Egy szerb felségjelzésű, Belgrádból Szentpétervárra tartó civil repülőgépet érő bombafenyegetés miatt riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó Gripenjeit hétfőn este – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Elrendelték a Gripenek felszállását

A közlemény szerint a repülőgép a lengyel légtér felett kapott bombafenyegetést, ezért onnan visszafordították Belgrád felé. Emiatt a NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központja elrendelte a magyar Gripenek felszállását. A szerb felségjelzésű gépet a magyar légtérbe érkezéskor a vadászgépek azonosították, majd a magyar–szerb határig kísérték, ahol az elhagyta a magyar légteret – tájékoztatott a HM. Ezt követően a Gripenek a határmenti térségben maradtak, ahol járőri feladatot hajtottak végre, majd a civil gép földet érését követően visszatértek a kecskeméti bázisra – írták. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sok a riasztás

Forgalmas időszakuk van a kecskeméti Gripeneknek. Egy hete egy Ukrajna irányából érkező légijármű miatt riasztották őket. Akkor a minisztérium közleménye szerint a NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központja azért rendelte el a magyar vadászgépek felszállását, mert a radaron feltűnt egy azonosítatlan légijármű a keleti országrészben, és Szlovákia irányába haladt.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Harmadik riasztás

A Gripenek ellenőrizték a jelzett légteret, ott járőrözési feladatot hajtottak végre, majd miután meggyőződtek a légtér biztonságáról, visszatértek a kecskeméti bázisra. A múlt héten ez volt a Magyar Honvédség Gripenjeinek harmadik riasztása.

Bombafenyegetés

Március 19-én, szombaton, az éjszakai órákban egy Grúziából Lengyelországba tartó civil Airbus A321-es repülőgép miatt kellett felszállniuk a vadászgépeknek, mert a román légtérben közlekedő gép bombafenyegetést jelzett a polgári légiirányítás felé. Az utasszállítót a román légierő gépei a román-magyar határig kísérték, ahol a feladatot a NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központjának riasztása alapján átvették a Magyar Honvédség vadászgépei.

Szlovákiáig kísérték

Az A321-es repülőgép kikísérését biztosították a magyar légtérből, tőlük a feladatot a szlovák légierő vette át. A Gripenek ezt követően még rövid ideig a légtérben maradtak, majd visszatértek a kecskeméti bázisra.

Újabb bombafenyegetés

Március 21-én hétfő hajnalban ismét bombafenyegetés miatt szálltak fel a magyar vadászgépek. Egy török felségjelzésű, Moszkvából Isztambulba tartó civil repülőgép a lengyel légtér felett jelzett bombafenyegetést.

Járőrözés

A török felségjelzésű gépet a magyar légtérbe érkezéskor a vadászgépek azonosították, majd a magyar-román határig kísérték, ahol elhagyta a magyar légteret. A Gripenek a gép a magyar légtérből való kilépése után a térségben maradtak és járőr feladatot hajtottak végre, majd ezt követően tértek vissza a kecskeméti bázisra – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Lezuhant drón

Zágrábban március 17-én, csütörtök éjjel lezuhant egy olyan robotrepülőgép, amely Magyarország felől lépett be országuk légterébe. A 14 méter hosszú és több mint hat tonna súlyú, szovjet gyártmányú Tu-141-es drón egy lakónegyedtől mindössze 200 méterre zuhant egy parkba. A közelben parkoló mintegy 40 autó megrongálódott, személyi sérülés nem történt.

40 percig Magyarország felett

Horvátország szerint a robotrepülő 40 percig repült Magyarország felett. Szijjártó Péter külügyminiszter azt állította, a gépet a Magyar Honvédség észlelte, de veszélytelennek tartotta. A horvátok sérelmezték, hogy a magyarok nem tájékoztatták őket a feléjük repülő drónról. Később kiderült, hogy robbanószerkezet is volt a drónon.

Gripen vadászgép Budapest felett

Forrás: Youtube/MEM

14 Gripen vadászgépe van Magyarországnak

A JAS 39 Gripen ( magyarul: Griffmadár) négy és feledik generációs könnyű vadászbombázó repülőgép, amelyet a svéd Saab, Ericsson, Volvo és Celsius Aerotech cégből megalakult konzorcium, az Industrigruppen JAS gyárt. A típust 1996-ban állították szolgálatba a Svéd Királyi Légierőben, amely összesen 204 repülőgépet rendelt. Eddig a Cseh Légierő (14 db), a Magyar Légierő, (14 db) a Dél-afrikai Légierő (28 db), a Thai Királyi Légierő (12 db) valamint a Brazil Légierő (36 db) vásárolta meg a típust. A cseh és magyar megrendelők részére gyártott vagy átalakított változatok NATO-kompatibilisek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Gripen vadászgép – Forrás: Youtube/amagyarhonvédség