A rengeteg kátyú és a nem megfelelő vízelvezetés miatt az árokba csúszó autók láttán elege lett a szigetszentmiklósiak egy részének és elárasztották a közösségi oldalt a városvezetést kritizáló posztok. A minap a polgármester, Nagy János is lépett, leírta, mi a helyzet a város útjainak karbantartásával. Ebből akkora balhé lett, hogy a kátyúzást az elmúlt két évben végző cég is kiosztotta a polgármestert. Többen állítják, hogy a legjobb árajánlatot adó cég helyett a saját haverjának a vállalkozását bízta meg a munkával. Nagy János szerint ez nem igaz, mindenben törvényesen járt el, csupán az állandó kritikusai hangosak a közösségi oldalon.

Pocsék utak

A csepeli agglomeráció legnagyobb városában, Szigetszentmiklóson sok utcában pocsék az aszfalt minősége. Több helyen a vízelvezetést úgy sikerült megépíteni, hogy egy nagyobb esőzés idején az út és a vízelvezető is megtelik vízzel, az autósok pedig nem látják az út szélét, így az elmúlt napokban is több autó beborult az árokba. Egy így járt autósról készült a cikkünk elején látható kép is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kátyúzás minden évben

A szigetszentmiklósiak szóvá tették az utak minőségét, nem értik, miért nem lehet normálisan megcsinálni az utcákat, miért kell évről-évre szinte mindig ugyanazokat a kátyúkat betömni. A város polgármestere, Nagy János is érzékelte a problémát, ezért úgy döntött, mielőbb lépni kell, ezért megbíztak egy céget a javítások elvégzésével. A probléma az, hogy nem azzal a céggel kötöttek szerződést, amelyik a közbeszerzést megnyerte. Ez is érdekelhet: Titokzatos beruházó állhat az új szigetszentmiklósi logisztikai park háttérben, Orbán Viktor aláírásán még a polgármester, Nagy János is meglepődött

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Van nyertes, de még nem dolgozhat

December óta megvan melyik cég nyerte a 2023-as évre a szigetszentmiklósi utak karbantartására kiírt közbeszerzést. A Gy-ÚT Vasútépítő Kft. 9,8 millió forintos árajánlattal lett a győztes, ők csinálták az elmúlt két évben is az utak karbantartását. Mivel még nem írta alá velük a szerződést az önkormányzat, ideiglenesen egy másik céget bíztak meg az utak karbantartásával. Erről a másik cégről sokan azt állítják, hogy a polgármester haverjának a biznisze.

Januárban senki sem kátyúzott Szigetszentmiklóson

Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere így fogalmazott a minap a közösségi oldalán: „Önkormányzatunk minden évben szerződést köt a járdák és utak karbantartására a közbeszerzésen legolcsóbb árajánlatot adó céggel. Annak ellenére, hogy időben elindítottuk az eljárást az idei évre vonatkozóan is, sajnos különböző jogi problémák miatt elhúzódott a folyamat, és nem tudtunk még eredményt hirdetni, emiatt január hónapra nincs szerződésünk karbantartásra.” 

Haveri cég?

A polgármester azt is leírja: úgy döntött, saját hatáskörben megbízza az egyik önkormányzati céget azzal, hogy kössenek szerződést egy céggel, hogy addig is, amíg nincs szerződés a nyertessel, addig ők javítsák az utcákat. A szigetszentmiklósiak egy része ezt követően nem csak a rossz utak miatt kritizálta a polgármestert, de szemére vetették azt is, hogy egy haveri cégnek szervezte ki az utkarbantartásra szánt 10 millió forintot.

El fog fogyni a pénz

Ezt a felvetést erősíti a nyertes cég nevében a polgármester posztja alatt megjelent hozzászólás is. A Gy-ÚT Vasútépítő Kft azzal gyanúsítja a polgármestert, hogy helyettük inkább a haverjának a cégét jutattja plusz bevételekhez. Így fogalmaznak: „Előre jósolható, hogy év közben a magasabb díjjal elvégzett munka miatt el fog fogyni a pénz. Aztán ilyenkor fognak hasonló trükkös megoldásokat alkalmazni, hogy további bevételhez tudja juttatni a polgármester úr a barátját.”

Olcsó húsnak híg a leve

A polgármestert kritizáló cég az elmúlt két évben végezte a kátyúzást. Szerintük ezt valóban sokkal jobb minőségben is meg lehetett volna csinálni – igaz drágábban. Mint írják: „Az önkormányzattól soha, semmilyen minőségi kifogás, panasz nem érkezett ebben az időszakban. Mi magunk és egy átlagos állampolgár is pontosan látja, hogy lehetne jobb minőségben elkészíteni ezeket az útjavításokat. Ezt számtalan esetben jeleztük az önkormányzati hivatal kapcsolattartója felé, de minden esetben elutasítottak minket. Mondván, hogy nincs rá pénz, jó lesz az úgy. Hiába kértük, hogy ne így rendeljék meg, hanem magasabb műszaki követelménnyel mégis maradt minden.” – írják, vagyis a kátyúzást végző cég lényegében azt mondja, hogy olcsó húsnak híg a leve.

Mondvacsinált okok

A cég szerint tavaly is későn láthattak neki a munkáknak, mert február közepéig húzódott a közbeszerzési eljárás és a szerződéskötés. Budapesten dolgozó partnereiktől tudják, hogy máshol folyamatosan tudnak dolgozni, mert időben kezdi meg az önkormányzat a pályáztatást. „Polgármester úr is tudja ezt, miközben olyan jogi problémákra hivatkozik a csúszás miatt, amit ők maguk okoztak. Idei évben ismételten mi nyertük a közbeszerzést, de még nem lett eredmény hirdetve. Nagyon furcsa, mondvacsinált okokra hivatkozva újabb és újabb tételes részletező adatokat kér tőlünk a Nagy János vezette hivatal, miközben már decemberben meg volt az eredmény.” – írják a polgármester posztja alatt a közbeszerzést megnyerő Gy-ÚT Vasútépítő Kft közleményében.

A polgármestert is bosszantja

A polgármester a közösségi oldalon érdemben nem válaszolt arra, hogy az átmeneti jelleggel megbízott cég vezetője valóban a barátja-e, azt sem magyarázta el a város lakóinak, ha pontosan tudják, hogy elhúzódik a közbeszerzési eljárás, miért nem indítják meg korábban, mint más önkormányzatok. Nagy János ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: őt is bosszantja, hogy elhúzódik az eljárás.

Rosszindulatú pletykakommandó

Szigetszentmiklós polgármester leszögezte: „A rosszindulatú pletykakommandó tájékoztatója ellenére” a közbeszerzési eljáráson a győztes kiválasztásához neki semmi köze sincs. Szerinte rosszindulatú megjegyzések mindig is lesznek. Hozzáteszi: „Megtehettük volna azt is, hogy megvárjuk a szerződéskötést, de akkor tovább romlik az utak minősége… ha van sapka, ha nincs… tipikus esete” – írja a polgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a polgármester botrányt okozó posztja

Kiemelt kép: Szigetszentmiklóson a Csónakos utcában vízelvezető árokba csúszott autó – Forrás: Facebook/Bóna Kornél