25 millió forintot kell visszafizetnie annak, aki most vesz fel Babaváró hitelt és nem teljesíti a feltételeket. Sőt, ez az összeg augusztustól az alapkamat további emelkedése miatt még magasabb lesz. 

Öt éven belül egy gyerek

A Babaváró hitel csak akkor marad kamatmentes, ha az első baba öt éven belül megszületik, ha nem, akkor visszamenőleg is kamatot kell fizetni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Duplájára emelkedő alapkamat

Ennek mértéke pedig a mindenkori alapkamattól függ, amely a választások óta már több, mint duplájára emelkedett. Akkor 4,4% volt, mostanra azonban már eléri a 10,75%-ot. Elemzők szerint ezt a szempontot mindenképpen figyelembe kell vennie annak, aki most akarja felvenni a Babaváró hitelt.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

10 millió helyett 25 millió

Ha nem születik meg a gyermek, akkor a büntetés mértéke az aktuális piaci hozamoktól függ. Ebben az esetben a felvett 10 milliós összeg után összesen több mint 25 millió forintot kell visszafizetni – mondta Argyelán József a Bankmonitor vezető elemzője az RTL Híradóban.

További emelés jön

Ez a júliusi 7,7%-os alapkamatból számolt összeg, ha valaki augusztusban veszi fel a hitelt, és nem teljesíti a feltételt, akkor még többet kell visszafizetni, ráadásul számítani lehet az alapkamat további emelésére is.

Duplájára emelkedhet a törlesztő

További teher, hogy a futamidő hátralévő részében megemelt kamattal folytatódik a törlesztés: a júliusban érvényes referenciamutatóval számolva az első öt évben fizetett 45-46 ezer forintos törlesztőrészlet akár 100 ezer forint közelébe is lökheti, ha nem teljesülnek a vállalt feltételek – írja a Bank360.

Így jön ki a 25 millió

Egy augusztusban igényelt Babaváró esetében, ha nem születik meg a gyermek, akkor az egyszeri büntetésen (4,7 millió forint) felül 20,8 millió forintot kell visszafizetnünk – írja a Bankmonitor. Ez összességében 25,4 millió forint költséget jelent, szemben a 10,5 millió forinttal, melyet akkor kellene rendeznünk, ha születik egy gyermekünk és minden más előírást teljesítünk.

Folyamatosan emelkedő kamat

A Bank360 elemzése szerint Babaváró hitel esetében az ügyleti kamatot meghatározó referenciakamat már 7,47 százalékon áll, ez az augusztusi igénylőkre lesz érvényes. A júliusban igénylők 6,94 százalékos referenciakamattal számolhatnak, ami a kamattámogatás időszakában 10,02 százalékos, a támogatás elvesztése esetén pedig 13,02 százalékos ügyleti kamatot jelent a futamidő első öt évében. Augusztusban már az emelkedő referenciakamat miatt az ügyleti kamatok 10,71 és 13,71 százalékra nőnek.

2023-ban is maradnak a családtámogatások

A kormány a hétvégén jelentette be, hogy megmarad a 2023-as évben is a Babaváró hitel és a csok is. Ezek közül egyedül a babaváró hitel olyan, aminek elvileg az év végével lejárt volna az igényelhetősége – írja a Bank360.hu. A maximum 10 millió forintos babaváró hitel gyermek vállalásával lehet felvenni. Ha meghatározott időn belül egy gyerek megszületik, akkor a hitel kamatmentessé válik. Ha kettő, akkor 30 százalékát elengedik, ha pedig három, akkor az egészből vissza nem térítendő támogatás lesz.

Még mindig népszerű

A szakértők szerint a megnövekedett kockázat nem látszik az igénylések számán, havi 40 milliárdos értékben utalnak ki Babaváró hiteleket. A Magyar Nemzeti Bank július elején közzétett adatai szerint 2022. májusig összesen 1827 milliárd forintot vettek igénybe a kamatmentes babaváró kölcsönből, ami a maximális hitelösszeget feltételezve közel 183 ezer házaspárt jelent.

A csoknál ötszörös büntetés van

Nemcsak a Babaváró hitel esetében kell számolni a brutális bünetéssel, hanem a csok esetében is. Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk róla, ma egy 10 millió forintos csok-támogatás igénylését követően az is előfordulhat, hogy közel 40 millió forintot kell visszafizetnie a jogosultnak, mert a csokhoz kapcsolódó büntetőkamat a jegybanki alapkamat ötszöröse. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció