagyon erős a lobbi”

A Ficsak alapítója ugyanakkor egyelőre nem túl derűlátó az ügyben, mert – mint fogalmazott –„nagyon erős az energiaital-lobbi, Magyarország egy energiaital-gyártó nagyhatalom, és ezek a cégek mindenáron a minél nagyobb profitra hajtanak”.

Kampányra készülnek

A lap úgy tudja, hogy Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ez év elején már bejelentette, hogy a kormány egy figyelemfelhívó kampány keretében igyekszik rámutatni az energiaital-túlfogyasztás veszélyeire, különösen a fiatalok körében. Az államtitkár akkori tájékoztatása szerint a felső tagozatos és középiskolás diákok 10 százaléka napi rendszerességgel fogyaszt ilyen italokat, és az elmúlt években több száz olyan eset volt, amikor fiatalok ezek túlfogyasztásával összefüggésben szorultak orvosi segítségre.

„Gyermekeknek nem ajánlott semmi, ami koffeint tartalmaz”

A Magyar Energiaital Szövetség a honlapján arra a kérdésre, hogy gyermekeknek ajánlott-e az energiaital, azt írja: „Nem, gyermekeknek nem ajánlott semmi, ami koffeint tartalmaz, így a kávé, az energiaital és a kóla sem. Viszont egy egészséges felnőtt naponta megihat 5 doboz energiaitalt”.

Ellenőrzött összetevők

A szervezet hozzáteszi azt is, hogy a boltok polcain található összes energiaital (és összes összetevője) biztonságos – ugyanis az energiaitalokat a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal is rendszeresen ellenőrzi – olvashatjuk a Telex cikkében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció