Szigorú korlátozásokat vezettek be Ausztriában, szinte teljes kijárási tilalmat rendeltek el. Orbán Viktor korábban elmondta, kiemelten figyelik az osztrák helyzetet, mert amit ott bevezetnek az egy hét csúszással nálunk is bevezetésre kerülhet.

Szigorú korlátozások

Rendkívül szigorú korlátozásokat jelentett be szombat délután Sebastian Kurz osztrák kancellár. Világszerte jelenleg Ausztriában a legmagasabb az új koronavírus-fertőzöttek aránya a népességszámra vetítve – derült ki az Our World in Data online adatbank rangsorából.

Kijárási korlátozás

Eszerint  a kijárási korlátozást egész napra kiterjesztik, a postákon, élelmiszerboltokon, gyógyszertárakon és bankokon kívül minden üzlet bezár, nem fogadhatnak vendéget a kozmetikusok, masszőrök és fodrászok, home office-ban kell dolgozni mindenütt, ahol csak lehetséges, az iskolák bezárnak, és távoktatásra állnak át – írja az Index.

Csak néhány esetben mehetnek el otthonról

Az osztrákok csak akkor hagyhatják el otthonukat, ha ez munkába járás, alapvető szükségletek kielégítése (orvos, bevásárlás), mások gondozása, ápolása, veszélyhelyzet elkerülése vagy vallásgyakorlás érdekében történik.

Remélik karácsonykor lehet majd ünnepelni

Az új intézkedések kedden nulla órakor lépnek életbe, és egyelőre december 6-ig lesznek hatályban. Azt remélik ettől, hogy karácsonyra már helyreállhat a rend, és normál körülmények között lehet majd ünnepelni.

Egyre durvább helyzet

Sebastian Kurz az egyre durvább járványhelyzettel indokolta a döntést. Ausztriában ugyanis az elmúlt napokban megdőltek a fertőzöttségi rekordok, és fokozódott az egészségügyi rendszer leterheltsége.

Napi 10 ezer új fertőzött

A csaknem 9 millió lakosú országban eddig 191 228 fertőzöttje és 1661 halálos áldozata van a koronavírusnak. Egyedül pénteken 9586 új fertőzöttet regisztráltak. Emiatt a személyes kapcsolatokat is korlátozzák. 

Senkivel se találkozzanak

Minden egyes társas érintkezés eggyel több a kelleténél – fogalmazott a kancellár, aki arra kérte honfitársait, hogy a legszükségesebb eseteken kívül senkivel ne találkozzanak.

Orbán Viktor Ausztriát figyeli

Orbán Viktor folyamatosan azt mondja, hogy Ausztriát tekinti laboratóriumnak és az osztrák intézkedéseket egy kis idő múlva Magyarországon is be kell vezetni. Ami Ausztrában van, az 2-3 hét múlva ide is megérkezik – fogalmazott a kormányfő.

Egy hét késéssel követjük Ausztriát

Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió lakosra jutó fertőzött, mint Magyarországon, “nyugatabbra pedig még ennél is rosszabb a helyzet”. Közölte: s tapasztalataik szerint Magyarország 5-7 nap késéssel követi Ausztriát. Ha így lesz, akkor december közepére a kórházak elérik a teljesítőképességük határát – mondta.

Kiemelt kép forrása: MTI