Szokatlan adok-kapok bontakozott ki a napokban a csepeli agglomeráció legnépesebb városában, Szigetszentmiklóson. Az idei Magyarország tortáját egy miklósi cukrász készítette, nagyon büszkék voltak rá a helyiek. Aztán jött a kereskedelmi tévék nézettségét elérő youtuber véleményvezér, Pottyondy Edina, aki kiosztotta a szigetszentmiklósi cukrászt, ezután érkezett a polgármester, Nagy János, aki meg kiosztotta a véleményvezért. A balhés videókat a cikkünk alján nézheted meg.

Szigetszentmiklósi cukrász nyert

A konfliktus onnét indult, hogy augusztus 20-án bemutatták a nagyközönségnek Magyarország tortáját. Ahogy azt az elsők között itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk, a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda cukrásza, Lakatos Pál, Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Innen a név

A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé által biztosított ízeket akácmézes fehércsokis ganache és diós sablé korong koronázza meg. A torta nevében a spicces jelző a fügezselé bortartalmára utal, ám a kész tortában nem marad alkohol – írták a verseny sajtóközleményében.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Orbán Viktornak akart tetszeni

Az ismert youtuber-megmondóember, Pottyondy Edina, akinek az ismert kritikustól, Puzsér Róberttől van gyermeke az egyik videójában a szigetszentmiklósi tortáról értekezett. Állítja a cukrász úgy rakta össze a torta minden darabját, hogy imponáljon Orbán Viktornak.

Spicces füge respektus

Edina a videóban darabokra szedte a torta elvevezését. Szerinte a „spicces” a nemzeti alkoholizmusra utal, a „füge” a termékenység szimbóluma, a „respektus” pedig latinul a feltétel nélküli tekintélyt jelenti. Ebből vezette le azt, ami kiverte a biztosítékot Szigetszentmiklóson.

Így néz ki a győztes szigetszentmiklósi torta

Basszál, kurjál, kussolj

A youtuber olvasatában a torta elnevezése az abszolút feudalizmusról szól. Így fogalmaz: „Basszál be, aztán kúrjál, hogy legyen minél több gyerek, aztán kussolj, te paraszt! „Ez tényleg az ország tortája, minden szava Magyarország” – mondja videójában a szókimondó youtuber.

Kiakadt a polgármester

A videó nagy felháborodást okozott Szigetszentmiklóson. Nagy János polgármester a minap ellenvideót posztolt, amelyben megvédi a helyi cukrászt és jómodorra tanítja a szabadszájú Pottyondy Edinát. „Azt szeretném neked javasolni, hogy gondold át mindig a mondandódat, mielőtt közzéteszed!” – szólítja fel a polgármester a youtubert.

Minősíthetetlen stílus

„Ha van benned némi emberség, akkor kérjél bocsánatot” – folytatja Nagy János. A polgármester azt is elmondta a videójában, hogy a youtuber politikai célra használja a mondandóját. Nagy János szerint Pottyondi minősíthetetlen stílusban beszélt az ország tortájáról, majd így folytatja:

Sok munka és energia

„Kedves Edina belegondoltál abba, milyen munka van egy ilyen torta mögött? Nos elmondom: rengeteg áldozat, rengeteg munka, sok-sok évek energiája, rengeteg befektetett pénz. Egy szigetszentmiklósi háromgyermekes család meg akarta mutatni, hogy mire képes.” – mondja Nagy János.

Megsértette a várost

A polgármester hozzátette: Az ismert youtuber megsértett egy tisztességes szigetszentmiklósi családot. Politikai okokból viccet csinált egy tehetséges, szorgalmas famíliából és csúnyán megsértett egy egész várost.

Lefikázta a torta nevét

Nagy János a videóban megvigasztalta a cukrászt, elmondta, hogy az egész város mellette áll, a youtubert pedig meghívta Szigetszentmiklósra, hogy kóstolja meg az ország tortáját és ismerje meg azt a cukrászt, akinek lefikázta a tortáját.

Kötelező hungarikum

Idén 17. alkalommal meghirdetett Magyarország tortája verseny kiírásában újdonság volt, hogy egy hungarikumlistáról kötelezően ki kellett választani legalább egy alapanyagot. Idén a második helyezett a Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) által készített Betyáros málna elnevezésű kreáció lett, míg a harmadik helyen a Merengő, Szabóné Tarján Barbara (Nonna Desszertbár, Szada) alkotása végzett. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt van a botrányt okozó videó (10:33-nál kezdődik a tortás rész)

Ez pedig a polgármester válasza

Kiemelt kép: részlet a feni videóból