Karácsony Gergely a Jóvátételi Programját követően most a gazdasági terveit is megosztotta a 99 mozgalom közösségi oldalán. A főpolgármester többek között arról is, hogy a hazai szűk szupergazdag réteg ilyen ütemű vagyonosodása nem a gazdaság egészségének, hanem betegségének a jele. A haveri kapitalizmus rendszere és a kiváltságosok 1 százalékának érdekeit szolgáló adórendszer együttesen alakították ki ezt a betegséget.

Nem lehet lenézni a választókat

Karácsony Gergely szerint nem csupán váltásra, hanem valódi változásra van szükség, ú, igazságos gazdaságpolitikára. “A választók lenézése, ha pusztán annyi mondandója valakinek a jövőről: „folytatjuk”. A demokratikus ellenzék erői nem követhetik el azt a hibát, hogy erre csak annyit mondanak: „nem folytatjuk”. A 99 Mozgalom kereti között ezért dolgozzuk ki részletesen a változás és jóvátétel programját, ennek gazdaságpolitikai fejezetét mutattam be pénteken Tatabányán.” – áll a programban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ilyen gazdaságpolitikára lenne szükség

A főpolgármester úgy gondolja, hogy olyan gazdaságpolitikára van szükség, “amelyik nem a tőkét, hanem az embert helyezi a középpontba, amelyik belátja, hogy nem az ember van a munkáért, hanem a munka az emberért. Amelyik nem élet-halál harcként fogja fel a piacok működését, hanem együttműködésként, közös munkálkodásként.”

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Amelyik ad

“Olyan gazdaságpolitikára, amelyik ad mindenkinek, nem csak egyeseknek, és olyanra, amelyik képes létrehozni az összetartó, szolidáris közösségeknek azon hálózatát, amely választ adhat a klímaválság, az elöregedő társadalom vagy akár a koronavírus-járványhoz hasonló katasztrófák kihívásaira”.

Ez is érdekelheti:

Bosszú helyett jóvátétel

“Bosszú helyett jóvátételre. Uralkodás helyett felelős kormányzásra. Igazságosan gyarapodó országra, olyanra, ahol nem a politikáról szól az életünk, de a politika végre az életünkről szól. Ezt szolgálja a gazdaságpolitika programunk, egyebek között a Tiborcz-adó, a Mészáros-adó bevezetésével, a garantált munka intézményének megteremtésével, bérfelzárkóztatással, nettó 200 ezer forintos minimálbérrel, szociális beruházásokkal, zöld átállással.” – áll a főpolgármester posztjában.

A teljes poszt itt olvasható:

A gazdaságpolitikai terv részletei:

  • „Kormányváltást követően első lépésként anyagi jóvátételt nyújtunk mindazoknak, akiknek a járvány okozta válság alatt a kormány nem adott érdemi segítséget: kárpótolni kell a mikro- és kisvállalkozókat.”
  • „Igazságossá tesszük az adórendszert! Progresszív jövedelemadóra van szükség: az alacsonyabb jövedelműek helyzetét javítjuk, és nagyobb hozzájárulást kérünk azoktól, akik havi 1 millió forintnál jobban keresnek.”
  • „A rabszolgatörvényt haladéktalanul eltöröljük, a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel együtt kidolgozzuk a Munka Törvénykönyvének a munkavállalói jogokat erőteljesebben biztosító módosítását.”
  • „Bérfelzárkózási programot vezetünk be: 200 ezer forintra emeljük a nettó – vagyis amit a dolgozó kézhez kap – minimálbért a ciklus végére.”
  • „Zöld adókat és zöld illetékeket vetünk ki a környezeti-természeti fenntarthatóságot akadályozó, szennyező termelésre és fogyasztásra.”

A teljes program:

Ha a teljes gazdaságpolitikai programot elolvasná, akkor azt ide kattintva tudja megtenni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Forrás: Facebook