A Telex.hu készített hosszabb interjút Karácsony Gergely főpolgármesterrel, aki elsősorban azt emelte ki, hogy a túléléshez a tömegközlekedést állítsa-e le, vagy ne fizesse be a főváros a szolidaritási adót. Leginkább politikai nézetek, mint szakmai érvek kerültek elő.

Karácsony hiszi, Budapesten fordulat fog bekövetkezni

A főpolgármester azzal kezdte, hogy komoly tétben fogadna arra, hogy jövőre nagyobb arányban nyer az ellenzék Budapesten, mint 2019-ben, és szerinte a kormánynak a választás után békét kell kötnie a főváros vezetésével, mert senki nem akarja átvenni a BKV-t. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Harminc éve tarthatatlan a főváros pénzügyi helyzete

Karácsony Gergely szerint harminc éve beszélünk arról, hogy a főváros tarthatatlan pénzügyi helyzetben van, de most teljesen más a súlya ezeknek a mondatoknak. Egy járványt és egy energiaválságot is menedzselnünk kellett ebben a ciklusban. Mindkettő brutálisan csökkentette a bevételeket és növelte a kiadásokat. Van azonban egy ezeknél nagyobb, belpolitikai természetű válság is. A 2019-es önkormányzati választás után Orbán Viktor azt ígérte, hogy Budapest megkapja ugyanazt, amit az előző városvezetés idején, de kiderült, hogy ez nem igaz. – mondta Karácsony.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Túlélő programot készítettek

A kormány támogatására számítanak úgy is, hogy a főpolgármester szerint a kormány meg akarja fojtani a fővárost. Ez egy 16,6 milliárd forintos csomag, amelyet majd a parlamentnek kell jóváhagyni. Mivel az ország fővárosának semmi tartaléka nem maradt, így muszáj lesz a kormánynak szolidárisnak lennie Budapesthez.

Ki lesz a főbűnös, Orbán, vagy Karácsony?

Karácsony Gergely szerint a városa polgárai ki fognak állni saját magukért. Azt is megígérte, hogy őszintén el fogja mondani a pénzügyi problémákat és azt is, hogy ki tehet minderről.

Az első, budapesti lakógyűlés fog következni

Ez megoldás egy kicsit hajaz a kommunizmusban megismert össznépi összefogás elvére, de Karácsony hisz abban, hogy így tudja majd a problémákat a felszínre hozni. Azt mondta a Telexnek, hogy: „Ehhez egy egyéni azonosítóval lehet majd csatlakozni a lakogyules.budapest.hu oldalon keresztül. Többek között azt a kérdést fogom feltenni, hogy mit tegyek, ha választanom kell a kormányzati elvonások kifizetése és a közösségi közlekedés fenntartása között. Én tudom a választ, de szeretném a budapestiekét is tudni.”

És Orbán Viktor is szokott ilyen leveleket küldeni

Karácsony szerint ez nem egy fideszes nemzeti konzultáció lesz. Valódi dilemmákról van szó. És nem fognak annyi pénzt elkölteni erre, mint a kormány, de nyilván valamennyit elfognak. Ahogy fogalmazott a közbeszerzési értékhatárt nem fogják elérni. Szerinte a nemzeti konzultációk álvitákról szóltak, itt viszont valós problémák kerülnek majd a kérdések közé.

Álljon le a 4-es, 6-os villamos?

Durva példát emlegetett a főpolgármester, szerinte ez is odáig juthat, ha a kormány tovább sarcolja Budapestet.

Közigazgatási per van folyamatban

A főváros beperelte az államot: „Ha a fővárosi önkormányzatoknak 58 milliárd forintot kell befizetnie, és csak 33 milliárd forintnyi állami normatívát kap, akkor az azt jelenti, hogy 25 milliárd forintot el akar vonni a kormány a bevételeinkből. A nagy túrót fog, erre semmilyen jogi alapja nincs.”

Ne legyen politikai csatatér áldozata Budapest

Karácsony Gergely szerint a kormány érdeke az, hogy a fővárosban ne menjenek jól a dolgok. Elhibázott politikai döntésekről beszélt az interjúban, miközben azt víziónálja, hogy a következő választásokon a baloldal tönkreveri a Fideszt a fővárosban, miközben ijesztő jelei voltak ennek az ellenkezőjének az elmúlt időközi választásokon. Még nagy tétben fogadni is merne a saját sikerükre.

Budapesttel nem érdemes szórakozni

Karácsony Gergely mérhetetlenül optimistán látja, hogy a fővárosi lakosok a 2019-es állapotokhoz képest még 3-4 kerültben mellettük teszik le többen a voksukat. A fizetőképesség határán táncolnak, de véleménye szerint mindennek leginkább a kormány ellehetetlenítő politikája áldozata a fővárosi vezetés. – olvasható a Telex.hu interjújában.

Kiemelt fotó: Karácsony Gergely/BudaPestkörnyéke.hu

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.