Már most is óriási dugók vannak Szigetszentmiklós térségében, nemsokára elviselhetetlen lehet a forgalom. Szigetszentmiklósra költözik a Tesco országos logisztikai központja, naponta rengeteg új jármű, főleg teherautók fognak a környékre érkezni. Sokan fájlalják, hogy Nagy János, a város polgármestere titokban lemondott a raktárbázishoz tervezett M0-s lehajtó megépítéséről, így a járművek a miklósi utakon fognak közlekedni. Nagy kérdés mi lehet a háttérben?

18 focipályányi gigaraktár épül

Ahogy azt az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon a Tesco a teljes rakározási tevékenységét Szigetszentmiklósra költözteti át 2024 december 31-ig. Ezzel megszűnik a gyáli, a herceghalomi raktárközpont, és létrejön egy 18 focipálya nagyságú gigacsarnok Szigetszentmiklóson, ebből szolgálják majd ki az összes magyarországi áruházat, rengeteg kamion fog megjelenni a térségben.

Sok ember életét keserítheti meg

A várható óriási forgalom kiverte a biztosítékot, többen a szigetszentmiklósi polgármester, Nagy János felelősségét vetették fel. Van aki azt állítja, hogy a polgármester szándékosan hallgatta el korábban a Tesco, sok helyi ember életét megkeserítő beruházását. Cikkünk alján mutatjuk térképen, hol épül az óriási logisztikai központ.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Újabb botrány a Tesco-gigaraktár miatt

A legújabb szigetszentmiklósi Tesco-botrány a képviselő-testület csütörtöki ülésen robbant ki. A DK-s Jószai Attila arról kérdezte a polgármestert, van-e tennivalója a képviselő-testületnek a TESCO logisztikai beruházásával kapcsolatos közútkezelői hozzájárulással. Nagy János nem tudott választ adni, harminc napon belül írásban ígért tájékoztatást. A videót a cikkünk alján nézheted meg.

Lemondott az M0-s lehajtóról a polgármester

A DK-s képviselő, nem várva be az egyhónapos határidőt, meg is válaszolta kérdését, egyértelművé téve az ügyben a polgármester szerepét. Jószai Attila felolvasta a Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt. tavaly októberi levelét, amely arra hivatkozik, hogy Szigetszentmiklós polgármestere nyilatkozatban mondott le az M0-s sáméhegyi csomópontjának befejezéséről, déli ágának megépítéséről. A polgármester lényegében hozzájárult ahhoz, hogy lehajtó nélkül is megnyithasson a TESCO egész országot kiszolgáló 117 ezer négyzetméter alapterületű, óriási logisztikai központja, amely naponta 1500 jármű forgalmát fogja generálni a térségben.

Három műszakban 1500 jármű

Kocsis Éva, a Demokratikus Koalíció helyi szervezete elnöke úgy tudja, hogy a járművek forgalma folyamatos lesz, három műszakban. A korábban számításba vett 500 darab kamionhoz képest 3-szor annyi kamionnal kell majd számolni az csepeli gerincúton a TESCO bázis működése miatt.

Újabb gigaberuházás jöhet

„A TESCO mellett a beruházónak további 189 ezer négyzetméter nagyságú épület megépítésére van lehetősége a Szabályozási Terv alapján. Ha ide is hasonló logisztikai tevékenységet hoz a CTP, akkor a 2. ütemben akár másfélszer akkora többletterhelés is zúdulhat a szigetszentmiklósi utakra, mint amekkorát a TESCO fog okozni” – mondta Kocsis Éva a Magyar Narancsnak.

Lázár János kukázta

Az M0-s félig kész lehajtójának befejezését korábban az állam vállalta magára, de 2022 szeptemberében Lázár János vezette Építési Közlekedési Minisztérium felfüggesztette – ahogy a miniszter fogalmazott, kukázta – a fejlesztést. Ezután tekintett el a polgármester attól, hogy csak a lehajtó megépítése után nyithat meg a Tesco-bázisa.

Bizalmi kérdések

Nagy János az önkormányzat havilapjában idén márciusban arról írt, hogy szeptemberben kérte Lázár János minisztertől a csomópont megépítését, de márciusig semmilyen válasz nem érkezett. A képviselő-testületi ülésen ismertetett közútkezelői levél alapján viszont ekkor már négy hónapja lemondott arról, hogy megépüljön a csomópont. Kocsis Éva szerint komoly bizalmi kérdéseket vet fel, hogy a polgármester miért levelezik a nagy nyilvánosság előtt az Építési és Közlekedési Minisztériummal egy olyan ügyben, amelyről ő mondott le.

Kocsis Éva (DK)

Nagy János, polgármester

Nem mondott le a lehajtóról, de most jó lesz anélkül is

Nagy János, polgármester a testületi ülésen elmondta, hogy nem mondott le az M0-s lehajtó megépítéséről, hanem a felolvasott nyilatkozata csupán arról szól, hogy egyelőre a lehajtó nélkül is működhet a beruházás. A polgármester 30 napon belül ígért részletes választ a képviselőknek.

Ez lehet a háttérben?

Nagy kérdés, hogy mi lehet az ügy hátterében? Egyesek szerint arról van szó, hogy a Lázár-féle minisztérium törölte a lehajtó építését, a polgármester pedig biztosította a Tesconak helyt adó raktárbázis építőjét, hogy nyugi, lehajtó nélkül is folytatódhat az építkezés. Mások szerint a polgármester sumákol, mert tudatosan hallgatta el az emberek elől a gigaberuházás részleteit, nem akarta, hogy azt bárki megfúrja és a befektető elvigye Szigetszentmiklósról ezt a sok pénzt hozó fejlesztést.

Itt épül a Tesco gigaraktára

Itt a képviselő-testületi ülés (01:16:52-nél és 01:25:38-nál érdekes)

Kiemelt kép: Teherautók araszolnak Szigetszentmiklós felé az M0-án Diósdnál – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu