Több áremelést is megszavaztak a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. Jelentősen megemelik a repülőtéri buszjáratok árát, de a fürdőbelépők is brutálisan megugranak. A Rudasba 16 ezer forintba kerül egy felnőttjegy, ez jóval több, mint amennyit Németország legendás fürdővárosában, Baden-Badenben kérnek egy napijegyért. A mai közgyűlésen alaposan kiakadt Pokorni Zoltán, a 12. kerület polgármestere, azt mondta: „Isten óvjon mindenkit attól, hogy maguk egyszer hatalomra kerüljenek.”

Jó évre számítanak

A fővárosi képviselők elfogadták a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt. idei üzleti tervét. Ebben a társaság arra számít, hogy a gazdaságot sújtó hatások nem eszkalálódnak, konszolidálódik az energetikai helyzet, az infláció növekedése megáll, nem lesz újabb súlyos járványhullám és a fürdők folyamatosan nyitva tarthatnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

33 százalékos drágulás

A BGYH üzleti tervében szerepel az is, hogy az árbevételt 16-ról 19 milliárd forintra kívánja növelni és a nem történelmi fürdők belépőjegye 15, a történelmi fürdők belépőjegye 33 százalékkal drágul. Ez jelentős növekedést jelent a most sem olcsó belépőjegyeknél.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

30 ezer forint két embernek egy napra

Ha a rendelet életbe lép, akkor a Gellért fürdőbe a mostani 9600 forintos napijegy helyett majdnem 13 ezer forintba fog kerülni hétköznap a belépés, hétvégén a mostani 10900 forint helyett 14500 forintért juthat be egy felnőtt. Vagyis egy párnak majdnem 30 ezerbe kerül két jegy.

Brutális árak a Rudasban

A Gellérttel azonos módon alakulnak az árak a Városligetben a Széchényi fürdőben is, de aki például hétvégén a Rudasba menne, a mostani 12200 forint helyett 16226 forintba kerül majd egy belépő. 380 forintos euróárfolyammal számolva ez 43 euro.

Németország is olcsóbb

Összehasonlításként Németország legendás fürdővárosában, Baden-Badenben például a Carcala Spa fürdőben egy napijegyért 31 eurót kérnek, vagyis lényegében annyit, mint amennyiről most megemelik Budapesten az árakat.

Franciaországnál is drágább

A franciaországi Vichy is a termálfürdőiről nevezetes. Ott egyes helyeken a 40 eurós napijegyekben a fürdőn kívül számos plusz szolgáltatás is benne van. Európai összehasonlításban tehát a budapesti fürdők rendkívül drágák lesznek napokon belül.

Drágulnak a reptéri buszok

A repülőtéri buszokra váltott jegyek árát is jelentősen megemelik. A belváros és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között közlekedő 100E buszon 1500 forintról 2200-ra emelkedik a jegyár április 1-jei hatállyal – döntött Fővárosi Közgyűlés. Az indoklás szerint a vonalon folyamatosan, a repülőtér forgalmával együtt növekszik az utasszám, az utasok magasra értékelik a szolgáltatás színvonalát és kedvezőnek tartják az árát.

Kiakadt Pokorni Zoltán

A közgyűlésen kifakadt Pokorni Zoltán a 12. kerület polgármestere. Szerette volna elérni, hogy a Németvölgyi és az Istenhegyi útnál lévő tizenhat parkolóhelyet egy zónába sorolják át, de Karácsony Gergely főpolgármester módosító javaslatot nyújtott be. 

16 parkolóhely

A főpolgármester javaslatában az állt, hogy a 12. kerületben a közterületi parkolóhelyeket – mind a fővárosi, mind a kerületi tulajdonú utak esetében – üzemeltető önkormányzattal a bevételek megosztásáról szóló megállapodás még nem jött létre, és ezért azt javasolta, hogy az övezeti átsorolásról a Fővárosi Közgyűlés azt követően hozzon döntést, hogy ez a megállapodás létrejön és hatályba lép.

Karácsony Gergely nem engedett

Pokorni Zoltán erre reagálva úgy fogalmazott: „Isten óvjon mindenkit attól, hogy maguk egyszer hatalomra kerüljenek”. Így zsarolni, visszaélni azzal a csöppnyi hatalommal, amit a nép adott a maguk kezébe, az felháborító. Ha van egy cseppnyi jóérzése, akkor Karácsony Gergely visszavonja a javaslatát – mondta. A főpolgármester fenntartotta módosító javaslatát, amit a testület meg is szavazott. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Gellért fürdő – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu