Csenger-Zalán Zsolt a budai agglomeráció egyik fideszes országgyűlési képviselője pénteken arról beszélt, hogy a miniszterelnök kiemelten figyeli a Budakeszi úton most induló buszsávépítési projektet. A miniszterelnöknek ismerős lehet a Budakeszi út, hiszen a Karmelita kolostórbból ezen keresztül jár haza a Cinege utcába. A miniszterelnök három éve már a pátyi autópálya lehajtót is figyelte, akkor azt mondta „sínen van az ügy.” A lehajtót azóta még el sem kezdték építeni.

Ahogy azt tegnap az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon új buszsáv építését tervezik a Budakeszi úton. Ezzel könnyítenék az ingázók életét, az lenne a legfőbb cél, hogy az agglomerációban élők még Budapest előtt buszra szálljanak.  

Pokorni Zoltánnal, a Hegyvidék polgármesterével és Győri Ottíliával, Budakeszi polgármesterével tárgyalt Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója a 22-es buszcsalád és a Páty, Telki felől érkező Volán-járatok felgyorsításáról és új buszsávok építéséről.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Bejelentették, hogy a Budapest Fejlesztési Központ az önkormányzatokkal közösen átfogó buszsáv építési programot indít a térségben, hogy az agglomerációból ingázók számára érdemes legyen autóról buszra váltani.

Az eseményt követően a részvevők facebookos videókat készítettek, ezek közül az egyikben, Csenger-Zalán Zsolt arról beszél, hogy ezt a projektet a miniszterelnök is kiemelt figyelemmel kíséri.

Fontos megbeszélés házigazdája volt ma Pokorni Zoltán polgármester. A Budakeszi, illetve a környező települések és Budapest közötti közlekedés megkönnyítésére tervezett buszsávok kialakításáról egyeztettek az érintettek.Köszönjük a felvételt a Győri Ottilia hivatalos oldalanak.

Posted by Hegyvidék – Több mint kerület on Thursday, July 2, 2020

Ahogy az alábbi térképen is látszik, Orbán Viktor gyakran használhatja a Budakeszi út egy részét, hiszen a Karmelita kolostor és a Cinege utcai otthona között ez az egyik kézenfekvő útvonal.

Orbán Viktor egyébként a térségben 2017-ben a Budakeszivel szomszédos Páty polgármesterének – az egyik helyi testületi ülésen elhangzottak szerint – az ipari park új csarnokának átadásakor személyesen ígérte meg, hogy lesz az M1-esen lehajtó Pátynál. Egy ellenzéki képviselő akkor azt kérdezte, írásba adta-e ezt az ígéretét a miniszterelnök, de a település polgármestere, Székely László erre nemmel válaszolt. 2017-ben, tehát három évvelezelőtt Csenger-Zalán Zsolt is arról beszélt, hogy a miniszterelnök szerint is „sínen lesz a dolog”.

A pátyi autópálya lehajtót úgy harminc éve rendszeresen megígérik a pátyiaknak, aztán nem történik semmi, Budakeszi közlekedési problémája is régi történet.

Dugó a Budakeszi úton

Budakeszi dugókkal sokszor foglalkoztunk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hiszen a másik budai útvonalhoz, a 10-es úthoz hasonlóan a Budakeszi út is jelentős forgalmat bonyolít le, az autók pedig még hétvégén is gyakran csak lépésben araszolnak Budakeszi beleterületén.

Budakeszi dugóinak megoldására sok ötletet hoztak már forgalomba. Ilyen volt az M0-ás hiányzó szakaszának megépítése, a Budakeszit elkerülő út, a budai vasúthálózat kiépítése és egy merész ötlet még egy alagút fúrását sem tartotta elképzelhetetlennek a település és a főváros között.

A legéletszerűbben ötlet a Budakeszi úton buszsávok építése. Ez is régi történet, most annyi előrelépés történt, hogy elhatározták az illetékesek, hogy elkezdődik a megvalósíthatósági tanulmány előkészítése.

A Budakeszi út buszsávjaira tehát még sokat kell várni, Orbán Viktornak pedig még nagyon sok választást kellene megnyernie, hogy miniszterelnökként ne csak figyelje, de akár át is adhassa majd egyszer a jövőben a Budakeszi út buszsávjait.

Kiemelt kép: illusztráció, Orbán Viktor Budakeszin – BPK-montázs