Ahogy azt az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította Gödöt. A helyi Samsung gyárnál óriási fejlesztésre készülnek, több ezer munkahelyet ígérnek. A helyi polgármester kiakadt, most pedig a főpolgármester is megszólalt, példátlanul visszataszítónak tartja, ami Gödön történt, a helyi kormánypárti országgyűlési képviselő szerint a járvány elleni védekezésnél nincs fontosabb feladat.

A koronavírus-fertőzés okozta tömeges megbetegedéssel járó járvány negatív gazdasági következményeinek csökkentése érdekében, a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülése és a meglévő munkahelyek megőrzése vagy új munkahelyek létesítése céljából a kormány különleges gazdasági övezeteket hozhat létre.

Ezek olyan területek, ahol a kormány által nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánít, legalább 100 milliárd forint teljes költségigényű, a megye területének jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű és munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, új beruházás vagy bővítés megvalósítását szolgáló beruházások valósulnak meg.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Az új rendelettel élve a kormány rögtön ki is jelölte az első különleges gazdasági övezetet Göd területén. Az indoklás szerint a veszélyhelyzet által veszélybe sodort több mint 1500 munkahely megvédése, valamint több mint 2500 új munkahely megteremtése céljából léptek így. 

A gödi momentumos polgármester szerint a kormány ezzel elvenné a település 20%-át, a bevételeinek pedig a harmadát, ezért tüntetést fog szervezni és az Alkotmánybírósághoz fordul.

A főpolgármester szerint undorító az egész

Karácsony Gergely főpolgármester is reagált a gödi esetre, ezt írta a közösségi oldalán: „A járvány kitörése óta lassan nincs olyan hét, amikor a kormány ne követne el merényletkísérletet az önkormányzatok és az önkormányzatiság ellen. A péntek este rendeletbe foglalt kormánymerénylet áldozata Göd. Maximális szolidaritásom a gödiekkel, akiktől a kormány egyetlen tollvonással elvonta a nekik járó bevételek egyharmadát.

Ez a kormányrendelet fenyegetést jelent minden magyar városra, a fővárosra ezúttal kisebb mértékben, mint például a megyei jogú városokra. Visszaélve ugyanis a rendkívüli felhatalmazással, a kormány bármelyik települést különleges gazdasági övezetté nyilváníthat, és amelyik településsel ezt teszi, onnan a saját bevételek jelentős részét kitevő helyi iparűzési adó bevételét a települési önkormányzat helyett a megyei önkormányzathoz irányítja.

Október óta van egy komoly különbség a megyei jogú városok és a megyei önkormányzatok között. Előbbiek közül 10 ellenzéki vezetésű, a megyei önkormányzatok viszont mind fideszes többségűek. Nem függetlenül attól, hogy a megyei jogú városok lakói a megyei önkormányzati listákra nem szavazhatnak a választáson. Hogy mit jelent ez?

Ha egy nagyvárost a kormány különleges gazdasági övezetnek nyilvánít, akkor az ott élőknek járó iparűzési adó bevételről nem az általuk választott – adott esetben ellenzéki – városvezetés, hanem az általuk soha meg nem választott fideszes megyei pártemberek dönthetnek. Ez elveiben elfogadhatatlan, gyakorlatában példátlanul visszataszító.” – írja a főpolgármester.

Tuzson Bence szerint a munkahelyek megóvása a fontos

A térség országgyűlési képviselője, Tuzson Bence a Göddel szinte szomszédos dunakeszi helyi portálnak a következőt nyilatkozta: „Ezekben a rendkívül nehéz időkben az egészség, az élet védelme mellett meg kell tennünk mindent a már meglévő munkahelyek megóvásáért és további új munkahelyek létrehozásáért. Minden egyes munkahelyért meg kell küzdeni, a járvánnyal szembeni védekezéssel egyidőben most nincs ennél fontosabb feladat.” – idézi őt a Dunakeszipost.hu.

A lecserélt polgármester örül

A dunakeszi portálnak megszólalt a válaztásokon megbukott kormánypárti volt gödi polgármester, Marko József is, aki szerint Göd számára fontos a Samsung-gyár, hiszen milliárdhoz közeli bevétele származik onnan. Azonban az új polgármester káoszközelien kezeli a helyi ügyeket, így ezt a kérdést is. A testületet egyszer felületesen tájékoztatta arról, hogy miről tárgyal a minisztériumokban Samsung-ügyben, így nem csodálkozik azon, ha a munkahelyek védelmében lépni akart a kormány. A volt polgármester szerint a pénz nem vész el, mert a térségben marad, de felelősebben dönthetnek ezentúl róla. 

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt