Az idei őszi szezonban akár 40-50 százalékkal is többe kerülhet egy klasszikus vendégsereges, lakodalommal egybekötött esküvő, mint tavaly ilyenkor. Az esküvőszervezők szerint már egy átlagos esküvő költségei is elérhetik az 5-6 millió forintot és akkor nem is mulatott túl nagyot a násznép. Megéri még nagy lagzit csinálni? Az árak kijózanítják az ifjú párok többségét, ezért vége a hetedhét országra szóló lakodalmaknak, sokan inkább „okosban” oldják meg az esküvőt és a lagzit.

Nagy lagzi vagy csak a legszűkebb kör?

Gyakran szinte sokkot kapnak a frigyre készülő fiatalok, amikor szembesülnek az idei elszálló árakkal. Tavalyhoz képest egy esküvő ára csaknem a duplájára nőtt 2023 őszére – állítják az esküvőszervezők, ezért sok pár alapvetően elgondolkodik azon, hogy tényleg az összes barátot és rokont el akarja-e hívni, vagy csak egy 10-15 fős szűk körű, meghitt lagzit akar, vagy még az is sok. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vállalhatatlan árak

Az éttermekben egy átlagos esküvői menü ára az elszálló infláció előtt 23 ezer forintba került, most ősszel ez már 30-32 ezer forint. Vagyis 100 fő esetében csak a vacsora 3,2 millió forintba kerül. Természetsen egy divatosabb helyen egy esküvői menü ára elérheti az 40-80 ezer forintot is, attól függően, hogy mit szeretne az ifjú pár, ekkor a 100 vendég díszvacsoráztatása 4-8 millióba is kerülhet. Ez a párok többségének vállalhatatlan összeg, még akkor is, ha a család jómódú – állítja az esküvőszervező.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A zene sem olcsó

Egy lakodalom ára nagyon sok mindentől függ, de a leginkább a vendégek száma határozza meg a végösszeget. A zene sem olcsó: egy lakodalmas zenenész, vagy kisebb zenekar, esetleg DJ 300 ezer és 1 millió forint között vállal fellépést. Ehhez jönnek hozzá a fotós és videós költségek. Ezt ne hagyd ki: A 10 legjobb álomesküvő helyszín Budapest környékén

Videó 300 ezer forinttól

Ki ne szeretné, hogy a nagy napról videó és számos gyönyörű kép készüljön? Egy trendi videós csapat ára 300 ezer forinttól indul. Ha valaki csak egy sima videóst akar, akkor olcsóbban is megúszható ez a tétel, de ha egy szép pár perces filmet is kér, ami visszaadja az est hangulatát, akkor profibb csapat kell és az nem olcsó.

1 milliót kell szánni a dokumentálásra

A szép fényképeket is meg kell fizetni. Egy jó fotós legalább annyiba kerül, mint egy videós, néha még drágább is, hiszen a nagy napról beállított képek is kellenek, ezeket később szerkesztik, szóval a lagzi után bőven van vele munka. Egy jobb fotós szintén 300 ezer forinttól indul. Az esküvőszervezők azonban azt mondják, hogy a fotóra, videóra érdemes összesen 1 milliót szánni, akkor valóban olyan felvételek készülnek, amelyeket szívesen küldünk el az ismerőseinknek, vagy posztolunk a közösségi oldalakra.

Torta félmillióért

Sokan elfeledkeznek a tortáról. Nem minden vacsoramenüben szerepel ugyanis a desszert. Egy trendi szülinap tortát sem úszunk meg 15-20 ezer forint alatt, a dekoratívabb esküvői tortáknál ennél is nagyobb összeggel kell számolni. Egy 100 fős lagzi esetében 10-15 tortára biztos szükség lesz, így a 300-500 ezres költséget nagyon is bele kell kalkulálni a lagzi árába.

500 ezres menyasszonyi ruha

Az utóbbi években a menyasszonyi ruha is 20-30 százalékkal lett drágább, így vannak olyanok, akik inkább a régebbi modellekben gondolkodnak. Az esküvői ruhák eladási ára 100 ezer forinttól kezdődik, ám ezek között leginkább a régebbi modelleket lehet megtalálni, az áruk pedig akár 400-500 ezer forint is elmehet.

Kisebb lagzi, kevesebb vendég

A párok jelenleg azzal próbálnak valamelyest csökkenteni a megvadult költségeken, hogy a szokásos szombati nap helyett hétköznap, például pénteken tartják a lakodalmat, így sokkal olcsóbb a termek, éttermek bérleti díja, de a legtöbben egyszerűen kisebb lakodalmat tartanak, kevesebb vendég meghívásával – mondta el Ferenczy Tamás, a Fair Expo Kft. igazgatója az economix.hu oldalnak.

Kijózanító árak, okosan kell csinálni

Az elszálló árak valóban kijózanítják az ifjú párokat. Ma már egy nagyobb lakodalomban csak 40-50 fős a vendégsereg, a legtöbben pedig nem is szerveznek lagzit, egyszerűen összeházasodnak az anyakönyvvezetőnél, majd beülnek egy étterembe a legközelebbi hozzátartozóikat, barátaival, ahol mindenki maga fizeti a számlát, esetleg a vendégek összedobják az ifjú pár fogyasztását. Sokan így „okosban” próbálják megünnepelni a nagy napot.

Csökkent a házasságkötések száma

2022 első háromnegyed évében 53,3 ezer pár kötött házasságot, számuk 8,9 százalékkal kevesebb, mint az egy évvel korábbi a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi adatai szerint. Budapesten csökkent a házasodási kedv 2022 első kilenc hónapjában: 8560 pár kötött házasságot, 14 százalékkal kevesebb, mint 2021 azonos időszakában. A házasságkötések száma Somogy megyét leszámítva az összes megyében csökkent, aminek az egyik oka az előző évi kiemelkedően magas bázisérték lehet, hiszen 2020-ban a Covid-19 járvány miatti korlátozó intézkedések hatására elmaradt házasságkötések jelentős részét 2021-ben tartották meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció