A Kossuth-díjas énekesnő, Kovács Kati mindössze 19 éves volt, amikor a Ki mit Tud? meghozta számára az első igazi sikert, országos ismertséget és onnan nem volt megállás. Hatvanéves pályafutása során több ezer koncerten lépett fel, több millió lemez eladott, slágereit pedig napjainkban is szinte mindenki ismeri.

19 évesen ismerte meg az ország

A Kossuth-díjas énekesnő mindössze 19 éves volt, amikor a Ki mit Tud? meghozta számára az első igazi sikert, országos ismertséget és onnan nem volt megállás. Hatvanéves pályafutásához több ezer koncert, több millió eladott lemez és olyan slágerek fűzik, ami miatt a magyar könnyűzene egyik legnagyobb hatású előadója lett. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

„Szimfonikus könnyűzene volt”

 „Az első magyar táncdalfesztivál 1966-ban a Nem leszek a játékszereddel nyertem meg, akkor még nem kategorizálták, igazából szimfonikus könnyűzene volt, semmi köze nem volt a táncdalhoz. Mondjuk nagyon nehéz is lett volna rá táncolni. De végül is akkor indult el az a változás, amit itt a kiállításon látunk” – emlékezett vissza a kezdetekre Kovács Kati a Magyar Zene Háza Nekünk írták a dalt! kiállításán.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A nők a maguk útját járták

„Mi nők, szólistaalkatok voltunk… Vagy, ha szebben akarom kifejezni magam, nem jöttünk ki jól egymással, eszünkbe se jutott egy trióban énekelni. Mindenki önálló életutat választott, különváltak az útjaink, csak nagy ritkán találkoztunk. Nem mondom, hogy utáltuk egymást, hanem egyszerűen szólisták voltunk, míg a fiúk zenekarokat alapítottak. Ez nem is meglepő, tudjuk jól, hogy a férfiak akkor boldogok, ha csapatot alkotnak. Ez a nőkből, hiányzik, mi egyedül is erősek vagyunk” – fűzte hozzá a népszerű énekesnő.

Boldog fiatalságuk volt

Kovács Kati elmondta: nagyon sok dalt énekelt, sok versenyen részt vett, rengeteget utazott külföldre. Volt, hogy szabad akaratából, volt, hogy kötelező volt kiutazni például Szibériába, másfél hónapra. Mégis, összességében boldog fiatalsága volt. Születtek az új dalok, születtek szerelmek, egyszerűen boldog volt mindenki, akit magával ragadott a zene világa.

Ahol lehetett, elgáncsolták

„Bizonyos vezetők a hanglemezgyártó vállalat részéről, nem igazán szerettek engem, mert mint tudjuk, nagy riválisa voltam egy másik énekesnőnek… Ezért ahol értek, ahol tudtak, elgáncsoltak. Nem jelenhetett meg lemezem. Az LGT-s srácokkal két közös bakelitet csináltunk, de az akkori vezető kijelentette, hogy ez a lemez el lesz hallgatva, nem terjeszti. Ezzel nagyon nehéz volt szembenézni és lehetetlen szembe szállni” – vallotta be Kovács Kati.

A rendszerváltás elsöpörte a szomorúságot

„Ez nagyon fájdalmas volt akkoriban, persze nem csak nekem. És sajnos sokáig nyögtük ennek a társaságnak a kitüntető figyelmét. Nem voltak zeneértők, egyéni érzelmek, érdekek irányították a tetteiket. De szerencsére kicsit később mehettünk külföldre, ahol bizonyíthattunk, fesztiválról-fesztiválra jártunk. Mi akkor is úgy voltunk vele, hogy Magyarországot képviseljük és hatalmas sikerünk volt, rengeteg díjat nyertünk. De aztán jött a rendszerváltozás és elsöpörte a szomorúságot, keserűséget, amit a korábbi nagyhatalmúak okoztak” – tette hozzá.

Nincs tegnap, nincs holnap, csak ma van!

„Sajnálom, hogy nem most vagyok fiatal! Szeretném, ha 50, vagy 120 év múlva megint húszévesek lehetnénk a mostani tapasztalatainkkal és a mostani tűrőképességünkkel együtt. Mert azért nekünk nagyon sokat kellett tűrnünk, mert nagyon megnehezítették az életünket. De a zene az mindenből kiutat jelentett, és azért vagyok boldog, mert hallgatom ezeket a dalokat és újra és újra megállíthatom, zene nélkül nincs élet, nincs lét, nincs nap, nincs tegnap, nincs holnap. Csak ma van!” – összegezte gondolatait az énekesnő a Bors cikkében.

Életmű-koncertet adott

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról szeptemberben, hogy a 75. születésnapja alkalmából Életmű-koncertet adott Kovács Kati a Budapest Kongresszusi Központban. A fellépésre egy különleges vendég is érkezett Zalatnay Sarolta személyében, aki szeretett volna a legendás énekesnővel kibékülni, ugyanis évtizedek óta hűvös köztük a hangulat.

Közel laknak egymáshoz

A két énekesnő egyébként a budapesti agglomerációban él, alig 18 kilométerre egymástól, ugyanis Kovács Katinak Budajenőn, míg Zalatnay Cininek Tárnokon van az otthona. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kovács Kati. Fotó: Egri Hírek