Közeledik a negyedik hullám, az a kérdés, hogy mikor és milyen erővel érkezik – mondta Zacher Gábor az Indexnek. Az ismert toxikológus szerint az oltásokat házhoz kellene vinni és még 2 millió magyart kellene beoltani. Arról is beszélt, hogy jó lenne, ha a harmadik oltást nem egy román Tesco parkolójában kapnák meg a magyarok, hanem itthon, hivatalosan.

Indokolt lenne a harmadik oltás

Zacher doktor szerint indokolt lenne a harmadik oltás beadása, mert a 60 év felettiek 30 százaléka, míg a 80 év felettiek 50 százaléka esetében nem alakult ki a védettség. Az ismert orvos arra is felszólított, hogy idén még ne utazzuk körbe a világot, és higgyünk azoknak a szakembereknek, akik meglátásai egyelőre vészjósló huhogásnak számítanak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elengedték

Idehaza körülbelül még 3 millióan nincsenek beoltva, az oltási hajlandóság megállt, ráadásul olyan, mintha a kormány elengedte volna az oltást. Ez nagyon nem jó – tette hozzá Zacher Gábor.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Vigyék házhoz az oltást

Magyarország így egyre lejjebb csúszik az oltási listán, és bizony a tudósok és a nemzetközi szervezetek, például Egészségügyi Világszervezet, a WHO figyelmeztetései nem pártpolitkát tükröznek, hanem valós veszélyt. A lényeget hangsúlyozva: nem elég az 5,5 millió oltott, nem elég a kommunikáció, továbbra is hiányolja az érthető, informatív tájékoztatást, és azt, hogy az oltást szinte házhoz vigyék – mondta Zacher doktor.

Romániába mennek a magyarok

A román operatív törzs júliusi 8-ai adatai szerint eddig 715 magyar ment át Pfizer-oltásért Romániába – Zacher Gábornak erről is megvan a véleménye. „Szintén fontos leszögezni, hogy mindenki másképpen reagál az oltásra, ami nem nyújthat 100 százalékos védelmet.

Oltás a Tesco parkolóban

Szerinte nagy probléma, hogy azoknak, akiknek a kínai vakcinától nem alakult megfelelő védettségük, nem kaphatnak harmadik oltást. Igenis kellene harmadik oltás, és nem egy nagyváradi Tesco-parkolóba kell megkapniuk ezt a magyaroknak” – mondta Zacher doktor.

Puszi jobbról és balról

Két héttel ezelőtt Zacher Gábor az újabb enyhítésekről is elmondta a véleményét. Így fogalmazott: „A betegek és az elhunytak száma csökken, aminek persze nagyon örülünk. De itt vannak a mutánsok. “Ha valakiben, mondjuk egy védett személyben ott a mutáns, és elmegy szórakozni a barátokkal: puszi jobbról, puszi balról, és máris megkapta a nem védett, oltatlan barát a mutáns vírust. A beoltottnak semmi baja, vagy enyhe tünetekkel megússza, a védettség nélküli barátok sorsa pedig ismét ijesztően, akár tragikusan is alakulhat” – mondta Zacher Gábor 

5,5 millió beoltott

A koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt több korlátozás feloldásának újabb szakasza lépett életbe az 5,5 millió beoltott elérését követően. A magyar lakosság magas átoltottságnak köszönhetően a járvány harmadik hulláma elvonult, az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, így az élet fokozatosan visszatérhetett július elejétől a normális kerékvágásba.

Zacher doktor szerint nem logikus

Zacher Gábor mindenkinek azt tanácsolta, hogy vegye fel az oltást, hiszen, mint mondta, nincs vége a háborúnak. Zacher doktor a korlátozások lazításával kapcsolatban elmondta: „A beszúráshoz kötni az enyhítést szakmailag nem logikus döntés. Hiszen az 5,5 millió oltás még nem jelenti azt, hogy 5,5 millió védett ember van.”

Csökkent az oltási hajlandóság

Zacher Gábor hozzátette: „Lehet, hogy az első oltás után is kialakul egy minimális védettség, de a teljes biztonság a második oltás után 12-16 nappal lesz. A probléma az, hogy az oltási hajlandóság csökkent, és rengeteg ember nem tudja megfogalmazni, hogy miért nem vette még fel az oltást. Tehát a kórházban amikor megkérdezem, hogy miért nem kapott még vakcinát, olyan válaszokat kapok, mint a „csak”, „csakúgy”, „nem tudom”, „nem kerestek még” – mondta Zacher Gábor.

Sokan chiptől és génmódosítástól félnek

Az orvos megítélése szerint nem jó az oltások propagandája, tapasztalata szerint még mindig attól rettegnek az emberek, hogy chip kerül a szervezetükbe, illetve, hogy módosítják a géneket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Zacher Gábor – Forrás: Youtube/Szféra