A gödi Samsung-gyárhoz hasonlóan különleges gazdasági övezetnek nyilvánította a kormány az ellenzéki vezetésű Dunaújváros ipari létesítményeinek nagy részét. Ezzel a város adóbevételeinek egy részét elvonták, azok átkerültek a kormánypárti vezetésű megyéhez. Karácsony Gergely szerint ezzel a kormány tönkretesz, csődbe taszít egy egész várost.

Különleges gazdasági övezet

Új különleges gazdasági övezetet hozott létre hétfő este megjelent rendeletével a kormány, ami Dunaújváros önkormányzatának fog leginkább fájni. Az Orbán Viktor által jegyzett és július elsején hatályba lépő rendelet konkrét területeket jelöl ki Iváncsa és Rácalmás esetében, melyeket különleges gazdasági övezetté alakítja, egységesen. Ez Iváncsán az SK Innovation folyamatban lévő gigaberuházásának területét, míg Rácalmáson a Hankook dél-koreai gumigyár területét jelenti. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A megyei vezetők osztják majd a pénzt

A Fejér megyei önkormányzat kormánypárti elnöke korábban azzal érvelt a különleges gazdasági övezet mellett, hogy a térség dinamikusan fejlődik, több nagyobb beruházás indokolja a különleges gazdasági övezet létrejöttét. A közgyűlési elnök akkor azt ígérte, a javaslat szerint a termelési székhelyeken túl azok a települések részesednének a befolyt adóból, amelyek a két ipari terület között helyezkednek el: Adony és Kulcs.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Dunaújvárosnak fáj

A rendelet szövege szerint ez így is lett, ugyanis így szól: a Beruházással közvetlenebbül érintett települési önkormányzat Adony Város Önkormányzata, Iváncsa Község Önkormányzata, Kulcs Község Önkormányzata és Rácalmás Város Önkormányzata. A térség néhány települése tehát ennek a döntésnek közvetlenül örülhet, Dunaújváros viszont anyagilag érzékelhetően rosszul jár – írja a Portfolio.hu.

Félmilliárd kiesik Dunaújvárosban

Mostantól a Fejér Megyei Önkormányzat lesz jogosult az iparűzési adó beszedésére és annak további elosztására. A rácalmási Hankook esetében ez már idén félmilliárd forintos kiesést jelentene Dunaújvárosnak. IDE KAPCSOLÓDIK: Méltánytalan, amit Göddel tesznek – állítja a polgármester, a Samsung-adó felét sem kapja meg a település

Gonoszság kormánypolitikája

Az újabb különleges gazdasági övezet hírére kedden délután Karácsony Gergely is reagált, így fogalmazott: „Amikor a gonoszság kormánypolitikává válik: tönkretesznek, csődbe taszítanak egy egész várost, semmi másért, csakis azért, mert a választók ellenzéki városvezetést választottak másfél éve. Most mindannyiunknak szolidárisnak kell lennünk Dunaújvárossal, ahonnan a kormány egyetlen tollvonással elvonta a bevételeket.” – írja a főpolgármester, majd így folytatja:

Szórják a pénzt

„A Fidesz választókerületi elnökének kezdeményezésére a kormány úgy döntött, hogy az eddig Dunaújvárosnak járó iparűzési adóbevételeket a fideszes vezetésű megyei önkormányzathoz irányítják át azzal, hogy „különleges gazdasági övezetet” hoznak létre a térségben. Miközben több ezer milliárd hitelt vesznek fel Kínától és Oroszországtól, szórják a tízmilliárdokat vadászati világkiállításra, Mészáros Lőrincre, a saját kiváltságosaik 1 százalékának gazdagodására, aközben azt akarják bemesélni, hogy szükségük van arra a bevételre, amit most elvesznek Dunaújvárostól.” – írja a főpolgármester.

Hová teszik azt a temérdek pénzt?

Karácsony Gergely hozzáteszi: „Dunaújváros az idei évben 1768 millió forintot fizetett be az államkasszába szolidaritási adóként. Ezt azért fizetik, hogy a kormány ezt elossza a Dunaújvárosnál szegényebb települések között. Ez a pénz a város iparűzési adóbevételeink 42 százaléka, ami a megyei jogú városok között a legmagasabb. Dunaújváros polgárai tehát szolidárisak a szegényebb településen élőkkel, de most jogosan kérdezik: hová teszi azt a temérdek pénzt a kormány, amit ők adóként befizetnek?” – teszi fel a költői kérdést a főpolgármester.

A főpolgármester ígér

Karácsony Gergely arról is ír a közösségi-oldalán, ha ő lesz a miniszterelnök, akkor minden önkormányzatot, pártállástól függetlenül, visszamenőleg kárpótol a koronavírus-válság alatt elvont iparűzési adó és gépjárműadó miatti bevételek kieséséért. A kormányváltás után pedig azonnal eltörli a különleges gazdasági övezetek kijelöléséről szóló törvényt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely és Orbán Viktor – BPK-montázs