A fővárosi lakáspiac áremelkedése megállíthatatlan. Az idei év első két hónapjában a téglalakások átlagos négyzetméterára már egymillió forint fölé emelkedett. A legdrágább kerület a 11. és a 13. kerület volt.

1,3 millió négyzetméterenként

A használt téglaépítésű lakások átlagos négyzetméterára a fővárosi kerületekben 558 ezer és 1,3 millió forint között volt az első két hónap tranzakciói alapján. A Duna House PR és elemzési vezetőjét idézve azt írták közleményükben,  hogy a gazdasági helyzet javulása, a csökkenő kamatpálya és a megújult állami támogatások meghozták 2024 elejére a fordulatot. Budapest kerületeiben fokozódó kereslet mellett megindult a tranzakciószámok emelkedése is, ami a későbbiekben várhatóan jelentős hatással lesz az árak alakulására is – fogalmazott Benedikt Károly. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

56,5 millió az átlagár

A fővárosi vevők átlagosan 56,5 millió forintot fordítottak használt téglalakásra 2024. első két hónapjának értékesítési adatai alapján. A kerületek többségében akár már 40 millió forint is elég volt egy élhető alapterületű – 40 négyzetméter körüli – lakás megszerzéséhez a Duna House szakértői szerint.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Enyhe kereslet

Az árak annak ellenére emelkedtek a használt és az új lakások piacán a fővárosban 2023-ban, hogy enyhe volt a kereslet és alacsony a tranzakciószám. Tavaly a használt téglalakások átlagos négyzetméterára 10 százalékkal 968 ezer forintra nőtt. Az ingatlanra fordított összeg átlaga 51,8 millió forintról 57,2 millió forintra emelkedett, míg az átlagos ingatlanméret változatlanul 59 négyzetméter maradt.

Legolcsóbb a 19. kerület

Budapest legmegfizethetőbb kerülete az idei évben eladott téglalakások adatai alapján a 19. kerület (558 ezer forint/négyzetméter), míg a legmagasabb (1,3 millió) az 1. kerület, tehát több, mint 2,5-szeres a különbség a legolcsóbb és a legdrágább budapesti kerület átlagos négyzetméterára között.

Legdrágább a 13. kerület

2022-ben a 20., tavaly a 21. kerület volt a legolcsóbb, az idén a 19., a 23., valamint a 20. és a 21. volt a legmegfizethetőbb (558-602 ezer forint közötti négyzetméterárral). A legdrágább kerületek sorrendjében a második helyet a 11. kerület szerezte meg 1,2 millió forinttal, a legdrágább pesti kerület a 13. volt, 1,1 millió forintos átlagos négyzetméterárral. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Lakások a 11. kerületben – Fotó: Budapestkörnyéke.hu