A mentőhelikopterek mindig ott jelennek meg, ahol nagy a baj. Kiválóan felszerelt repülő mentőautók ezek, nagyon jól képzett személyzettel. Sokan köszönhetik nekik az életüket. Hétfőn bejelentették, hogy már a budaörsi légibázis sárga helikoptere is magyar tulajdonba került, eddig ugyanis Ausztriából béreltük ezeket helikoptereket.

Szolgálatba állt az összes magyar tulajdonú, korszerű mentőhelikopter, kiváltva az eddig bérelt osztrák gépeket – közölte az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr-igazgatója hétfőn. Győrfi Pál tájékoztatása szerint a kilenc helikopter robotpilótával, éjjellátó képességgel, valamint időjárásradarral is rendelkezik, így új képességekkel gyarapítják a magyarországi légimentést. A gépek lélegeztető és újraélesztő, illetve ultrahang-berendezésekkel is fel vannak szerelve.

A mentőhelikopterek beszerzéséről a kormány döntött, mivel az eddig használt hét mentőhelikopter osztrák tulajdonban volt, és a magyar mentők egy idén december 28-ig tartó bérleti szerződés keretében használhatták azokat. A fejlesztéssel már kilenc magyar tulajdonú mentőhelikopter áll a mentők rendelkezésére, így a tervezett karbantartások, vagy egy esetleges műszaki hiba sem okoz fennakadást a mentésben.

A korábbi hét osztrák gép kiváltása fokozatosan történt. Négy új helikopter már korábban szolgálatba állt a debreceni, a szentesi, a miskolci és a pécsi légimentőbázisokon, három másik gép pedig decembertől dolgozik Budaörsön, Balatonfüreden és Sármelléken. További két helikopter tartalékként áll rendelkezésre.

Győrfi Pál közölte: a légimentési képesség fejlesztéséről szóló kormányhatározat szerint a légimentés technikai feltételeit a rendőrség biztosítja, az egészségügyi szakmai irányítást pedig az OMSZ végzi. A mentőhelikopterek riasztása és irányítása ezután is a mentésirányítás országos rendszerében történik.

Tragédiák közelében szállnak le

A mentőhelikoptereket sajnos gyakran látjuk az autópályák, balesetek környékén. Az év talán legemlékezetesebb helikopteres életmentése az az eset volt, amikor édesanyjával baleset ért egy három éves kislányt Csobánka és Pilisvörösvár között. Mentőhelikopter érkezett a helyszínre, ahhoz, hogy a gép le tudjon szállni a gyermekkórháznál rendőrök és mentősök zárták le az Üllői utat.

Mentőhelikopter száll le az Üllői úton – Fotó: Facebook

Nemrég arról is beszámoltunk, hogy A gödöllői Táncsics Mihály úti Fenyőliget óvodában súlyosan, életveszélyesen megsérült egy favágó, amikor az udvaron karbantartási munkát végzett. Hozzá is mentőhelikopter érkezett.

Októberben Solymáron gázrobbanás történt. A tűzoltók és a mentők nagy erőkkel vonultak a helyszínre, ahol egy hatvan körüli férfit találtak az udvaron. Súlyos égési sérülésekkel végül mentőhelikopter szállították gyorsan kórházba.

Négy kamion balesete az M0-áson – Fotó: Facebook

Négy kamion karambolozott az M0-s autóúton egy októberi kedd reggelén Gyál közelében. Oda is mentőhelikopter vonult ki, leszállt a sztrádán és megpróbáltak megmenteni minden sérültet. Ismét ott voltak, ahol éppen a legnagyobb baj történt az agglomerációban.

A mentőhelikopterek tehát jól felszereltek, alaposan képzett személyzettel a dugók, torlódások felett elrepülve gyorsan odaérnek mindenhová. A korszerű sárga helikopterek meglepően kis helyen is képesek leszállni, sőt még tolatni is tudnak a levegőben, ha szükséges. A légimentőknek sokan, sokat köszönhetnek, reméljük az új esztendőben kevesebb bevetésen kell részt venniük.

MTI/BPK – Kiemelt kép: A gödöllői mentésnél készült felvétel – Forrás: MTI/Donka Ferenc