Tovább gyűrűzik a KRÉTA rendszer működésével kapcsolatban kirobbant botrány. Úgy tűnik, nem csak a szigetszentmiklósi iskolában vihetnek fel hamis adatokat a rendszerbe a tanárhiány miatt: budapesti iskolák pedagógusai is beszámoltak arról, hogy trükköznek az adatokkal.

Kevés jegye van a diákoknak

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy az eltelt két hónap ellenére vannak olyan diákok, akik alig rendelkeznek érdemjeggyel. A szigetszentmiklósi Kardos István Általános Iskola és Gimnáziumban nagy lehet a káosz, amelynek részleteiről egy szülő mesélt. A szülő elmondta, volt rá példa, hogy testnevelő tanár tartott fizika órát. Az is megesett állítása szerint, hogy énektanár ugrott be magyar órára. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem most kezdődtek a problémák

Kiderült, hogy már a legutóbbi tanév végén is hiány volt pedagógusról az iskolában. Akkor is kerestek már fizika, matematika, angol, kémia és biológia szakos tanárokat. Az erről szóló hirdetést az egyik szülő el is küldte a csatorna számára bizonyíték gyanánt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem javul a helyzet

A pedagógushiányra nem sikerült megoldást találnia az iskolának. Sőt, a helyzet csak romlott. Az intézményben oktató egyik tanár szerint a státusztörvény megszavazását követően gyorsult fel. Az üres pozíciókat vagy nyugdíjas, vagy részmunkaidőben dolgozó tanárokkal akarják betölteni. A betöltetlen helyeket a dolgozók egymás közt osztják el. Többen túlórázni kényszerülnek.

Részleteket árult el egy tanár

Az iskola egyik tanára elmondta, hogy áttanításra is bőven van példa. A felső tagozaton alsó tagozatos tanárok tanítanak, míg a gimnáziumban a felső tagozatos kollégái oktatnak. Megesik, hogy a gimnáziumi tanárok tartanak órát felső tagozatosok számára. „Keresztül-kasul próbáljuk elfedni a hiányzó kollégákat. Ez azt jelenti, hogy kémiát nem kémia szakosok tanítanak, informatikát nem a megfelelő emberek tanítják” – mondta a tanár.

Nem látszik a rendszerben a probléma

A tanár azt mondta, a KRÉTA rendszerben azért nem látszanak a problémák, mert hamisak az adatok. Úgy van minden elkönyvelve, mintha minden órát arra megfelelő tanár tartott volna. Valójában sok óra elmarad, legfeljebb felügyeletet tudnak biztosítani az óra keretein belül.

Máshol is lehet probléma

A botrány most tovább gyűrűzött: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője azt állította, más iskolában is manipulálják az adatokat és kiderült, hogy valóban durva a helyzet. Több iskola oktatója is hasonló történésekről számolt be az RTL Híradónak.

Budapesten is előfordul

Egy budapesti általános iskola tanára szerint náluk is akkora a pedagógushiány, hogy csak ritkán tudják megoldani a szakszerű helyettesítést, de ennek nincs nyoma a KRÉTA-rendszerében.

Így trükköznek

„Van olyan fül, amit be lehet kattintani, hogy helyettesítés. Van olyan, hogy felügyelet, van olyan, hogy összevont felügyelet. Na mármost felügyelet csak akkor szokott bekerülni a KRÉTA-ba, hogyha nem tanár teszi meg mindezt, hanem pedagógiai asszisztens, aki tarthat tanórát. De ha nem szakos tanár megy be egy órára, akkor is helyettesítés kerül be a naplóba. Tehát a rendszerből nem lehet eldönteni, hogy tényleg megtörtént-e a szakórának a leadása” – nyilatkozta.

Központilag állítják be

Egy másik budapesti iskola tanára szerint nekik egy ideje már lehetőségük sincs beállítani, hogy nem szakszerű helyettesítés történt, hiszen központilag úgy van beállítva a rendszer, hogy azt nem lehet megváltoztatni. Az RTL az ügyben kereste a Klebelsberg Központot is, de érdemben nem kapott választ. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció