Az elmúlt hónapokban a tervezők felmérték Budakalász közvilágítási helyzetét és elkészítették a korszerűsítési tervet is. A fejlesztéssel 50 százalékos, évi 25-30 millió forintos energiamegtakarítás érhető el úgy, hogy a jobb megvilágítással javulni fog a közlekedésbiztonság és a közbiztonság is.

Teljes csere

A terv tartalmazza az 1400 lámpatest cseréjét és a meglévő oszlopokra a 322 új lámpatest felszerelését is, így az energiamegtakarításon túl a közvilágítás minőségi javulásra is számíthatunk. Ahol lehetséges, a jelenleg sötétebb foltok is megvilágításra kerülnek az új lámpatestek korszerű optikája és új lámpatestek telepítése révén. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Elérhető megtakarítások

A magas villamosenergia árak miatt fontos, hogy az elérhető megtakarítások mielőbb jelentkezzenek, ezért az időigényes tervezési, engedélyeztetési eljárások miatt a projektnek most nem része új hálózat kiépítése, új oszlopok felállítása.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Teljes felmérést végeztek

Az elmúlt hónapokban a tervezők teljeskörűen felmérték a közvilágítás helyzetét. A mesterterv rögzítette az új elvárásokat, előírásokat. Az elmúlt hónapokban az utak geometriája, járdák és világítótestek helyzete alapján a tervező cég elkészítette a fejlesztési tervet, valamint meghatározták a lámpatest sűrítések helyét is.

Kiemelt figyelmet kaptak

A tervezés során a városvezetés különös figyelmet fordított a közlekedés-biztonság javítására, a gyalogátkelőhelyek és a forgalmas csomópontok ezért kiemelt megvilágítást kapnak.

Szabályozott fények

A tervezett közvilágítás lehetővé teszi a kibocsátott fény időben eltérő szabályozását, illetve előkészíti az okos közvilágítás kialakítását is. Így nem csupán előre programozott módon, hanem különböző érzékelők, például fény, mozgás, forgalom adatai alapján dinamikusan tudja majd a fény mennyiségét szabályozni.

Komoly elvárások

„A fejlesztéstől 50 százalékos energiamegtakarítást várunk el úgy, hogy eközben a megvilágítás, ezáltal a közlekedésbiztonság és a közbiztonság is javul – mondta Nagel István alpolgármester a város honlapján.

25-30 milliót is spórolhatnak

Mivel a város villanyszámlájának 71 százalékát a közvilágítás teszi ki, jelentős lesz az energiamegtakarítás. A tervezők számításai alapján a városvezetés 50 százalékos – jelenleg ismert energiaárak mellett évi 25-30 millió forintos – megtakarítást vár a két ütemben megvalósuló fejlesztéstől. Elsőként a nagy forgalmú főutak mentén újulna meg a közvilágítás, majd városrészenként folytatódna tovább a munka.

További bővítés várható

Ugyan a lámpatest-sűrítés a legtöbb helyen megoldást kínál majd a jelenlegi közvilágítási problémákra, a városvezetés a hálózat bővítését és új kandeláberek felállítását is tervezi. Az előkészületek erre vonatkozóan is megtörténnek, a fejlesztés külön beruházás keretében valósulhat majd meg. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: megújul a közvilágítás Budakalászon. Fotó: budakalasz.hu