A Samsung gödi gyára által befizetett mintegy 1,796 milliárd forintnyi iparűzési adóbevételből mindössze 718,6 millió forintot tervez különböző módon Göd városára fordítani a Pest megyei önkormányzat. Úgy tűnik Göddel tényleg példát statuál a kormány: így jár minden polgármester, aki látványosan szembe megy a kormány elképzeléseivel és kekeckedik.

Különleges ipari terület

A kormány egy évvel ezelőtt döntött arról, hogy a Samsung gyár területét különleges gazdasági övezetté nyilvánítja. A város így jelentős adóbevételektől esett el, amelyek a Pest megyei önkormányzathoz kerültek és elvesztette a település a területének 20 százalékát. IDE KAPCSOLÓDIK: Kiakadt a gödi polgármester: elvenné a kormány a település 20 százalékát és a bevételük harmadát

Alkalmatlannak nevezett vezető

Az akkori kormányzati indoklás szerint a Samsung jelenléte nem csak Gödöt érinti, ezért a szélesebb térségben kell felosztani a befizetett iparűzési adót. Akkor Tuzson Bence a térség fideszes országgyűlési képviselője és Gulyás Gergely miniszter is alkalmatlannak nevezték az új gödi ellenzéki városvezetést. Ide kapcsolódik: Korrupció vádjával feljelentették a gödi polgármestert, Tuzson Bence szerint káosz van a településen

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Elvágták a korábban Gödnek járó pénzt

Most kézzelfogható eredménye lett a különleges övezetnek. Mindössze 718,6 millió forintot tervez különböző módon Göd városára fordítani a Pest megyei önkormányzat abból az 1,796 milliárd forintnyi iparűzési adóbevételből, amit a gödi Samsung-gyár fizetett be a megyének – derült ki a Népszava birtokába került megyei közgyűlési előterjesztésből. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Meghatározott célok

Az előterjesztés szerint négy meghatározott célra lesz fordítható a közel 1,8 milliárd forint. Az összeg 40 százaléka, 718 millió forint egy területfejlesztési alap lenne, amire Gödről, Dunakesziről, Csomádról és Sződről lehet majd pályázni, illetve a kormánypárti vezetésű Fótot is e térséghez csatolnák. Ezt is olvasd el:
A főpolgármester szerint visszataszító, amit a kormány az agglomerációban csinált, a képviselő szerint oké minden

Más települések is kapnak a pénzből

Az adóbevétel 20 százalékát, 359 millió forintot civil támogatási alapként osztanának szét. Itt tovább bővült a támogatott térség tizenkét településre. Csomád, Csömör, Csörög, Dunakeszi, Fót, Göd, Mogyoród, Őrbottyán, Sződ, Sződliget, Vácrátót, Veresegyház civilje pályázhatnak majd. Csak az adóbevétel 40 százaléka kerül tehát minden bizonnyal Gödre.

Méltánytalan

Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere egy órával ezelőtt ezt írta a közösségi oldalán: „Méltánytalan, hogy a Gödieknek járó pénzből Pest Megye (ami valójában a kormány eszköze) egyeztetés nélkül osztja el a pénzeket, és abból még mindig csak a saját övezetének ipari parkja jár jól, miközben húszezer embert semmiztek ki. Miután a különleges gazdasági övezet összes adóját elvette a kormány és további adómegvonásokat is eszközölt, nem tudjuk finanszírozni a megszokott önkormányzati szolgáltatásokat. Működésre kérünk pénzt, nem ipari beruházásra” – írja a polgármester.

Pályázni kell Gödnek is

A lap megkereste Ambrus Andrást, a megyei önkormányzat sajtófőnökét, aki megerősítette, hogy a pénzek nem közvetlenül az önkormányzathoz kerülnek, hanem csak pályáztatás útján fizeti azokat ki a megye.

A gödi pénzből már levontak egy tételt

Az előterjesztés szerint 269 millió forintot biztosítanának a gödi zöld-fenntarthatósági alapra, illetve 449 millió forintot gödi útfelújításra. A sajtófőnök arról számolt be, hogy az első évben a zöld alap terhére a megye már elszámol 80 millió forintot a Samsung-gyár melletti – a lakosság és a város által követelt – véderdő kialakítására, tehát 189 millió forint marad más projektekre.

Levontak még pár tételt

Az útfelújítási alapból is levonnak öt tételt, aminek megvalósításáról a megye maga döntött, vagyis 93 millió forintot már fel is használtak ebből a keretből is. Ambrus András szerint egy 39 milliós projekt a gödi északi bekötőút fejlesztésére szól, amiről egyeztettek az önkormányzattal, ahogy egy 35 milliós tételről is, ami a Samsung-gyár környéki övezet útjainak a fenntartására fordítanak.

A fideszes megyei vezető dönt

A megyei önkormányzat előterjesztéséhez jövő hétfőig nyújthatnak be javaslatokat a képviselők, kedden viszont a veszélyhelyzet miatt egy személyben dönt róla a közgyűlés kormánypárti elnöke, Szabó István (Fidesz-KDNP). Ezután megkezdődhet a pályázatok és kérelmek beadása a támogatott térségből. A kérelmeket a megye fogja elbírálni, majd ezek alapján ír ki közbeszerzést a megvalósításra, vagy közvetve kifizeti a megállapított támogatást, például a civileknek.

Ezt is Göd kapcsán írtuk:

Pártpolitikai megfontolás

Balogh Csaba, Göd polgármestere magyarázatot vár arra, hogy Fót milyen alapon került a támogatotti körbe, ugyanis nem ismert olyan körülmény, hogy a fótiakra egyáltalán káros hatással lenne a gyár, nem zárta ki a pártpolitikai megfontolást sem a döntés hátteréből a polgármester. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Itt a gödi polgármester posztja

Kiemelt kép: Balogh Csaba, Göd polgármestere – Forrás: Facebook/Balogh Csaba