Nem érdemes halogatni a tankolást, ugyanis január elsejétől több, mint 40 forinttal drágulnak Magyarországon az üzemanyagok. Az ásványolaj szövetség szerint van elegendő benzin és dízel, de a hirtelen megugró kereslet miatt lehetnek fennakadások egy-egy töltőállomáson, ezért most érdemes tankolni.

Ne hagyd az utolsó pillanatra a tankolást

Nem érdemes az év végére halogatni az utolsó idei tankolást, a töltőállomásokon a hirtelen megnövekedett kereslet miatt lehetnek fennakadások. Ezzel nemcsak anyagilag járunk jobban, hanem az ünnepi tumultusból is ki lehet maradni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fizikai korlátok

Tehát üzemanyag van, ugyanakkor a töltőállomások ellátásának vannak fizikai korlátai, érdemes a keresletet észszerűen elosztani. Ráadásul, mivel mostantól áremelkedés várható, érdemes a napokban, még szenteste előtt megejteni az év utolsó tankolását – javasolja a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó.

Hosszú futamidő

A Mol-csoport a napokban a partnereinek azt írta: „Elegendő üzemanyagunk van ahhoz, hogy kiszolgáljuk az igényeket, de minél több megrendelést kapunk egyszerre, annál hosszabb logisztikai futamidővel kell számolnunk.”

Jelentős forgalomnövekedés

A korábbi évek tapasztalatai szerint az autósok jó része jellemzően a két ünnep között tankol a legtöbbet, így jelentősen nőhet a benzinkutak forgalma is. Nem csak a magánszemélyek, de a mentők, a rendőrök és a tűzoltók részéről is keresletnövekedés várható az év végén.

Emelkedik az adó

2024 elején jelentősen emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója, ami még rádobhat az év utolsó napjainak fogalmára a kutakon. A Mol így külön készül a keresletnövekedésre az Index által megszerzett levelük szerint.

41 forintos drágulás

Az adóemelés hatása literenként 41,3 forintos emelést jelenthet. A magyar árak a régióban az ásványolaj szövetség szövetség szerint a középmezőnyben vannak és lesznek az áremelés után is. Azt is közölték, hogy idén jelentős, 15-20 százalékos visszaesés volt az üzemanyag-kereskedelemben. Azért, mert amíg ársapka volt a benzinen, dízelen, addig sokkal többet vett belőle a magyar.

Orbán Viktor érdekes mondata

Orbán Viktor miniszterelnöknek a tegnapi nemzetközi sajtótájékoztatón volt egy különös mondata a témával kapcsolatban: „A kormány nem akar adót emelni, de néha rákényszerülünk az uniós előírások miatt. A kérdés, hogy mennyivel és hány lépésben lesz emelés” – mondta Orbán Viktor, azt sugallva, hogy nem egyszerre történik meg az üzemanyagok árának emelése. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: BPK-archívum