Áram nélkül maradhat csaknem 100 család a veresegyházi Gyermekliget lakóparkban. A beruházó arról értesítette a lakókat, hogy napokon belül kikapcsolják az áramot. A lakóparkban évek óta laknak, papíron mégsem létezik. Az ügyben csalás miatt nyomoz a rendőrség, a beruházó ellen felszámolási eljárás indult. A héten a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű cégnek nyilvánította a beruházót, hogy gyorsabban megoldódjon az ügy.

Ahogy azt korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk dulakodás volt a villanyóránál és egyre súlyosbodik az a kétmilliárd forintról szóló vita, amely miatt a veresegyházi Gyermekliget lakóparkban attól tartanak a lakók, hogy részben vagy egészben kifizetett lakásaik végül elúsznak.

Kábelek lógtak ki a falakból

Folyósokon lógi kábelkötegek a Gyermekliget lakóparkban – Forrás: RTL Klub

Tavaly szeptemberben írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy balhé alakult ki Veresegyházon a Gyermekliget lakópark első ütemének építése kapcsán. Több lakó már akkor befizette a lakás árát, amikor még fel sem épültek az ingatlanok. Költözéskor kiderült, kábelek lógnak ki a falakból, közös folyósokon vannak a bojlerek ráadásul jogilag sok minden nem tisztázott.

Azóta tovább mérgesedett a vita, hiszen télen gyermekáldás előtt lévő kismamák maradtak fűtés nélkül, mert kikapcsolták a gázt. A helyi polgármester is megpróbált segíteni, aztán kislisszent az ügyből. A héten a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű cégnek nyilvánította a beruházót, hogy a bürokrácia útvesztőiben gyorsabban haladjon a lakópark kesze-kusza ügye a magoldás felé.

Szombaton az RTL Híradó arról számolt be, hogy a lakók levelet kaptak arról, hogy tartozás miatt jövő héten kikapcsolják a villanyt az egész lakóparkban. A lakók tényleg nem fizetnek rezsit, mert a számlát a beruházó állítja ki egy általa kikalkulált összegről. Egyéni mérőóra a lakások többségében nincs.

„Eddig is nagyon bizonytalan volt, hogy a rezsipénzzel mi történik, soha semmilyen elszámolást nem kaptunk, külön kérésre sem, még azt sem mutatták meg, hogy a szolgáltatóknak befizették-e a tőlünk elkért rezsit” – panaszkodott egy ott élő hölgy.

A beruházó elismerte az RTL-nek, hogy tartozik a közműszolgáltatónak, de állítása szerint pont annyival, amennyit a lakók nem fizettek meg neki.

A lakópark ügye az Innovációs és Technológiai minisztériumhoz került. Azt írták az RTL megkeresésére, hogy „a kormány senkit sem hagy az út szélén és a jelen esetben 100 bajba jutott családnak kötelességünk, hogy segítséget nyújtsunk.”

A felszámolás, a lakások jogi helyzetének tisztázása még évekig eltarthat. Közben a rendőrség csalás miatt nyomoz, a lakók pedig továbbra is kerülgethetik az életveszélyes kábelkötegeket.

Kiemelt kép: Gyermekliget lakópark Veresegyházon – Fotó: RTL Klub