Drasztikusan megugrott a kórházban kezelt koronavírusosok száma, már több mint 6 ezer 300-an vannak kórházban és 622 beteget lélegeztetőgéppel kezelnek. A Honvéd kórház szakorvosa szerint egyre fiatalabbak és egyre súlyosabb állapotban lévők kerülnek az intenzív osztályra.

4 ezer felett az új fertőzöttek száma

Az elmúlt napon 4211 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdet óta összesen 439 900 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el

Több mint 600-an vannak lélegeztetőgépen

Elhunyt 136 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 324 főre emelkedett. 6 367 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 622-en vannak lélegeztetőgépen. 

Egyre fiatalabbak kerülnek intenzívre

„A koronavírus-járvány harmadik hullámában egyre fiatalabbak egyre súlyosabb állapotban kerülnek intenzív osztályra”– mondta Péter Ádám, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ intenzív terápiás szakorvosa.

Napi 30-50 beteg kerül a Honvédba

A Honvédkórház orvosa elmondta: intézményük sürgősségi osztályára naponta 30-50 covid-beteg érkezik, ami „megdöbbentően magas szám”. A Honvédkórház két budapesti telephelyén kedden délután 238 koronavírusos beteget kezeltek, közülük 33-an voltak lélegeztetőgépen.

„Levegőért küzdenek”

Az orvos felhívta a figyelmet arra is, hogy akik koronavírussal kórházba kerülnek, azoknak nem elsősorban gyógyszerre van szükségük, ők „levegőért küzdenek, nagyon súlyos állapotban vannak.

Oltatni kell

„A lehető legtisztább lelkiismerettel azt mondom”, hogy aki az oltások ellen érvel, az téved és hibázik” – mondta Péter Ádám. Aki nem jelentkezik oltásra, vagy „válogatni szeretne érzelmi alapon”, az hibázik, veszélyezteti saját és hozzátartozói életét. Aki pedig fennhangon hirdeti a vakcinákkal kapcsolatos kételyeit, az mások életét veszélyezteti.

Minden vakcina biztonságos

A szakorvos arról is beszélt, hogy egyértelműen, szakmai biztonsággal kijelenthető, hogy a Magyarországon elérhető vakcinák biztonságosak és hatásosak. Aki jelentkezik az oltásra, az megkapja a neki megfelelő oltást.

5 oltóanyagot használnak

Magyarországon jelenleg 5 oltóanyagot használhatnak az oltó orvosok, ugyanis eddig ennyit hagytak jóvá, ennek is köszönhető, hogy felgyorsulhat az oltakozás. 

Oltópontokra viszik az AstraZenecat

Tegnap írtunk arról, hogy változik az oltási terv. A 60 éve alatti krónikus betegek ezentúl nem a háziorvosoknál, hanem az oltópontokon kaják meg a vakcinát. Ők az Oxfordi Egyetemen kifejlesztett AstraZeneca készítményt kapják meg.

Sms-ben hívják oltásra a pácienseket

Jelenleg 74 ezer AstraZeneca áll rendelkezésre, ennyi embert fognak sms-ben értesíteni, hogy a melyik lakóhelyükhöz közel eső kórházi oltópontra kell menniük.

Idős emberek oltása

395 ezer regisztrált idős embert tudnak beoltani jövő hét szerdáig, ebből 250 ezer kínai vakcinával, 30 ezer Moderna-vakcinával és 115 ezer Pfizer-vakcinával a kórházi oltópontokon tud oltakozni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Árvai Károly