Álmodjuk újra Soroksárt, az álomból pedig teremtsünk valóságot! – mondja kampányvideójában az új soroksári polgármester, Bese Ferenc. Kiderült oda szeretne új bevásárlóközpontot építeni, ahol neki, illetve már a feleségének van tulajdonrésze. Ezt a tényt elfelejtette a kampányban elmondani a polgármester.

Ahogy azt itt a BudaPestkornyeke.hu hírportálon megírtuk a soroksári polgármester, Bese Ferenc 60 milliót szavazott meg annak az épületnek a felújítására, amelyben neki is tulajdonrésze van. Később kiderült már nem tulajdonos, mert szeptemberben elajándékozta tulajdonjogát a feleségének, csak a földhivatalnál ez még nem jelent meg.

Közben kiderült, hogy a 23. kerület új, független, de a Fidesz által támogatott polgármestere, Bese Ferenc még megválasztása előtt, tavaly szeptemberben egy kampányvideójában jelentette be, támogatja, hogy a kerület központjában, a régi CBA helyén modern élelmiszer-áruházat nyissanak, mert a környéken alig van lehetőség bevásárlásra. A 24.hu információja szerint a beruházásra ajánlott épületnek Bese Ferenc, illetve szeptember óta Bese felesége az egyik társtulajdonosa.

Bese Ferenc, Soroksár polgármestere – Forrás: Facebook/Bese Ferenc

Ez ugyanis az a 2250 négyzetméteres ingatlanegyüttes, amelyre Bese hivatalba lépése után három hónappal 60 millió forintot különítettek el Soroksár 2020-as költségvetéséből. A Népszava hétfőn írta meg, hogy a 23. kerület jobboldali többségű képviselő-testülete megszavazta az épületre szánt keretet.

A költségvetés azonban nem részletezi, hogy a pénzt milyen célra adják, és ez a hétfőn lezajlott testületi vitában sem tisztázódott. A meglehetősen rossz állapotú ingatlan osztatlan közös tulajdon, kétharmadnyi rész az önkormányzaté, de két éve a jelenlegi polgármester is vásárolt egy kisebb tulajdoni hányadot.

A polgármester az alábbi kampányvideójában azt mondta, hogy az áruházat úgy terveznék megépíteni, hogy „az ingatlan tulajdonjoga az önkormányzaté maradjon”. Így még az is elképzelhető, hogy a most megszavazott pénzt a többi tulajdonos kivásárlására költenék.

Ha a polgármester nem szavazhatott volna a képviselő-testületi ülésen, nem lett volna meg a többség az ingatlan felújításhoz. A fideszes többségű helyi testületet végül úgy döntött, hogy a polgármesternek nincs érintettsége a kérdésben.

Kiemelt kép: részlet a polgármester kampányvideójából