Épp egy hónap múlva már több bolti dolgozó is egész nap otthon lehet, annak ellenére, hogy december 24-e nem munkaszüneti nap. Több üzletlánc úgy döntött, idén nem nyit ki szenteste napján. Először a LIDL jelentette be, hogy csatlakozik   CÖF-CÖKA (Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány) és az Egyenlő.hu kezdeményezéséhez. A szakszervezet szerint azonban a plázák még felülírhatják az üzletláncok döntését.

A Lidl volt az első

Idén, december 24-e vasárnapra esik, és ha nem is piros betűs ünnep, nem munkaszüneti nap, ezúttal van remény arra, hogy teljesül a kereskedelemben dolgozók régi vágya, és nem nyitnak ki szenteste napján az üzletek. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének  képviselője, Mürkl Mónika elmondta, hogy már régóta tárgyalnak erről a nagyobb üzletláncokkal és először a Lidl döntött a zárva tartás mellett.

Penny és a Rossmann

Azóta ezt a Penny is bejelentette, az érdekképviselettel folytatott egyeztetés nyomán jutott erre. A két diszkontlánc mellett a drogériákkal foglalkozó Rossmann se nyitja ki üzleteit december 24-én.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ők sem nyitnak ki

De zárva lesznek a Mountex boltjai, a barkácsáruház, az OBI, és a lakberendezési cikkeket forgalmazó XXL Lutz és a Jysk. Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete bízik abban, hogy a már ismert üzlethálózatok döntéséhez mások is csatlakoznak.

Már a jövő évről is tárgyalnak

„Nem adják fel az erről szóló tárgyalásokat, és már a jövő évre is gondolnak, amikor nehezebb dolguk lesz, mert szenteste napja akkor nem vasárnapra esik majd” – mondta a veol.hu-nak Mürkl Mónika.

A dolgozók örülnek

„Örülünk az idei eredménynek, a bolti eladók a nyakamba ugrottak ott, ahol tőlem tudták meg a jó hírt. A szenteste olyan sokat ér nekik, hogy nem bánják, ha a 24-ét megelőző napokon késő estig nyitva kell tartaniuk”.

A plázák felülírhatják a döntést

A szakszervezet képviselője szerint több kereskedelmi lánc azért se döntött még, mert plázákkal, bevásárlóközpontokkal egyeztetnek. Ugyanis hiába vállalja mondjuk a Rossmann, hogy bezárja szenteste napján önálló üzleteit, a plázákban lévőknél ezt felülírja a bevásárlóközponttal aláírt nyitvatartási megállapodás. Erre keresik most több helyen a megoldást. 

Érdekes helyzet a CBA-nál

A CBA üzleteinek ünnepi nyitvatartását például nem maga az üzletlánc határozza meg: „A CBA hálózat üzletei franchise rendszerben működnek, az adott egység nyitvatartási idejét az üzemeltető vállalkozás határozza meg a jogszabályi előírásoknak megfelelve, a vásárlói igények figyelembevétele mellett”.

A kormány egyelőre ellenzi

A kormány egyelőre ellenzi a kötelező december 24-i boltzárat. Még 2020-ban Schanda Tamás, az egykori innovációs tárca államtitkára úgy fogalmazott, hogy a munkaszüneti napok számának növelése gyengítené a versenyképességet és GDP-kiesést okozna, valamint csökkentené a büdzsé bevételeit is.

Leszavazták a javaslatot

A kormánytöbbség legutóbb 2023. november 13-án szavazta le a parlament vállalkozásfejlesztési bizottságában az erre vonatkozó indítványt, miután azt a Jobbik egyik politikusa – sokadjára – újra előterjesztette.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Westend Bevásárlóközpont – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu